klik Nuffnang

Monday, August 29, 2016

Mee Rebus Sedap

Assalammualaikum buat semua.....lamanya tak update blogdapur mamasya....rindu  utk berblog tp apa kan daya masa membatas. Maaf byk2 buat pengunjung dapurmamasya yg dtg tengok menu yg sama dan maaf juga kalau ada pertanyaan di resepi2 lepas mamasya tak sempat jawab.

Bukan tak da resepi nak kongsi tapi kesibukan masa nak upload diblog. tiap2 hari memang masak utk keluarga tp week day sempat masak yg simple saja. belah pagi terkejar2 msk sarapan utk anak2 yg nak ke sekolah....utk bawa ke office. balik office ptg....msk utk menu mkn mlm pula....tak kira sesibuk manapun kat office....setiap hari mama akan msk utk keluarga....menu tu kalau dah tak sempat sgt...msk juadah yg mudah dan ringkas aja.....tp kena ikut selera keluarga juga.

Kalau hari minggu baru kelapangan mama masak yg special sikit......macam menu week end kali ini....mama masak mee rebus utk sarapan. Pada mulanya nak msk mee udang....tp tukar menu masak mee rebus...kebetulan semalam ada rebus daging dan bahan-bahan yg lain semua cukup.


Resepi mee rebus, hasil carian google mee rebus sedap.....berkenan mencuba resepi dari blog Iresipi...lagipun bahan2nya semua siap sedia di rumah.. kelainan resepi mee rebus ini ada letak kacang tanah... menambah rasa pd kuahnya. Mee rebus ini ikut selera mama mmg sedap...familipun cakap sedap. Utk kuah kena pandai imbangkan rasa manis kuah dg garam. jom tengok resepinya :

Sumber; Iresipi Blogspot
Bahan-Bahan: (utk 5 org)
  • 1 kg mee kuning, dicelur
  • 250g taugeh, buang ekor dan celur
  • Limau kasturi
  • Bawang goreng
  • 3 biji telur, direbus
  • 1 tangkai daun sup, hiris halus
  • Cili merah, hiris nipis
  • Cili hijau, hiris nipis
  • 3 ketul tauhu, digoreng dan hiris sederhana nipis
Bahan untuk kuah:
  • 1 senduk minyak masak
  • 500 g daging, hiris nipis - mama dah siap rebus dulu daging -ambil air sekali
  • 500 g keledek merah, anggaran 2 ketul kecil
  • 2 sudu besar taucu
  • 5 ulas bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 2 cm halia*
  • 1 sudu besar udang kering yang direndam*
  • 2 sudu besar serbuk kari daging - buat pes campur sikit air
    • 6 cawan air - air agak2 sj  
    • 1/2 cawan serbuk kacang tanah ( kacang tanah digoreng tanpa minyak dan kisar halus)
    • 2 cm lengkuas, dititik
    • 1 biji tomato, dipotong dadu
    • Garam dan gula secukup rasa - mama guna gula merah juga 

    Cara Penyediaan:

    Cara untuk memasak kuah:
    1. Rebus keledek sehingga masak, dan lenyek halus.
    2. Kisar halus bahan bertanda (*)
    3. Panaskan minyak, tumis bahan kisar halus sampai wangi, kemudian masukkan rempah kari daging dan taucu. Masak hingga pecah minyak. Masukkan daging dan kacau sebati
    4. Masukkan air dan keledek yang dilenyek tadi. Masak hingga mendidih.
    5. Kemudian masukkan lengkuas, serbuk kacang dan tomato. Didhkan sehingga kuah menjadi pekat. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
     
    Cara untuk menghidang:
    1. Masukkan sedikit mee yang telah dicelur ke dalam pinggan. Tuangkan kuah ke atas mee. Hiaskan dengan tauhu goreng, daun bawang, telur rebus, cili merah dan hijau dan taugeh. Perahkan dengan limau kasturi. Sedia untuk dimakan.

    Siap terhidang.......selamat mencuba ..... 

1 comment:

Klik Nuffnang2