klik Nuffnang

Wednesday, April 24, 2013

Makan Tanjine & Trip to Morocco (Pt2)




Assalammualaikum buat semua....
Sambung kisah pt 2 semasa trip di Morocco. kali ni nak kongsi makanan traditional yg cukup terkenal di sana itu Tanjine.Sebelum ke Morocco mama survey sikit2 kat internet apa makanan yg femes di sana, itu yg tahu ttg tanjine. Tanjine ni lauk yg dimasak dlm periuk tanah bertutup dg ramuan sedikit rempah.Ada pilihan pilihan ayam, daging & sayur dg pilihan saiz kecil dan sed.Dihidangkan panas2 dan makan dg roti atau nasi.


Utk lunch kami berhenti makan di sebuah restoren di tepi hway..mcm RNR..ada surau, station minyak, minimarket.pilihan nak mkn diluar atau dlm restoren....selesa


utk starter dihidangkan roti dg salad tp kami tunggu mkn dg tanjine.


dah sampaipun tanjine yg diorder.dihidangkan dlm periuk tanah bertutup tinggi. periuknya cantik berlorek2.

bila buka tutup... tengok tu masih panas berasap tp tertanya2 mana ayamnya..tak nampakpun...ke salah order yg sayur..


rupanya di susun bawah kentang, karot , cili & buah zaiton itu..kami mkn roti dg tajine ni.nak order nasi tp nasi tak ada. dah mmg perut org Melayukan...pergi mana pasti cari nasi. sedap juga rasanya sbb ada sikit2 rasa rempah....licin mkn berdua...laparpun ada sbb dah kul 3.30 baru lunch.


makanan lain yg ada dijual...kebab, pizza ,salad


kami makan dalam restoren.

dlm restoren tak da org masa ini sbb pelanggan lain mkn diluar.


bunga2 dpn restoren.cantikkk...!


ni pula masa nak keluar dr Rabat.mulai perasan yg org2 sana suka santai ,baring2 di kws yg ada rumput wpun tepi jln. tak kira laki atau perempuan.


yg ni dah tidur lena dibawah pokok...dibuai mimpi.tak takut pula diorg dikacau sapa2 yg lalu di situ.


teruskan perjalanan....suka tengok kws menghijau gini dg sg mengalir di tghnya.


view lembu dan sungai diladang....mmg sepjg jln kws penghijau.kws pertanian dan ternakan.


rumah2 petani di tgh2 kws menghijau....damai je pemandangan


cantik...menguning dg lembu meragut rumput..


petani sdg mengerjakan kebun di kws kg...suka view ni!

kiri kanan lebuh raya yg menghijau..tak byk kenderaan...tenang...



suka view hijau gini dg bukit..ada bunga2 putih...cantik.


biri2 sdg makan rumput


dah habis kws hijau, melepasi kws perumahan.spt yg dicerita kat atas.kalau ada rumput2...pdg..pasti ada org santai2...

kws pekan.... tgh tunggu bas..


cafe tepi jln...kerusi mengadap jalan...


org lelaki itu pakai jubah yg bertopi....antara mcm pakaian tradional mrk. dan motor tu....dah diubah jadi kereta kecil...siap beratap..


manakala org perempuan sana suka pakai jubah yg berwarna.


dah sampai bandar Tanjier...3 1/2 jam perjalanan dari Rabat.


yg terletak di tepi laut Mediteranean


Selat Gibraltar yg memisahkan Morocco dg Sepanyol


Selat Gibraltar...view belah Morocco bandar Tanjier.
itu saja part 2.part 1 boleh klik sini. jumpa lagi kisah di Morocco PT 3.

8 comments:

  1. Salam Mamasya..besstnyer dapat pergi tempat orang...macam macam makanan boleh rasa kan..banyak makanan halal..Nekcik pernah cuba buat nasi morocco ni dengan ayam..ramai jugak kata sedap..sbb dia tak rasa rempah sangat mcm briyani kan

    ReplyDelete
  2. salam mamasya ... brapa harga tajine yg brown tu kat sana?

    ReplyDelete
  3. btul la kata pepatah kan kak...
    jauh perjalanan luas pemandangan....! best tgk view2 yg cntik mnarik tu...tmbh plak dgn mkanan yg mcm2 jenis gitu....mmg best lah...
    cntik periuk tanah tu.....hehe...

    ReplyDelete
  4. cantiknya MamaSya....suka tgk...tanjine tu pun nampak sedap...berasap2 lagi....=)

    ReplyDelete
  5. Seronok nya kalo cuti cuti, banyak yang bisa di lihat.. best tuh banyak jenis makanan yang kelihatan sedapp semua.. ;)

    ReplyDelete
  6. Salam mamasya,
    Apa khabar?
    Wah, jauh tak mesir ke morocco? Nampak bekas periuk muncung tu kerus kenal periuk tajine. hehe. Susah tu nak beli kat malaysia. Chef ammar tvalhijrah dok promote masakan morocco haritu.

    ReplyDelete
  7. impian Elly untuk smpi ke Morocco...bestnya...

    Salam perkenalan dari Elly..
    Jemput laa...
    AWET MUDA WALAUPUN ANAK 3!!

    ReplyDelete
  8. impian Elly untuk smpi ke Morocco...bestnya...

    Salam perkenalan dari Elly..
    Jemput laa...
    AWET MUDA WALAUPUN ANAK 3!!

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2