klik Nuffnang
Wednesday, August 25, 2010
Ayam Sos Tiram
Rupa ayam sos tiram ni macam ayam masak merah pulak tp bahannya tak letak sos tomato....sebaliknya letak sos tiram...merah sbb letak cili kering. Masak buat lauk berbuka minggu lepas. Ayam nipun tak pedas…sesuai untuk anak-anak…
Ayam Sos Tiram
Sumber; Sajian Perantauan
Bahan
½ ekor ayam – potong kecil
5 sm sos tiram
¼ st serbuk kunyit
1 labu bawang besar – kisar
2 ulas bawang putih – kisar
3 biji cili merah – kisar (ganti cili kering)
1 cm halia – kisar
1 btg serai – ketuk
2 sudu makan serbuk kari
Minyak utk menumis
1 cwn air
2 biji tomato – ptg 4
Garam secukup rasa
Cara
1. Gaulkan ayam dgn serbuk kunyit dan sos tiram – mamasya gaul dgn serbuk kunyit saja, goreng separuh masak.
2. Campurkan bahan kisar dengan serbuk kari.Tumiskan hingga terbit minyak. Masukkan ayam dan serai,goreng selama 5 minit .Tambahkan sos tiram dan air biarkan menggelegak.
3. Kecilkan api , renehkan hingga kuah pekat. Masukkan tomato dan rasalah garamnya.Kacau sebentar ,angkat.
Label:
Ayam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
terima kasih pada dapur mamasya semua menunya sedap2 belaka disamping menu sedap2 ni takde ke menu untuk sup?( sup ayam ke, sup daging ke dll)
ReplyDeleteSama2 Anon.utk sup daging/tulang boleh tengok di label daging/tulang atau search di kolum cari resepi.slmt mencuba.
Delete