klik Nuffnang

Monday, November 19, 2012

Crepe Durian....taklah...Crepe Coklat



Assalammualaikum buat semua. moga semua sihat sejahtera dan buat yg masih bercuti selamat bercuti....moga percutian membahagiakan bersama keluarga tersayang. Kami disini cuti 3 hari sempena Maal Hijrah dan hujung minggu tp tak pergi bercuti sbb ada program sambutan Maal Hijrah pada mlm khamis lalu, jadi cuti sekadar bawa anak2 jln tempat shopping saja.
Mama belum sempat update gambar2 utk entry di Mekah...byk gambar nak kena pilih dulu. Sementara itu tayang crepe yg mama buat kelmarin dulu. Gara2 musim crepe durian yg cukup popular di blog dan Fb skrg, mamapun teringin juga nak mencuba tp mana nak cari pokok durian kat tanah Arab inikan...pokok kurma byklah.Hanya sekadar jamu mata durian crepe....nak rasa mmg kena tunggu balik Msia....dah sethn lebih tak merasa durian, masa balik cuti bulan Feb lalu tak dpt juga mkn sbb bukan musim durian.
Oleh kerana tak da durian tp nak juga buatnya...sebagai gantiannya mama buat crepe dg filling choc....ingatkan nak buat utk minum ptg,dah pukul 4 lebih baru nak buat....Maghrib pula jam 5 ptg....jadi mkn belah mlm sbg dessert.



Kalau crepe yg biasa, mmg selalu buat letak filling choc utk sarapan dan kdg2 bekal sek sbb anak2 mkn suka. Cuma versi yg terhangat skrg ni dg letak whip cream dan tambahan tpg lain yg belum cuba. Tengok macam2 resepi ada dg pelbagai versi tpg, tp buat kali pertama ni mama guna resepi dr blog Reen Khan, t.kasih Reen Khan dan empunya resepi Eyna Haneyna. Mama buat 2 adunan, 1 adunan utk terus mkn mlm itu dan 1 lagi simpan lama dlm peti ais....mkn keesokkan harinya....mkn sejuk...dingin lagi sedap creamnya.

CREPE DURIAN
SUMBER; BLOG REEN KHAN asal dr PUAN Eyna Haneyna
Oleh; Dapurmamasya
RESEPI KULIT
50 GM TEPUNG GANDUM
1 SDB TEPUNG UBI
1 BIJI TELUR
2 SUDU BESAR GULA HALUS
3 SDT BUTTER -DICAIRKAN-
160 ML AIR
40 ML SUSU CAIR
1 SDK ESEN VANILA
BOLEH LETAK PEWARNA@ PERISA BUAH2AN YANG ANDA SUKA(OPTIONAL)

CARA2..
-SATUKAN TEPUNG DAN AYAK GULA HALUS
-MASUKKAN SUSU CAIR..
-MASUKKAN TELUR YANG DIKACAU SEDIKIT..
-MASUKKAN SERBUK VANILA@PERISA
-MASUKKAN AIR..KACAU SEBATI GUNA WHISK..
-MASUKKAN BUTTER YANG DICAIRKAN..
-TAPISKAN ADUNAN..SEDIA UNTUK DI MASAK..
CARA MEMASAK..
-GUNAKAN KUALI NON STICK PAN @KUALI LEPER YG DISAPU SEDIKIT MINYAK
-TUANG SESENDUK KECIL ADUNAN DALAM KUALI.-JANGAN TEBAL @NIPIS SANGAT..
-BIARKAN MASAK SEKETIKA..BILA SUDAH MASAK TERUS ANGKAT ..TAK PERLU DITERBALIKKAN.MAKSUDNYA MASAK SEBELAH BAHAGIAN SAHAJA..

INTINYA..
-ISI DURIAN YANG DI BUANG BIJINYA - gantik choc
-150ML FRESH CREAM (DIPUKUL KAKU)- guna whipping cream

CARA2 MEMBUATNYA..
-LETAK KEPINGAN KULIT TADI..YANG LICIN BELAH BAWAH
-LETAK SESUDU FC..LETAK ISI DURIAN..LETAK FC LAGI DI ATASNYA..
-KALAU BESAR KULITNYA BANYAK LAH LETAK INTINYA
-LIPAT KULIT SEPERTI LIPAT POPIA..
-SIMPAN DLM PETI SEJUK..BEBERAPA JAM SEBELUM DIMAKAN..


Utk inti choc guna resepi topping jimat yg pernah kongsi sebelum ini. Inti buat 1/2 dr adunan dibawahpun dah dpt byk.
Inti Choc
1/2 cwn serbuk koko- ayak
1 cwn gula
2 1/2 cwn air /susu cair - guna fresh milk
1/2 cwn tpg jagung
2sb majerin - mama ganti dg minyak jagung
Cara
Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur ngan api kecil, sentiasa dikacau.
nota dapurmamasya; topping dah sebati dan nampak mula pekat, bolehlah tutup api dan terus kacau.sejukkan dulu sebentar sebelum digunakan.

DSC_4954

Letak inti choc sbb anak2 suka choc berbanding dg buah tp tak tahulah kalau inti durian mungkin mrk suka juga. Utk crepe choc ni abg2 bertiga mkn sorang 1 je sbb diorg cepat muak dg cream tp abg yg sulong cukup suka, mula2 mkn 3 kpg.Esoknya habis 7 kpg sekali makan......sampai mamapun tak percaya dia habiskan semua yg ada dlm peti ais, check peti ais....mmg licin. balik dari sek , tanya lagi ada tak crepe mcm semalam......dah habis...nantilah mama buat lagi.

41 comments:

  1. Salam Mama,
    sedapnya crepe ni.. nampak kemas dan cantik pulak tu :)

    ReplyDelete
  2. Salam mama, mmg sedap crepe durian tau, nti mama blk Malaysia blh le buat yer....

    ReplyDelete
  3. Salam mamasya...siang tadi saya baru makan durian crepe beli kat Mid Valley...memang sedapppp...tapi saya masih tak rajin nak buat...he he..

    ReplyDelete
  4. assalam mamasya
    sedapnye...nak yg mcm ni ada coklat he he sb x suker crepe durian
    skrg kat Perak durian tgh berguguran tau, tu yg tak sabar nk blk kg ni nak makan puas2 durian

    ReplyDelete
  5. waa...sedapnya...saya pun sedang cuba2 nak buat rspi ni..entah laa jadi ke x..hehe..btwy nice blog..can sis follow me back..TQ ;)
    http://shaheina.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Mamasya...akk belum jumpa lg crepe ni sejak balik. Sedap eh......kena rasa ni.

    ReplyDelete
  7. kakkkkkkkkkk..... tergoda tengok....ni mesti nak kena try nih...

    ReplyDelete
  8. really wanna try it once... tapi nak durian crepe. walaupun i'm not really a durian girl. hu hu hu

    ReplyDelete
  9. As salam kak...
    sedap juga nmpknya letak cekeleat tu....bole cuba gak nnti nie...:)

    ReplyDelete
  10. Skrg ni mmg demam crepe durian. Sy lum teringin nak coba. Ada sy tgk orang tu buat ganti buah2 lain...contohnya mangga. Mungkin dia tak makan durian agaknya...

    ReplyDelete
  11. salam mamasya ... crepe dah sampai egypt. mungkin boleh letak frozen mango/strawberry puree. kat lulu/carrefour ada.

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Mamasya, alhamdulillah Mamasya selamat kembali jugak dr tanah suci...x tau pun Mama menjadi tetamuNya juga tahun ini...xpun boleh cari or jumpa kot.. Akak ni lambat lg la nak update...maybe cuti sampai hujung thn kot... :) Salam sayang...

    ReplyDelete
  13. Macam2 boleh buat inti crepe ye Mamasya....ada mango, bluberry, strawberry, dll

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. suke sgt baca blog ni, inspired to try new recipes!!!! :) jia you! jia you!

    ReplyDelete
  16. Sedapnya nmpak crepe mamasya...cantik, gebu n perfect..
    Tak tau bila TK bole try buat..dr dulu lagi selalu nmpak di blog sana sini..

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum...Hajjah MamaSya....sedapnyer crepe coklat tu...bila la nak buat ni...resepi dah print...ha ha ha...sekarang ni mmg top la crepe durian ni...hurm..nak kena try gak lah...dapnyer MamaSya...

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum...Idea yang bagusss utk dipractice ni...Selain doyan, macam2 kita boleh intikan ia kan....Agak2 klu nak buh jagung cream pun sedap gak ni....

    ReplyDelete
  19. Salam Mamasya,
    Waaaa dah sampai ke sana ya crepe ni, kalau coklat, budak2 mesti suka, cantik molek nampaknya kejadiannya....

    ReplyDelete
  20. wahhh crepe dah sampai sana ye kak cantik n kemasnyaaa

    ReplyDelete
  21. mama... saya teringin jugak nak buat crepe ni, sekarang sana sini dok sibuk crepe derian tapi entahlah tak sampai angin rajin lagi gamaknya... cantik je tengok crepe akak tu...menggoda

    ReplyDelete
  22. tu diaaaa... yg ni lg spesel...crepe coklat lagi... harus la sy kena buat jugak nnt nih....

    ReplyDelete
  23. Adededeeee...fengsan kalau mcm ni...tengok inti coklat tu dah kecur liur...nyum nyum laa..

    ReplyDelete
  24. Salam Mamasya,

    akak pun aritu buat crepe ni guna blueberry ajer.okay juga rasanya..mama sihat yer..lama akak tak mai sini...blog pun bersawang sawang dah tu..

    ReplyDelete
  25. Sedap sedap cuti sabtu ahad ni nk test buat...

    ReplyDelete
  26. salam syg mama..
    idea yg best tue..buh coklet pun ok kan..zila x sempat nk try lg kak..time nk beli durian tu yg malass..kt tepi2 jln ramai org jual.:)

    ReplyDelete
  27. Bagus juga idea ni bg yg ANTI durian... hehehe... TQ mama

    ReplyDelete
  28. salam mama... lama x jengah sini.... sedapnyer mama...

    ReplyDelete
  29. skrg duk riuh pasal crepe durian...mamasya kluarkan crepe coklat pulak...jap g riuh pasal crepe coklat pulak kot...nk kena cuba ni...;)

    ReplyDelete
  30. Salam Puan,

    Minat sangat follow blog puan. Banyak ilmu tentang resepi yang best =)

    Cuma mcm mana nak hubungi puan yer? boleh dapatkan email address?
    Terima kasih =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sdr Syah. tkasih follow blog dapurmamasya.
      emel; mamasya70@gmail.com

      Delete
  31. As salam Mamasya,

    Nyum nyummm tulah tu ramai yg post crepe ni kat FB & blog... Jeles tau! Tapi mano nak rabo durian ye tak? hehehe..maybe boleh buat kurma crepe lak pasni! Share tau kalau dah buat :)

    ReplyDelete
  32. mmg sedap pon...dh try buat dh...mmg sedap gilerrrr..mkn skali nk lg

    ReplyDelete
  33. assalamualaikum kak... resepi kulit crepe akak ni kalau masuk dlm fridge stil lembut tak?....nak cuba la rasa coklat plak.... nyum..nyum...

    ReplyDelete
  34. Salam mamasya. Wahhh ni la yg sy cari2.. resepi crepe yg xpki durian tp alahai teringinnya nk rasa. Kat sini durian ada tp durian frozen la, xtahu sedap ke x lg rasanya. Baik gantikan dgn coklat ye! Tq for sharing!

    ReplyDelete
  35. winter2 da de strawberry, musim crepe strawberry pulak la kat egypt ni...hehe

    ReplyDelete
  36. Wowww!! Menjilat jari... :)

    Sedapnya tengok dalam gambar :D

    ReplyDelete
  37. wah bestnya...coklat crepe....balik sini nanti leh buat durian crepe...

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2