klik Nuffnang

Friday, July 13, 2012

Jom buat ABC Special sendiri....



Assalammualaikum semua
Dalam cuaca yg panas terik skrg ini....maklumlah musim summer dok terbayang2 kesedapan menikmati ABC kat gerai sambil mkn pisang goreng......tp dok mimpi ajalah sbb mana ada ABC kat negara Arab ni......pernah mkn sekali ABC sejak duduk sini di sebuah restoren Msia tp jauh 3 jam perjalanan.Pisang gorengpun...mana ada pisang yg boleh goreng dijual di sini.


Tapi ABC......2 hari lepas....dpt makan juga....homemade ABC Special dari dapurmamasya.Yg specialnya sbb bukan guna air batu biasa mcm kat kedai tp ais sirap pandan dan letak ais krim dan bahan taburan spt kacang, jelly,jagung, choc rice, kacang merah dan drizzle dg choc cair....maka jadilah ABC special mama...


Sebelum ini mmg tak da langsung terfikir nak buat ABC sendiri....part nak buat ais parut tu tak tahu mcm mana. Idea nak buat ABC sendiri ini dtg setelah tengok satu posting dari group masak di FB...tp mama lupa siapa yg post dan group mana....dan t.kasih byk diucapkan kongsi idea.

Homemade ABC
Sumber ; Group masak FB
Olahan semula; Dapurmamasya

Bahan-bahan:
Ais sirap secukupnya- air + Perisa Sirap Ros + gula + pandan
aiskrim - ikut perisa yg suka
Susu pekat

bahan tabur
kacang merah - dlm tin
jagung manis
kacang tanah goreng
jeli strawberry- atau apa2 perisa (guna yg segera) /cincau
choc rice
sedikit choc cair/topping choc

Cara buatnya:
1. Masak air gula, letakkan pandan dan perisa sirap. bila sejuk, bekukan semalaman.
2. Sagat ais batu dan masukkan ke dalam mangkuk.boleh guna penyagat sayur
3. Tuangkan susu pekat dan drizzle dg choc
4. Taburkan kacang merah, choc rice, jagung, jeli serta kacang.
5. Skopkan aiskrim dan sedia utk dimakan


ais sirap beku...dah ketuk baru teringat nak ambil gambar


sagat ais...sagat guna lubang yg besar kat bhg atas. tangan pakaikan sarung plastik ya..sejuk nanti


Ais yg dah siap sagat....isikan ke dlm gelas.kalau di kedai letak ais byk2 tp yg mama buat tak letak ais byk sbb tak tahan sejuk ais.kemudian letak susu pekat dan bahan taburan sebyk mana suka....letak lebih lagi sedapp...air sirap tak perlu letak sbb ais dah manis.


siap utk dinikmati. mama hidangkan 6 bekas utk kami sekeluarga.... semuanya habis....abg no1 yg paling suka sbb ABC favorit dia....tambah yg ada ais krim. puas hati....akhirnya dpt juga mkn ABC di musim panas ini...customer no 1 komen...sedappp... dah mcm kat kedai punya......

17 comments:

  1. wah sedapnya mamasya akak mmg suka snagat dngn abc ni kalau makan kat kedai mesti nak order abc boleh jugak try nnt biasa akak guna ais kosong tu pastu sagat,ni ais dah ada rasa manis best jugak kan takyah bubuh sirap lagi...

    ReplyDelete
  2. assalam Mamasya
    lama x makan ABC sesedap gini, terliur dah ni he he
    memang puashati kan, yg tgk pun tau.
    tq ye tanya pasal ayah, alhamdulillah ok sikit skrg

    ReplyDelete
  3. warh.....sedapnya..best jugak pakai ais sagat ni..mekasih mamasya. nanti nak try la.

    ReplyDelete
  4. oh buat air batu sirap sendiri ye kak. good idea. boleh tiru. tq kak! ;)

    ReplyDelete
  5. alamak ABC ada icecream lah pulak.....
    ni tukang komen no.2 pulak nk komen.....ABC ANDA MEMANG MAMTOP...

    ReplyDelete
  6. kecur pulak tgk ABC yg Ziela buat ni.. kat sini pun cuaca panas betul skrg ni.. tiap kali keluar lunch time nak jemput haziq blk tadika mmg berpeluh2 dibuatnya.. mmg best dpt layan ABC yg special mcm ni... haaiiii.. mmg kena buat sendirilah kalau nak sama mcm yg ni kan...

    ReplyDelete
  7. Mamaaaa....meruntun Ma jiwaku lihat ni spesel nya ABC...panas2 gini pekena segelas..hishhhh nikmat!!

    ReplyDelete
  8. sedapnye kak. thanks bagi idea sagat ais batu dengan penyagat. lepas ni boleh buat sendiri abc kat rumah.

    ReplyDelete
  9. best nye mamasya...musim panas ni memang best kan pekena ABC...special lg tu

    ReplyDelete
  10. terrornye mamasya~

    singgah malam sini :)
    jom tgk jubah~~
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.171924036265988.16609.103619356429790&type=3

    ReplyDelete
  11. salam mamasya cygg..kretif btl akk nie la..kita x terfikir pulak nk wt camtu pun..he hehe mesti sedapkan klu buat camtu..zila dtg join skali yer:)

    ReplyDelete
  12. salam mama... wpon idung tgh crott crott tp terliur jugak nengok aisekem nih! dapnyerrrr... wat ubat takpe kot.. hihihi

    ReplyDelete
  13. bulan pose leh buat ABC sndiri..kat doha ada M'sian Restaurant hmmm tp sedihnya abc sgt la x sedap

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum..
    saya nak buka niaga ABC..tolong hantar senarai bahan,cara buat bahan dan keperluan hidangan secawan ABC dan harga mesin parut ABC serta kos bahan ABC untuk 50 cawan.
    hantar di email saya bantalkekabu2013@gmail.com

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum..
    saya nak buka niaga ABC..tolong hantar senarai bahan,cara buat bahan dan keperluan hidangan secawan ABC dan harga mesin parut ABC serta kos bahan ABC untuk 50 cawan.
    hantar di email saya bantalkekabu2013@gmail.com

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2