Assalammualaikum buat semua...moga sihat sejahtera.Cuaca masih sejuk sekrg....pagi 10'C...grrrr..kat luar nampak terang tp suhu sejuk sebenarnya......berbungkus pakai tebal...siap stokin...Syakirah sampai 2 lapis stokin pakai dlm rumah. nasib baik semua paip rumah mmg ada hot and cold water...kalau tidak nak sentuh airpun tak tahan kesejukkan.
Utk entry masakan kali ni, nak kongsi pecal yg dah buat lama....baru sampai giliran upload di blog. Dah lama tak mkn pecal sbbnya byk bahan2 sayuran utama buatnya yg tak da dijual disini. kena special order dg org perseorangan...itupun ikut stok. jadi bila dpt order taugeh, tauhu, tempe & kangkung....apa lagi....terus buat kuah kacang utk mkn pecal.
Wpun dok jauh dr Msiapun...sayur2an Msia tetap jadi kegemaran....tp sayuran sinipun masa winter gini byk sayur yg fresh....geram nengok...murah pula tu...macam salad bulat, beli minggu lepas belum habis...mama beli lagi sbb geram, seketui baru 2.40 Le (RM1.20)..sayur2 lainpun murah skrg.
untuk resepi pecal ambil dr buku resepi lama mama;
Pecal
Sumber; Sajian Perantauan
Oleh; Dapurmamasya
bahan2
sayur - kacang pjg, kangkung, tempe, tauhu, timun, taugeh, karot atau apa2 sayur yg disukai - celur dg sikit garam & toskan
bahan kuahnya
300 gm kacang tanah (goreng tanpa minyak & tumbuk kasar)- mama letak dlm 2 cwn
5 tangkai cili kering
3 biji cili merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 kpg gula melaka/ gula merah
1 inci belacan
seketul asam jawa- gaul dg air panas & tapis garam
Cara
1. Goreng dg sikit minyak sekaligus cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia(bulat2 tak perlu hiris)beberapa minit. kemudian tumbuk dg garam dan belacan sampai lumat.Campur dg air asam jawa.
2. Campurkan pula dg kacang tanah dan gula melaka.masukkan air panas 1 cawan (atau secukupnya), kacau diatas api hingga agak pekat. rasakan asam dan garam.
3. Siap hidangkan kuah atas sayur2 yg dicelur tadi.
sedapnya meratah...kalau pecal suka mkn gitu mcm mkn rojak....
selitkan gambar depan rumah....suasana pagi....sejukkk....
kalau kepakaran memasak tu ada...duduk jauh2pun xkisah bab makan...masak sdiri. Klau nk beli...ada tak org jual pecal kt sana?...;)
ReplyDeletefaa baru nampak kat dapur Kak Rose...dia pon buat pecal....
ReplyDeleteWah! Tayangan perdana kita petang ni dari spesies Jowolah Mamasya.... jom tukar mangkuk tingkat... Amie bawakkan soto ayam, isikan balik dengan pecal ye... he he ehh rupanya pecal hanya tinggal kenangan!
ReplyDeleteishh lama tak makan pecal..
ReplyDeleteBestnyaaaa ratah pecal time2 sejuk tu.
ReplyDeletesedapnya...pernah makan sekali..fuuhhhhh mmg sedap...
ReplyDeleteSalam Adda. ada address blog tak ? nak kunjung balas
Deletesalam mama,
ReplyDeletepecal nie mmg sesuai diratah jew..dh lama jgk zila x mkn nie..dulu2 rajin beli kt pasar malam..skrg nie asik bli martabak jew..h ehhee nampak sedap kak
Salam mamasya...teringat kuah pecal arwah mak saya buat...
ReplyDeleteSalam mama.Sedapnya pecal..kak Ros memang suka tapi tak pernah masak
ReplyDeletesedapnyer MamaSya...insyaAllah nanti nak buat gak la cuti hujung minggu ni...sedapnyer...=)
ReplyDelete10 darjah kak.....gile sejuk.....!...klau sy tu...mau kena serang dek asthma....cameron yg x brapa nak sejuk pun bole buat sy sakit dada.....huhu.....
ReplyDeleteSedap pecal tu....lama x mkn...
assalam Mamasya
ReplyDeleteamboi sedapnya ratah pecal tu,nak jugak
lama dah rasanya tak makan pecal2 ni, dulu2 la kan masa kat kg bulan puasa baru dpt makan pecal ni. Memang kesukaan ayah dan anak2nya jg he hee cuma masa tu lebih byk letak pucuk paku, taugeh dan tauhu. oihhh sedapnya teringat pulak heeee kuahnya pulak beli yg siap cuma bancuh dgn air panas, bulan puasa ada dijual kat kedai runcit.
pecal memang enak.. tak pernah boring kan makan nya..jadi mau makan pecal..huhuhu
ReplyDeleteamboi kak, org oversea rajin buat pecal..org kat sini makan pecal readymade je..hehe..malas nak buat..
ReplyDelete