Assalammualaikum...moga semuanya sihat sejahtera dan dapat menjalani puasa dgn sebaiknya...puasapun dah 1/3 berlalu meninggalkan kita....kejap sungguh masa berlalu.
Utk entry hari ni nak kongsi menu ringkas pada 5 Ramadan yg lalu.Gara2 tengok K.Liza tayang air punch tembikai di Fb belah tgh harinya, terus utk berbuka ptg itu buat air punch tembikai.kebetulan tembikaipun masih ada....mmg elok buat punch tembikai yg ringkas ni.
PUNCH TEMBIKAI
Sumber; Kak Liza@Hanieliza
Oleh; Dapurmamasya
Bahan
buah tembikai
air gula secukup manis
pewarna merah
air secukup
ketulan ais
Cara
1. Buah tembikar dibuangkan kulit dan potong dadu kecil
2, Masukkan dalam mangkuk besar.
3. Masukkan semua bahan dan kacau rata.
mmg nyaman waktu berbuka dpt minum air punch tembikai ni....Ramadan ke 6 pun mama buat lagi.
Spt yg pernah diciterkan sebelum ini ttg musim buah, bila musim panas...byk buah2an spt tembikai, anggur dan mangga dll buah yg dijual di sini,yg kalau musim sejuk mmg susah nak jumpa. harga tembikai dlm 10le/Rm5 sebiji.
Sambal Jawa
Hari Ramadan ke 5 juga, sbg tambahan lauk selain masak ayam goreng, sup sayur dan ada baki ayam kari yg sebelumnya, buat juga sambal jawa. Sambal Jawa mama belajar dr Biktin...bibik kami yg mmg asal dr Jawa. Wpun mama tak mkn pedas tp suka mkn sambal Jawa ini dan resepi yg dikongsikan di sini tidak terlalu pedas. Tapi kalau nak pedas bolehlah tambah cili padi.Kelainan dari sambal belacan sbb sambal jawa ni digoreng bahan2nya barulah ditumbuk....wangi je bau bawang yg digoreng...
Sambal Jawa
Resepi; Dapurmamasya
bahan;
7 ulas bawang merah
3 biji cili api
1 biji cili hijau
1 biji tomato
3 ulas bwg putih
(potong semua bahan diatas)
garam, gula, minyak
Cara
1.Goreng bwg merah, bwg putih, cili padi dan cili hijau.goreng hingga setengah masak.Angkat dan sejat.
2.dlm minyak yg sama kemudian goreng pula buah tomato, juga hingga setengah masak.angkat.
3. Tumbuk bawang dan cili yg dah disejat hingga lumat tp tidak terlalu hancur.ketepikan. kemudian tumbuk tomato pula. dan campurkan kedua2nya dlm bekas dan campurkan dg garam dan gula secukupnya.(tomato ditumbuk asing agar bwg dan cili mudah lumat).
Sambal Jawa..enak mkn dgn ulam....mama mkn dg ulam daun gargil. kalau ada kacang botor... pucuk ubi rebus ke..sedapnya cicah sambal ini.
update- dari maklumbalas/komen kwn2 yg sambal jawa ni juga sambal ayam penyet...lupa yg resepinya sama sbb dah lama tak mkn ayam penyet.cuma sambal ayam penyet biasanya campur dg ikan bilis dan belacan.
My bibik pun slalu buat ni...sodap!!! Mcm sambal ayam penyek.
ReplyDeleteBanyaknya air punch tu. brp org nak minum
ReplyDeleteAs salam kak,
ReplyDeleteMarya pun baru buat punch tembikai... posa mmg xsah kalau xde tembikai dlm menu ms kat Msia dulu...refreshing kan ;)))
Sambal jawa tu bukan sama dgn sambal ayam penyek ke kak? :))
*Terima kasih ye kak! Kalau boleh tgklah online...kami pun pakat2 tgk online je...;))
assalam Mamasya
ReplyDeletemema kesukaan ni, masa kat kg dulu2 suka sgt buat,kita panggil grek tembikai he he lg sedap letak sirap + susu
skrg berbuka akak belasah air je je
as salam mamasya...
ReplyDeletekalau buat air tembikai memang selalu buat mcm ni sebb dua2 boleh..sambil minum boleh gigit buahnye sekali...
Salam Mamashya...teringin rasanya nak cuba buat sambal jawa hehe tak pernah rasa lagi.
ReplyDeletesambal jawa memang best kan... style sy goreng ikan bilis sikit dan tumbuk sekali.
ReplyDeleteair punch tembikai...nikmatnye
Mamasya..
ReplyDeleteSalam ramadhan buat mama.auchh sambal jawa..suke..suke..memang sedap.ala2 sambal aceh yg pernah sy buat..hehe
Assalam mamasya, waduh tengok air tembikai itu..sungguh2lah dugaan orang berpuasa..kat sini panas terik bukan main lagi..
ReplyDeletesalam ramadhan buat mamasya & family ya..
Murahnya harga tembikai. Kat Malaysia pun boleh tahan mahal harganya.
ReplyDeleteaah la kak murah btl..aritu zila beli sebiji kecik jew dh 10 ringgit..klu duk situ puas makan kan...sambal jawa pun nampak sedap..lama dh x buat kak..rindu pulak nk mkn:)
ReplyDeletetengah malam ni meleleh air ni cam ni.. sedap tu sambal jawa..
ReplyDelete