Assalammualaikum buat semua
Dah lama rasanya tak kongsi resepi di blog mamasya ni...sejak belum bercuti hingga lepas cuti...sibuk dg entry lain.Sebenarnya tak da resepi menarik nak dikongsikan.... sbb masakpun biasa2 saja....belum ada mood nak mencuba resepi baru. Wbpun utk entry hari ni..nak kongsi kuih yg simple...bebola keledek yg dibuat sebelum bercuti lagi. Biasanya kalau ada keledek suka buat kuih cek mek molek, kali ni nak cuba resepi yg lain sikit.
Tengok di blog kwn2 ada yg dah mencuba kuih bebola keledek. Ringkas bahannya....utk resepi, mama dapatkan resepi dari bibik mama...biktin kata di kgnya kuih ni dipanggil jembleng. Jom tengok resepinya ;
Bebola Keledek @ Jembleng
Oleh; Dapurmamsya
Bahan
1 cwn ubi keledek yg dah dilenyek - ubi keledek dikukus dulu, lenyek & sejukkan.
1 cwn kelapa parut @ 1 cwn kelapa kering yg dikukus dg sedikit air/masukkan dlm microwave
1/2 cwn tepung pulut
3 sudu teh gula
1/2 st garam @ secubit
Cara;
1.Campurkan semua bahan dan uli menjadi satu adunan.
2.adunan bulat2 spt bola.
3.goreng hingga kekuningan.
4.angkat dan toskan. siap.
adunan dibulatkan kecil
goreng hingga masak
Dah boleh hidang utk minum ptg....jika suka boleh tabur gula icing.
whoaaa!!betul2 nampak sedap,,nak jugak try resepi nih..
ReplyDeleteAs salam Mamasya....saya baru je buat kuih nie ...minggu lepas tapi tak cute macam nie ...cantik jadinya bulat bulat. Setelah saya teliti kenapa kuih saya buat aritu tak comel ....ohhhh saya pandai pandai letak sebiji telur ... alahai rupanya saya silap copy. .....patut pun ia jadi lembik dan sukar di bentuk ..
ReplyDeleteAs salam....boleh try nih, guna tepung pulut ek. Lain dr yg lain n bolat2 cumil hehehe.
ReplyDeleteAs salam...comelnya bebola keledek....sedap tu pekena hot tea.
ReplyDeletesalam MamaSya...sedapnya bebola keledek ni...bulat2 ja kejdiannya...comei2 ja...model tu pun comei ja...he he he...=)
ReplyDeletechumilnya molat2 ini kuih...
ReplyDeleteAda rasa ala-ala ubi getuk tak mamasya...sedap tu ada kelapa parut bagai kat dalam tuh
salam mamasya,
ReplyDeletecantiknya bulat licin cucur tu.
baru semlm nmpk resepi ni kat mtresepi. tapi tanpa kelapa dan guna tepung gandum.
sedapnya mama...teringat zila dulu kecik belen mak buat cur badak selalu kita adikbradik gentel kecik gini goreng..sedap kan..
ReplyDeleteOh, kena campur tepung pulut yer Mama...Wah...mesti sedap nie kan...
ReplyDeletewahh sedapnya..
ReplyDeletefirst time dengar Jembleng...
salam zila..
ReplyDeleteada nama khas rupanya kat indonesia... baru tau.. hehe..
sedap kan kuih ni.. lembut kenyal2 gitu..
as salam... mamasya sihat?
ReplyDeletewahh sedapnya jembleng.. nak try wat bila beli keledek nanti.. :)
wahhh nampak sedap ni, lenkali bolehlah cuba resepi ni...tq Mamasya berkongsi resepi...
ReplyDeleteAss salam Mamasya..
ReplyDeleteLama tak jengok dapur mama..tetiba tengok bebola keledek.menarikkkk...ala2 ubi geton je ekk..tapi buh tepung ubi..selari dgn namanya..sgt bulat mcm bola..;)
nmpk sedap bebola keledek tu kak...comel2 pula tu...model bersama kuih tu pon lg comeiii
ReplyDeleteSalam Mamasya, nampak macam cucuq badak, cuma kelapa gaul sekali tak dijadikan inti. Kalau campur cokolat/cocoa boleh juga kot? Do visit 'Engineers Love Cooking'. My bloglist not updated since 3 weeks ago. Dah banyak recipe yang tak diupdate dalam bloglist. Thanks.
ReplyDeletealahai mama sedapnya..kecik2 snang masuk mulut nie..syakirah cute always kan..
ReplyDeleteMenariknya kuih ni...boleh cuba kalau senang nanti!
ReplyDeletecute nya bebola tuh, sekali hap saja makan nya...
ReplyDeleteAssalam mama,
ReplyDeletewah nampak macam cucur gitu kan..pasti sedap & lemak sebab ada kelapa parut
first time ni dengar mama..:)
Assalam
ReplyDeleteMemang sedap ni
mcm donut jgk ye, tp lain letak kelapa parut tu kan
Comel2 mcm shakirah
donut melayu ye Mamasya....apa kata kalau disira ngan cili!!! resipi baru lah pulak yer!!
ReplyDeletecam sedap jek tu. cantik jek bulat2 kecik...cucuk kat lidi sate bole tak?
ReplyDelete