klik Nuffnang

Wednesday, June 22, 2011

Moist Cho Cake 2 & birthday



Terlebih dahulu nak ucapkan terimakasih buat semua teman-teman yang wish birthday utk Syakirah. Hari ni 22.Jun....giliran birthday mama pula...harapan agar dikurniakan Allah kesihatan yang baik selalu dan bahagia bersama keluarga tersayang. Moga tambah usia tambah pengalaman tambah kematangan...
Ucapan terimakasih byk2 buat kawan-kawan yg wish birthday di FP....ada yg wish be happy and be sweet 17 always....hi..hi..alangkah bestnya kalau sweet 17 sokmokannnn....



Ok kita nengok apa mama baking semalam, bukan kek birthday pun....saja utk mkn2 kami sekeluarga , iaitu kek Cho moist...kek yg pertama baking sejak berada di Mesir ni. Kek birthday Syakirahpun belum berkesempatan buat lagi...nasib baik Syakirah kecik lagi tak pandai nak tuntut kek birthday macam abg-abgnya...bolehlah mama tangguh buat.
Kali ni cuba resepi dari Meen pakar hias kek sbb nengok bahan dan sukatan mudah , guna cwn. T.Kasih Meen kongsi resepi.
Anak no 2 masuk dapur tanya bau apa sbb dia rasa mcm pernah bau gini masa di Melaka....ni bau kek, patutlah mcm pernah bau.Seronok anak-anak bila cakap mama baking kek coklat.....

Sumber; Blog Jasmeen'Kitchen

Bahan
3 biji telur gred A - letak 4 biji telur saiz kecil
1 cawan gula kastor
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
1 sdk esen vanilla
1/2 cawan serbuk coco
1 sdb nescafe

1 cawan tepung gandum
1 sdt baking powder
1 sdt soda bicarbonat
1/2 cawan air panas

Cara
> Gris loyang saiz 7inci
> Pukul telur & gula menggunakan wisk saja sehingga gula hancur.
> Masukkan minyak & susu pekat..kacau rata..
> Masukkan serbuk coco, nescafe, & esen vanilla.. kacau hingga likat.
> Masukkan tepung yg telah di gaul rata dgn serbuk penaik.
> Akhir sekali, masukkan air panas..kacau rata....masukkan dlm loyang.
> Bakar atau kukus sehingga masak - lebih kurang 1 jam - bakar 175'C

> Dah sejuk, curah coklat ganache.... hidang...

Utk Topping buat topping mudah...resepi jumpa di Fp

3 Sudu besar susu pekat
1/4 cwn serbuk koko - ayak
2 sb butter
2 sb fresh milk

Cara
Masak secara double boil.biarkan seketika agar pekat sedikit sebelum dicurahkan atas kek.



Kek ni hias mudah2 je...maklumlah anak2 tak sabar nak mkn....mamanyapun sama..hi..hi.Kek siap...tuang topping dan atur buah strawberry....Kek ni semalam potong...semalam habis licin.Anak2 cakap sedap mama....mr husben mulanya nak makan 1/2 keping je sbb baru lepas dinner...pun cakap sedap..habis sekeping.Mmg yummy...



Kad birthday dari Naz@Cute oven , t.kasih byk2 Naz sudi bagi kad dan buat entry khas...terharu rasa dpt kad dr Naz. wpun tak pernah bersua tp alam maya telah menghubungkan kita.....

12 comments:

  1. happy birthday, sama la kita Jun baby ye..

    ReplyDelete
  2. happy birthday to syakirah!!
    semuga membesar dengan sihat, menjadi anak yang cerdas, cergas dan baik budi bicara menghormati orang tua berjaya didunia & akhirat..
    cantik & tentunya sedap kek yang mamasya buat tu..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...
    Salam kenal. Tapi nampak kat dapur naz terus ke sini.

    ReplyDelete
  4. wow...wonderful post..
    chanced upon your space while blog hopping..
    lovely space you have..
    nice recipe collection..
    Am your happy follower now..:)
    do stop by mine sometime..

    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  5. mmg nmpak moist sgt kek tu kak..dlm fmly akk hari jadi semua bderet2 kan..

    ReplyDelete
  6. yqvm ziela..sudi try resipi kita...

    dh wish aritu..x yah lelebey....hahhaha

    ReplyDelete
  7. dah buat malam tadi tpi tak jadi!!
    huhuhu..
    ke sebab pakai casserole?!
    sedih!!

    ReplyDelete
  8. salam mamasya, nak mintak izin C n P resipi kat blog saya yea...mmg sedap resipi ni...moist sgt...thanks...

    ReplyDelete
  9. Asalammualaikum mamasya, Oh senag je buat toping tu ye.. Terima kasih info ni... mintak tunjuk ajar lagi ye.. *_*

    ReplyDelete
  10. sambil tgk resepi sambil dengar lagu arab yg menyentuh kalbu...besttttnyer.....

    ReplyDelete
  11. first time singgah..stay kat egypt ker?sy kt egypt but study lg.org mlke

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2