klik Nuffnang

Thursday, September 29, 2011

Kisah Open House Rumah Kami



Assalammualaikum....dah habis kisah berkunjung ke open house, maka entry terakhir kisah raya pada tahun ini adalah kisah open house rumah kami pula yg diadakan pada minggu ke 3 Syawal.Tetamu yg dijemput adalah rakan taulan di sini.Wpun penat kelentang kelentung beberapa hari di dapur membuat persiapan dan memasak tp suka hati sbb ramai tetamu yg diundang dpt hadir dan memeriahkan jamuan raya rumah kami yg diadakan sebelah ptg hari Sabtu.



Hero-hero mama turut membantu menyusun biskut raya dlm bekas....

Hidangan buat tetamu....



biskut raya siap terhidang utk tetamu..



meja hidangan biskut raya



Menu utama yg dimasak utk tetamu ialah nasi ayam goreng dgn set salad dan sambal merah nasi ayam.Juga masak dalca daging.



Hidangan laksa penang dg laksa kering, bunga kantan dan daun kesum semua angkut dr Msia.



Menu utama yg lain soto nasi dan bihun dgn setnya..pegedil & sambal kicap, serundingpun ada.



Menu tambahan mee goreng basah...dgn home made mee kuning sebyk 3 kg lebih, bekas tertutup sebelah mee adalah kepak ayam bbq dg sos blackpapper...kepak ayam buat 5 kg..kejap je habis.



Selain makanan berat hidang juga moist choc cake, brownies, peach puding triffles, buah2an dan tepung pelita. Tpg pelita nak mudah hidangkan dlm mangkuk besar...laku pula tpg pelita...lain kali kena buat lebih.



Air mango dan jus roselle...air roselle ni rebus sendiri bunga roselle kering yg dijual di sini..

Suasana open house rumah kami....tak sempat ambil gambar semua tetamu....mama langsung tak pegang kemera..sibuk melayan....nasib baik mr husben dan abg Syamil yg tlg ambilkan gambar...



























turut hadir TYT Duta M'sia ke Mesir & Datin dan pegawai rumah negeri



ruang balkoni dibentangkan tikar dan letak tv utk dijadikan ruang makan....budak2 suka dok sini sbb kami pasang citer Upin-ipin ...



Dah habis citer upin-ipin...pakat main games pula....



juga jadi ruangan bersantai lepas makan...











Orang dapurpun nak posing jugak...kebetulan pakaian warna sama bikTin & Ummi Aisyah yg membantu mama di dapur

14 comments:

  1. amboii... meriahnya open house.. ini baru betul punya open house.. tetamu ramai & makanan pun macam2 ada... rajinnyer ziela buat macam2 menu.. seronokkan sesekali menjamu tetamu gini... walaupun penat tp puas hati bila tamu dpt menjamu selera.. msk byk2 gini kena pandai aturkan jadual apa yg perlu disediakan dulu kan.. kalau tak mesti kelam kabut.. mujurlah ada pembantu kat dapur tu.. hehe.. ratna dulu masak sikit aje.. jemput pun kaum keluarga & kwn2 rapat aje.. tak laratlah nak msk byk2.. tak larat kudrat satu.. tak larat poket pun iyer jugak.. hehe.. maklum baru lepas raya kan.. itupun nasib baik husband dngan kakak dini bantu2 jugak.. tu anak bujang ziela pun boleh harap jugak tu.. lepas ni syakirah dah besar.. syakirah la kena tolong mama kat dapur.. hihi..

    ReplyDelete
  2. salam kak cantiknya rumah akak .. suka tgk.. kalau rumah dijepun ni comel2 je.. hihihihi.. meriah ye.. macam2 menu sedap2 belaka

    ReplyDelete
  3. Ya Allah Mama...mcm tu punya byk menu mama masak sendiri???? spechless....
    hebat! kuat betul kudrat mama...pas tu E-na pk kan mesti byk kelengkapan periuk belanga mama...ish x mampu nak pk...klu e-na pengsan dulu sblm bertarung!

    ReplyDelete
  4. ASSALAMUALAIKUM MAMASYA....

    MERIAH nya open house.... ... bila tengok gambar2 tu semua dengan banyaknya jenis2jenis makanan ..dah dok terfikir .. mamasya masak semua ke ni .. larat ke ..banyak tu hihi.. lepas tu scroll lagi down ke bawah ohh rupanya ada pembantu hihi...... tapi banyak nya tu mamasya.. kalo wani dah pengsan hihi

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Mamasya
    Bestnya tgk gambar2 open hsh dgn makanan yg byk dan kehadiran para tetamu meriah sungguh........

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum mamasya..
    meriah sungguh suasana open hse mamasya.. hidangan yg terhidang tu semuanya nampak sedap.. banyak hidangan yg mamasya sediakan yer.. semuanya masak sndiri yer mamasya.. rajin sungguh.. mmg hebat ler mamasya nie..

    ReplyDelete
  7. meriah sungguh menunyer, mama. melihatnyer sudah kenyang...

    ReplyDelete
  8. Assalam mamasya, meriah sungguh kita tengok open house mama tuuu..macam2 menu ada..ha baru clear nampak wajah mamasya yang ayu tu..so sweet like mother like daughter tau..!!

    ReplyDelete
  9. Salam Mamasya. Mesti letih kan lepas OH tapi puas hati sbb dapat menjamu kekawan. Lepas my open hs, kaki Along kebas 3 hari baru hilang...hehe

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Mamasya,
    seronok tngk sambutan raya kat sana...meriah betul open house kat umah mamasya..banyak menu yg sedap2....kalau dpt turut serta bestnya..hehehehe...

    ReplyDelete
  11. huhu.. pengsan jugak tengok menu. tapi seronok dan meriah. makanan semua sedap2 belaka. mmg kagum la dengan akak! :D

    ReplyDelete
  12. banyaknya mama masak..hebat betul...kalau saya mau pengsan.Dahlah bukan sikit2 benda dan berat2 je menu dia...kalau ada rumah terbuka mama kat sini mau saya ikut serbu.Semua makanan kegemaran saya tu..hihihihi..saya pun sama kagum dengan akak..

    ReplyDelete
  13. bestnyer tgk kemeriahan kat sana kak....nieza masa dok bangla dulu mcm ni juga ramai malaysian..bila raya meriah sgt rasa lbh meriah dr dok Malaysia pula.. tapi bila dok Finland ni x ramai sgt Malaysian...thn ni x sempat nak buat open house sebab blk Malaysia.

    menu yg akak msk pun byk..bestnyer kalau dapat join sama tu:D

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2