klik Nuffnang

Monday, November 29, 2010

Kek Gula Hangus



Kek Gula Hangus aka Kek Sarang semut buat semlm utk minum ptg. Dah lama tul tak buat kek ni....sbbnya buat kali terakhir dulu tak menjadi, terus malas nak buat. Ni baru ada kerajinan nak cuba semula....nasib baik elok jadinya berbanding sebelum ini.



Kek Gula Hangus
sumber -Ayu@curlybabesatisfaction.blogspot ( asal From Kak Halimah@resipidiana.blogspot.com)....terimakasih semua kongsi resepi.

Ingredients for caramel:-
1 cup sugar-(1 cawan gula)
1 cup hot water-(1 cawan air panas)
2 tbsp butter-(2 sudu besar mentega)
On medium heat, fry sugar in a saucepan. When the sugar has almost melt, add in hot water(be careful @ this part cause it will be popping.) Add in butter and stir till melts. Put to cool ans set aside.-(Gula digoreng dengan api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas-kena berhati2 sebab nanti dia meletop letop. Tutup api & cepat masukkan air panas tadi dan masukkan mentega kacau sampai mentega cair. Ketepikan)

Ingredients for cake:-
4 eggs-(4 biji telur)
1 cup condensed milk-(1 cawan susu pekat)
1 cup plain flour-(1 cawan tepung gandum)
2 tsp soda bicarbonate-(2 sudu teh soda bicarbonate)
1 tsp vanilla essence-(1 sudu teh vanilla essence)

Method:-
-(Pukul telur sampai kembang & pekat. Masukkan susu pekat and mix lagi. Tuangkan adunan kedalam blender dan tekan ON. Masukkan tepung & soda bicarbonate yang telah diayak tadi dan esen vanila. Tekan On lagi. Last baru masukkan gula hangs tadi. Tekan On lagi. Biarkan adunan dalam blender selama 3-4 jam(tertutup) untuk mendapatkan 'span' yang cantik. Selepas diperap, masukkan adunan kedalam loyang yang telah digris dengan butter(Tanpa menggodak adunan tu). Gunakan loyang 5", kalau nak kek yang tinggi( saya gunakan loyang 7" aje)Tuang adunan terus kedalam loyang dalam oven. Bakar dengan suhu 160C selama 60 minit. (Saya bakar suhu 145c selama 90 minit untuk oven saya) dengan menggunakan api bawah sahaja. Balance 20-30 terakhir, pakai api atas dan bawah. Keluarkan dari oven dan sejukkan dulu sebelum potong.)

nota dapur mamasya;
guna loyang 7" dan bakar suhu 160'c selama 1 jam.



Nengok sarangnya dah lulus ke tidak...



Syakirah sabar menanti mama suapkan kek gula hangus....

2 comments:

  1. salam mamasya,
    wah dah jadi kek gula hangus tu ya..
    dah bolehlah tu sarangnya....dulu pun kita bakar 160c tapi kalau bakar api kecil lagi baik rasanya..hehehe....apa2 pun kita kasi lulus!!..tak apa mama, kita cuba dulu lebih 10x, lama2 nanti oklah tu..thanks juga for trying ya ma..

    ReplyDelete
  2. Salam Mama...

    Lamanya KakLin Tak Buat Kek Gula Hangus Ni....Kalau Kak Lin Buat Biasanya Di Kukus....Tapi Ni Bakar...Tentu Sedap....

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2