klik Nuffnang

Thursday, November 29, 2012

Tayang dulu Sup Tulang Gear Box & Sambal Petai!



Assalammualaikum bersua kembali...moga semua sihat sejahtera.
Belum sempat update citer terkini dan jalan2 blog kwn2. wpun dah balik dr bercuti mlm sabtu sbb hari Isnin hinga selasa jln2 lagi.....tp kali ni mama & Syakirah saja sbb abg2 sek....ikut mr husben ada urusan kerja luar dr Cairo, lewat malam baru sampai rumah. dan kelmarinpun seharian keluar ada xtvt.....nantilah pelan2 mama update gambar.
Jadi mama tayang dulu gambar sup tulang gear box yg dah ada dalam draft. Sup ni dah lama buat dan kalau sup mmg sekeluarga suka.Cuma kali ni buat gear box.......dkt 3 jam lebih baru masak sbb guna periuk biasa.....pressure cooker tak bawa tinggal di Msia. Utk sup gear box ni, guna Resepi sup tulang siam, boleh klik klik sini utk resepi.

DSC_3267_zpsb5ed7135

kalau mkn gear box ni habis pisau...gunting....utk potong daging2 kat tulang2nya itu...mkn bgh dlm tu kalau ketuk tak keluar...guna straw....anak no 1 dan 4 cukup suka ni.

DSC_2755_zps89a66df5

sambal petai pun nak tayang juga, kalau kat Msia mmg tak heran dg petai tp bila duduk negara Arab dpt masak sambal petai mmg kena tayang sbb petai terbang jauh dari Msia...berjam2 dlm kapal terbang.Dan petai ni org bagi kpd kami sbg buah tangan bersama rempah ratus dr Msia, petaipun jadi buah tangan....tapi mama suka buah tangan bahan2 masak gini!


kongsi sekeping dulu gambar Syakirah di Hurgada....semasa cuti tepi laut Merah. gambar lain akan menyusul. nanti jumpa lagi....

9 comments:

  1. Wah ahkak...

    Ganas & seksi sungguh gear box tu!

    ReplyDelete
  2. Terima kasih bagi idea... sedut dengan straw! He he he ehh lain kali taklah kecewa sangat kalau isinya tak keluar, memang nak sedia straw yang besar tu he he hehh

    ReplyDelete
  3. sedapnyer MamaSya....gearbox tu kalau dpt mmg kena buat larian 100 meter nih...ha ha ha...tp fiza x berapa gemar sgt...tp menu ke2 tu mmg peberet famili fiza...sambai petai ngan ikan bilis...sedapnyer...pewangi bilik air yg asli...ha ha ha...gambar Syakirah mmg cantik...cam dlm lukisan ja....cantik sungguh pemandangannya.....=)

    ReplyDelete
  4. Salam Mamasya..teringat nekcik akan tulang tulang korban dalam peti ais tu...buat masak briyani sedap kot!! briyani tulang!!!

    ReplyDelete
  5. nasib baiklah kenyang, terliur tengok sup gear box tu mamasya...erkkk

    ReplyDelete
  6. Assalam Mamasya.. tang sedut tulang tu yang tahan betul.. slurpp.. :b

    ReplyDelete
  7. salam mama,
    gear box zila x pernah masak..tp hubby suka mkn..biasa beli yg dh siap jew kak..cepat2 load pic nk tgok percutian yg best2 tue..:)

    ReplyDelete
  8. Aduh...tu diaaa... buat setakat sup gear box... siap ada sambal petai tuuuu... betul2 mcm di mmsia dah

    ReplyDelete
  9. assalam Mamasya
    hirup sup panas2 sedapnya
    feberet ayah akak ni, pantang sungguh dia kalu ada sup ni mesti suker

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2