klik Nuffnang

Friday, August 3, 2012

Onde-onde Labu



Assalammualaikum buat semua....
Entry ringkas hari ni.....sekadar nak berkongsi kuih onde-onde labu yg dibuat khamis minggu lepas utk dibawa ke majlis Iftar di rumah Duta Brunei, dah seminggu berlalu baru sempat nak update. Teringin nak mkn onde-onde....kebetulan labupun ada jadi buat sekaligus utk dibawa utk majlis iftar tersebut.


Ramai dah buat onde2 labu tp nak letak juga resepi utk rujukan dimasa akan datang.....

Onde-Onde Labu
Oleh;Dapurmamasya

Bahan-Bahan
2 cwn tepung pulut
1 cwn labu yg dah dilenyek
secubit garam
gula melaka- dipotong kecil
kelapa di kukus bersama sedikit garam

Cara-Cara
1.Campurkan tpg pulut sedikit demi sedikit dalam bekas berisi labu.Ulikan hingga menjadi doh yg lembut.
2. Ambil sedikit doh dan dijadikan seperti bola kecil dan buat lubang ditengah nya untuk meletakkan sedikit gula melaka.
3. Didihkan air dan masukkan doh onde-onde.
4. Apabila timbul angkat dan golekkan diatas kelapa parut yg telah dikukus tadi.


bersedia utk digolek atas kelapa....


tukang sibuk di dapur...nak juga uli kuih...


kuih onde-onde antara kuih yg tak miss bila bulan Ramadan.....


Manakala untuk anak2 berbuka di rumah tapaukan nasi Arab ayam dan daging..

9 comments:

  1. Mamasya, cantiknya tengok onde onde dok bergolek dalam pinggan kelapa tu. Aduh semenjak semenjak ni, teringin betul nak makan nasi arab.

    ReplyDelete
  2. terliur tengok onde2 labu tengah2 mlm ni.tak penah mkn...kalau la rajin mcm nk try buat je.

    ReplyDelete
  3. Salam ma...
    nak 3 ketui k!!!!hehhe....best nie...suka sgt kuih nie...tp xpnh try yang brand labu...:))

    ReplyDelete
  4. Assalam mamasya..onde2 labu, satu kelaian..kalau nde2 keledek pernah gak dgr..Ada labu mesti lagi sedap.Comel jer saiz onde2 sama jer cam ukur jer kih3..

    Pstt chef cilik tu mmg rajin tulun mama dia..comel sangat..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Mamasya,
    alahai cun je onde2 labu ni..sedapkan onde2 mcm ni, taklah liat sangat....

    ReplyDelete
  6. salam mamasya. kuih favorite kami gak ni tak kira bln puasa @ tak. tukang getel mmg confirm 2 dara pingitan cam syakirah gak.hehe!! btw kak nak tanya kelapa parut tu akak guna yang kering jual dlm pack ke sbb tgk putih melepak elok je.

    ReplyDelete
  7. ya allah.. drooling pepagi ni weii.. hee.. sure softer dari keledek ye.. Boleh cuba tu. tp chef ciju lah yg kena. hee...

    ReplyDelete
  8. Salam kaj...aritu wart gak onde2 tp versi biasa.ni boh labu msti lbih sedap kan...terliur..eh kt sana snang ye dpt kelapa basah?ke akak guna klapa krring..?apepun nmpak bes sgt:-)

    ReplyDelete
  9. mesti lembut & terasa lemak2 labu bila buat onde2 ni kan..

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2