klik Nuffnang

Saturday, September 24, 2011

Kisah Raya Kami - Raya pertama

Kisah Pagi Syawal



Assalammulaikum semua...moga kwn2 dan pengunjung blog mamasya sihat walafiat.Lama betul blog ni bercuti.... beraya sakan....dah nak habis Syawal baru nak update kisah raya. Byk mkn rendang ketupat dan sate agaknya....jadi malas nak update blog...tambah pula dg kesibukan yg melanda sejak lepas raya....dgn xtvt beraya, persiapan anak2 mula sekolah, xtvt mkn2 dan masak2, siapkan tempahan dan lain2 xtvt...membuatkan blog ni menyepi hampir sebulan.
Kisah Ramadan lalupun byk yg belum sempat update.ni ttg kisah raya dulu...hujung Syawal baru nak citer...sekadar buat kenangan kali pertama kami beraya di bumi Arab ni.



Seawal 6.15 bagi kami dah keluar rumah utk ke tempat sembahyang raya bersama2 rakyat dan pelajar Msia di sini. Dewan tempat berhimpun utk solat sunat Aidilfitri terletak 30 min dr rumah.Keluar awal sbb takut jln sesak.



Ni view dpt apt kami di pagi 1 Syawal...wpun pukul 6.15 pagi tapi cuaca dah terang benderang.masa kami keluar...org2 Arab dah mula berjln balik ke rumah masing2 dr masjid berdekatan. mrk dah selesai solat sunat Aidilfitri . Solat sunat di masjid sini buat awal selepas subuh...subuh pukul 4 pagi.



Dlm dewan yg ditukarkan ke ruang solat wanita...masa ni jemaah belum ramai lagi.Sembahyang raya bermula jam 7.15 pagi.



anak2 turut sama....



jemaah lelaki di luar dewan.....penuh memenuhi ruang..



Suasana selepas selesai solat. para pelajar menikmati hidangan yg disediakan iaitu sate, lontong dan mee goreng. 6000 ribu cucuk sate ditempah utk jamuan pagi raya.


para tetamu menikmati juadah raya di tkt atas..



Anak2 sdg menikmati hidangan sate....

Kisah mlm Syawal...Sambutan Ambang Kemerdekaan...




Sebelah mlmnya kami menghadiri majlis Sambutan Ambang Kemerdekaan, juga ditempat yg sama sembahyang raya.Majlis bermula dgn acara makan-makan....menu utama laksa Sarawak...selain itu ada kuwtiaw goreng dan kuih muih.



Dpt juga mkn laksa Swak made in Egypt!



suasana dlm dewan...para tetamu terdiri dari rakyat Msia dan pelajar di sini.



ucapan sempena kemerdekaan oleh TYT Duta Msia



lagi gambar tetamu yang hadir



pelajar lengkap berbaju melayu songket sedang mendeklamasikan sajak kemerdekaan



nyanyian nasyid oleh para pelajar



menghitung saat utk laungan kemerdekaan bersama TYT Duta, Pengarah EME dan Ketua Canseri



beramai-ramai mengibarkan jalur gemilang

6 comments:

  1. Aslmkm Mamasya.Wah, best juga raya kat negri orang, meriah! Yg sulong tu dah tinggi lampai. Comel Syakirah berbaju kurung.

    ReplyDelete
  2. salam lebaran diperantauan ziela..masih mood raya lg kan..meriah gak raya disana ye...cantik ank2 baju sedondon...anak dara sorang tu bkn main comel lg berbaju kurung

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum.. lama betul dapur mamasya x nampak berasap di alam maya hehe.. apapun selamat hari raya x lewat lagi kan... comel anak2 semua tu ..saykirah pun nampak comel :)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum mamasya...
    wah seronok n meriah suasana raya kat sana... anak2 mamasya pun comel2 semuanya... bukan jer mamasya... diana lg ler.. lom pun buat entri pasal suasana raya.. huhuu.. hanya masukkan gambar kat fb jer yg tersempat...

    ReplyDelete
  5. salam aidilfitri zilah, nampak meriah sungguh beraya di tanah egypt ini, berwarna-warni..

    pssstttt.. awat along pasang baju melayu biru, ni kira penyanyi solo ek :D

    ReplyDelete
  6. Assalam Ziela...

    Bukan main meriah sambutan raya kat sana yer.. mcm2 makanan ada tu yg paling syok sekali... tiba2 terasa nak mkn laksa Sarawak pulak.. alahaii... sedapnyer... teringat2 masa mkn pertama kali masak dulu tu...

    comel Syakirah berbaju kurung pink lagi... tahun ni tema pink yer.. abang tu kenapa baju melayu warna lain.. mesti malu nak pakai baju melayu pink kan? hehe...

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2