![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzbRatJyiwmnD6VPVVsr6MZsu0Lyx55Nr6i-Ev06PXHuWuH8zRW-kGA614x9q4CYG5LPTe188c_yE5NmufDRuNsDtQIT61WJAfgg6UzeNE8un7mpLuwWcFyKXmWuxo97qAr6wcj-uebZiR/s400/ketam1.jpeg)
Masak Lemak Ketam
Bahan
1/2 kg ketam-potong 2
*1 inci lengkuas
*2 inci kunyit hidup - kalau kuah kurang kuning tambah sikit kunyit serbuk
*4 biji bawang merah
* 2 sudu besar cili kering yg diblended/cili segar pun boleh
*1 inci halia
1 btg serai diketok
1 pkt santan - sederhana pekat
garam (ikut rasa),asam keping sekeping
3 biji buah tomato - potong 4
2 biji cili hijau
Cara-cara
1. Semua bahan * ditumbuk/diblender sampai lumat.
2.Masukkan bahan yg ditumbuk lumat dan serai dlm periuk besar/kuali dan masukkan santan dan biarkan mendidih sekejab.
3.Masukkan ketam, asam keping, garam.
4.Kacau hingga mendidih dan hingga ketam masak.Masukkan cili hijau dan tomato..kacau kejap..siap utk dimakan.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCKUomvyHsGm-QvVasa_7Y441aGWk1l3JNe4gi4W1CUIgLiXpfZNDZrx3PKTSJnbZGI7aKdQAZ5vOUgTean9YaC8aXV8ayDR8hb_n7ctgzvYnivwxROxGmILBro51B0sIxR_S_69REkg7C/s400/ketam.jpeg)
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.