klik Nuffnang

Tuesday, November 9, 2010

Nasi Warna-warni



Inilah nasi beriani warna-warni@ nasi hujan panas yg dimakan dengan teresek.Dah beberapa kali masak nasi ni...di dapur Fp pun dah ada...masa open house raya yg lepaspun masak tp masa tu nasi tak sempat posing.



Nasi Beriani Warna-warni
Resepi ; Sajian Di Perantauan
Sumber; Dapurmamasyablogspot

Bahan-bahan:
1 kg beras basmathi atau beras biasa
air sama byk dgn beras
3 labu bawang besar - kisar
5 biji bawang merah- kisar
1 ulas bawang putih-kisar
2 inci halia - kisar
*3 kuntum bunga cengkih, *2 inci kayu manis
*3 biji buah pelaga, *3 kelopak bunga lawang
1 tin susu cair atau susu segar
1 s/k garam
pewarna hijau ,merah dan kuning- setiap warna bancuhkan dgn sedikit air secara berasingan - bancuh 1 st pewarna dgn 2 st air
1 senduk minyak sapi

Bahan hiasan:
bawang goreng,kismis

Cara
1. Panaskan minyak sapi,tumis bahan kisar dan bahan * sampai wangi-saya tumis dlm kuali dan pindahkan dalam rice cooker sbb biar cepat tumisnya.
2. Masukkan air,garam dan susu.Biarkan sehingga mendidih.
3. Masukkan beras dan masakkan spt biasa.
4. Bila nasi hampir kering, buat 3 lubang di tengah nasi dan tuangkan tiap pewarna pada tempat yg berlainan dan tutup kembali lubang.Tutup periuk dan biarkan betul-betul masak.
5. Setelah masak,kacau rata-rata untuk mencampurkan warnanya.
Hidangkan dengan kismis dan bawang goreng.

Nota dapur;
Tip memasak nasi minyak dan beriani dan lain2 nasi yg sejenis dgnnya :

1.Sukatan air (tak termasuk susu) adalah sama dengan beras (1:1)
2.Supaya nasi tak mentah, pastikan periuk ditutup rapat agar wapnya tak terlepas. Caranya selepas mengarih nasi, tutup atas periuk dgn aluminium foil dulu,barulah tudung periuk.Kemudian letak pemberat atasnya spt lesung.Jgn dibuka periuk shingga nasi cukup masak.
3.Nasi jgn dikarih berlebihan agar butir beras tidak patah.



jemput makan..........

3 comments:

  1. Salam Di Hulur Maaf Di Pohon....

    Mama, Nasi Ni Sama Tak Dg Nasi Hujan Panas?

    ReplyDelete
  2. wah sedap ni...nanti nak try buat..:)

    ReplyDelete
  3. huh terus terasa lapar walhal td dh mkn nasi...

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2