klik Nuffnang

Saturday, December 29, 2012

Macam-macam Gambar



Assalammualaikum buat semua dan slmt berhujung minggu
Beberapa hari ni sibuk sikit dg beberapa xtvt.....kelmarinpun seharian di dapur....tak sempat nak update blog. Entry ringkas dihujung minggu....sambil santai bersama keluarga mama kongsikan beberapa gambar baru dan lama....kenangan di sini. Jom layan gambar2 yg dikongsikan. Gambar kat atas tu view Sg Nil dr sebuah hotel.


Syakirah dg bunga kubis......musim sejuk sayur2 mmg besar saiznya, murah dan fresh lagi...


kalau org junjung roti mmg selalu kelihatan di sini....biasa roti dibawa dijunjung dg pelantar kayu ke tempat org jualan roti di tepi jalan .gambar ni diambil di Khankalili....


ni lagi hebat bawa roti sambil kayuh basikal.....byk roti yg dibawa dan tak bertutup


ni pula alat penimbang yg masih digunakan di sini terutama penjaja sayur2 dan buah2an.besi bulat itu guna utk menghitung berat brg yg ditimbang...letak disebelah dan hanya bila seimbang barulah dpt ditentukan beratnya...mcm timbangan dacing.


penjaja roti di tgh jalan....cukup berani di tgh kesesakan jln mencari rezki.


lagi penjaja roti ...berjual antara divider jalanraya....biasa penjaja akan hampiri mana2 kereta yg perlahan di situ.roti dibiarkan terdedah gitu dg asap dan habuk...


ada juga yg perempuan menjaja roti di jalanan....nampak roti ni bersih sikit sbb di balut dg plastik.


beca kecil..tuk tuk pun masih digunakan di sini sbg pengangkutan...mudah nak masuk lorong2 kecil..


Gambar anak2 di depan Citadel....ni gambar masa mula2 sampai sini...Mei 2011.


juga di Citadel....merupakan kws tumpuan pelancong.kalau dr atas Citadel akan nampak view bandar Cairo.


Citadel of Salah Din.Citadel merupakan sebuah kubu batu yg besar dan luas kwsnya. Bangunan pada kubu bermula tahun 1176 oleh Salahuddin dan telah disempurnakan oleh Sultan yang diikuti . Ia terdiri daripada muzium, masjid, dan kubu batu sendiri. Terdapat juga sebuah muzium tentera dan sebuah muzium polis.

7 comments:

  1. salam MamaSya....kagum jap tgk org yg usung roti atas kepala tu...hebatnya diaorang...kalau kita gerenti dah jatuh...he he he...diaorg ni jual cam tu ja ka...hurm...kalau fiza pikiaq 10x gak sblm nak beli....=)

    ReplyDelete
  2. teruja tgk org junjung roti sebanyak itu..

    ReplyDelete
  3. Besar kubis... kuat tak Syakirah angkat tu...boleh buat kenduri sebiji kubis tu Mamasya!

    ReplyDelete
  4. assalam
    macam2 ada ye, besarnya sayur tu tak habis makan ni he he

    ReplyDelete
  5. salam Mamasya...gumbiraa benor Nekcik kalau dapat menyongkit kat bazaar bazaar tu!!! mau penuh 10 jari dengan beg plastik!

    ReplyDelete
  6. palig best kubis tue..h ehhe model pun tomeii..ank akk yg sulung tue tinggi kan..hansem..:)

    ReplyDelete
  7. salam mamasya, cantik sungguh pemandangan sungai Nil! Bazaar...tempat yg paling chek suka...shopping.!!!!

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2