klik Nuffnang

Tuesday, April 23, 2013

Trip to Morocco (Pt1)




Assalammualaikum buat semua....
Bersua kembali diminggu baru.tkasih buat semua yg tinggalkan komen dientry lepas....nanti akn buat kunjungan balas. Hari ni nak samb entry trip to Morocco yg mama kunjungi baru-baru ini.Terus ke cerita trip ya...tak da idea nak sembang pjg2. Selepas 5 1/2 jam dlm flight, tiba tgh hari waktu sana terus dari airport bertolak ke bandar Casablanca yg terletak dlm 40 min dr airport.


Di bandar Casablanca..ada org menjaja tisu di tgh jalan, suasana gini sama macam di Cairo.Cuma di sana tak bising dg hon kenderaan.


kereta merah itu taxi kecil yg dipanggil petit taxi. manakala dpn itu kerete merc lama dipanggil grand taxi. kalau grand taxi ni mrk muat 4 penumpang di blkg & 2 dpn....dah macam MPV pula.


polis yg mengawal lalulintas...


bandar Casablanca...tak byk bgn yg tinggi di sini


bgn yg paling tinggi...Casablanca Twin Tower


dlm bandar byk penunggang motor kayuh (motor boleh kayuh mcm basikal)


bila motor dikayuh...dah tak payah pakai topi, topi keleder sangkut kat dpn.


lagi motor kayuh....ke panggil apa motor gini...


Masjid paling terkenal di sana iaitu Masjid Sultan Hassan II yg merupakan masjid yang kedua terbesar di dunia (selepas Masjid al-Haram di Makkah- sumber wiki)tp mama ada terbaca dah lupa dimana, Masjid Sultan Hassan II ke 3 terbesar selepas Masjid Nabawi. Menara masjid ini adalah yang tertinggi di dunia iaitu setinggi 200m. kami singgah masjid ni...nantikan gambar & entry seterusnya.


singgah jap digerai makanan goreng2...ada donut, roti canai dll..

donut yg tembam dan kuih goreng2..


Tahiti Beach Club ....sebah bandar terletak tepi laut.


view kws tepi pantai


penghibur jalanan yg sedang minta duit dari org lalu di situ..


masih dlm bandar

dah selesai round bandar bertolak ke Rabat..view sepjg jln menghijau subur... terkenal dg negara pertanian.


di lebuh raya menuju Rabat yg mengambil masa 1 jam.tak sibuk jlnnya.


dah masuk bandar Rabat.tengok signboard bahasa Arab dan France kerana Morocco bahasa pertuturan bahasa Arab dan France.Slang Arabnya pun bunyi lain dr slang Mesir.


Dinner...menikmati nasi beriani Pakistan di sebuah restoren.Kami ada acara di sini belah malam.


Starter roti dan setnya..


lepas acara singgah ke kws pasar/souk tp byk gerai yg dah ditutup.hanya gerai makanan yg masih buka. ada gerai kebab...sekali tengok mcm tgh bakar sate.


rotipun ada jual di pasar ...


gerai jual kebab juga...


gerai roti yg dimakan dg telur dll


gerai kurma, kekacang dan manisan.tak lama ronda sbb kedai byk yg dah ditutup.


belah siang esoknya.....tram kws bandar.

kws tembok kuning itu kws souk yg kami singgah semlm..

view dlm bandar Rabat....tak sibuk sgt.


suasana pasar belah siang....


org jual manisan

gerai jual roti yg dimkn dg ikan mcm sandwich


pasu, ukiran dll
habis part 1...nanti Trip to Morocco (Pt2)...jumpa lagi.

9 comments:

  1. menarik sangat tempat yang di lawati...

    ReplyDelete
  2. yeah bestnye dpt jalan negara org kan mama...cerah langitnya..

    ReplyDelete
  3. best jalan2 ye...motor kayuh tu cam kelakar kan...iyelah kita tak biasa...Tapi best boleh kenal negara & tamadun serta masyarakatnya...tak lupa makanannya...mesti best kann....

    ReplyDelete
  4. Bestnya jalan2 cuci mata kat negara org..mesti tak susah kan nk cari makanan halal kat Morocco ni kan mama?

    ReplyDelete
  5. salam mamasya.....heheh menarik motor kayuh tu. patut kena ada @malaysia mugonyo minyok mahal.

    ReplyDelete
  6. sempat jenjalan cari makan lagi..paling suka tengok foto org jual makanan..

    ReplyDelete
  7. Aslmkm Mamasya & Syakirah yg di rindui.... sonok nya makan angin... Along suka gambo yg last tu... best dapat beli brg2 hiasan.

    ReplyDelete
  8. Assalam mamasya
    jauh perjalsnan luas pemandangan
    bestkan

    ReplyDelete
  9. Salam Mamasya

    wahhh Casablanca..
    Grand Masjid pergi dak?

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2