klik Nuffnang

Sunday, July 8, 2012

Black Beauty Coklat Cake lagi...mudah dan moist



Assalammualaikum buat semua
Entry Trip To Sharm El Sheikh rehat dulu, bagi laluan entry kek choc yg mama buat beberapa minggu lepas utk abg Syamil sempena bdaynya hujung bulan Mei lepas....baru dpt update utk entry kali ni.Abg Syamil tak mintapun kek bday,hanya pada hari jadinya dia minta orderkan favourite fastfood dia saja, maklumlah dah besar... tapi mama baking juga kek utk makan-makan. Dan kek yg jadi pilihan ialah Black Beauty Coklat Cake lagi.Wpun kek ni dah beberapa kali buat dan dah ada dlm entry sebelum ni, ulang buat lagi sbbnya suka dgn kek choc ni....sukatan dan cara buatnya mudah...tak perlu pakai mixerpun dan rasanya cukup moist...itu yg ulang2 buat.


Kek choc ni mama tak sempat hiaspun,hanya letak topping ringkas dan tabur choc rice dan pacak happy bday, lilin abg Syamil tak nak letak... mengamuk Syakirah tak dpt tiup lilin...hi..hi. Citer ttg lilin kek.... kek bday Syakirah mama belum sempat buat lagi.....sabar ya Syakirah. Wpun dah pernah update resepi kek sebelum ni dan ramai yg dah mencuba, mama letak semula resepinya di sini.

BLACK BEAUTY CHOC. CAKE
sumber : chef zubaidah copy dari Blog Mak Lang Azie
Oleh; Dapurmamasya

BHN A
2 cwn tepung gandum/superfine - guna tpg gandum
¾ cwn serbuk koko
2st soda bikarbonat
2st b/powder

BHN B
2 cwn gula castor
1 cwn susu cair
1 cwn myk masak @ butter dicairkan- guna minyak jagung
1 cwn air panas suam
1sb emulco
3 biji telur

Cara
Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn B dan gaul rata
Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah.
Guna loyang 8x8

nota dapurmamasya
bakar api bawah saja 175'C selama 45-50 min/hingga masak.

Topping Jimat :
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn gula
2 1/2 cwn air /susu cair - guna susu
1/2 cwn tpg jagung
2sb majerin - mama ganti dg minyak jagung
Cara
Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur ngan api kecil, sentiasa dikacau.
nota dapurmamasya; topping dah sebati dan nampak pekat, bolehlah tutup api dan terus kacau.sejukkan dulu sebentar sebelum sapu di kek.



Sekali hadap dah tinggal separuh kek....kalau kek choc mmg cepat laku....

27 comments:

  1. Mamasya, terliur tengok. tapi saya dah tak boleh buat kek lagi terutama kek coklat sehingga ada acara tertentu kerana tak ada orang yang nak memakannya di rumah ini..

    ReplyDelete
  2. oh buat topping buh tepung jagung gak ye.Nak try la buat bila free

    ReplyDelete
  3. mamasya...joanna selalu juga buat cokelat kek ni untuk Qayyum fav dia...tapikan joanna suka buat kukus sebab kalau joanna oven selalu kek joanna tu kan tengah tak masak....

    ReplyDelete
  4. Peveret la haiii kek coklat nih ;)

    ReplyDelete
  5. Nampak menarik..boleh tambah koleksi chocolate cake

    ReplyDelete
  6. Aduiii Mamasya... dapat sepotong tu...alahai, terus terpejm mataku!

    ReplyDelete
  7. Sedapnya kek BBCC...nak join makan kek..

    ReplyDelete
  8. Sedapnya nmpak kek tu....
    nak sepotong kak...~ hehe..mintak ngan muka x malu nih...:P

    ReplyDelete
  9. sedapnyer,,mesti try ni,,salam perkenalan mamasya,,sudi2 la be my friend,,hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal juga Nor Dila.boleh bagi link blog...

      Delete
  10. Alhamdulillah....kenyang sudah kak....sedap keknya......hehehe...:)

    tq....GA tu...suka2 je kak...memeriahkan dunia blog je...klau ada rezeki insyallah x kemana kan...tp klau dah bukan rezeki...nak buat mcm mna........:)

    ReplyDelete
  11. Salam Mama,
    tengok gambar pun dah tahu betapa 'moist'nya kek ini. yummmyy!

    ReplyDelete
  12. Salam akak,
    Memang nampak moist. Saya ingat nak cuba lah buat bila2. Kalau tak sempat disini buat kat kampung nanti kot. Hehe

    ReplyDelete
  13. salam syg akk...aiishhh tgk pun dh tau mmg sedap..untung btl ank2 akk dapat mama yg pandai memasak..fav ank zila jgk nie..kirim salam kt ank2 akk yer..:)

    ReplyDelete
  14. hwaaa...nanges tengok... feveret FnF jugak chocolate cake... kalo buat sebijik tu dalam masa 2-3 hari InsyAllah habis...satu famili suka

    ReplyDelete
  15. sedapnye kek black beauty, mmg suka wat kek ni kalau anak2 nak makan kek cekelat.. mudah dan senang...

    ReplyDelete
  16. Salam perkenalan kak, tq for sharing the recepi..

    ReplyDelete
  17. Waa...my feveret cake..baru je lepas makan..
    Hancur diet hari ni..

    ReplyDelete
  18. Salam mamasya...wah sedapnya kek coklat tu, yummy2x, nak banyak : )

    ReplyDelete
  19. Ini la kek pertama akk belajar, sedap sgt, tak jemu mkn kan mamasya...

    ReplyDelete
  20. Sangat menyelerakan...Sedapnya kak.. Tak dapat makan, tapi dah tau sedap.. hehe..(gambar mengancam abis..)

    ReplyDelete
  21. asslm Mamasya cyggg...kak sedapnye tgk kek coklat tu..nmpk moist sgt..ni kalu dpt mau 3 slice skali hadap ni...rindunya nk mbaking lg...hukhuk

    ReplyDelete
  22. salam mamasya... nampak sedap sgt kek tu..... kat umah wana pun kek coklat mmg paling laku!!!!

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum kak.... wahhhh ada resepi baru buat topping la...leh try buat la.... tq share resepi...

    ReplyDelete
  24. Aunty kalau topping jadi kn inti apam polkadot boleh tak agak2 nya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zierah, mamasya belum pernah cuba . tp kalau nak cuba pastikan coklat disejukkan lama...agak2 likat dulu baru dijadikan inti.

      Delete

Klik Nuffnang2