klik Nuffnang

Friday, April 26, 2013

Ayam Belanda Masak Blackpepper




Assalammualaikum buat semua....bersua kembali...moga semua sihat dan ceria.
Alhamdullilah masih ada yg order jubah dgn mama wpun entry promo jubah dah berlalu sebulan lepas. mama belum sempat nak buat promo jubah yg baru lagi.sibuk nak settlekan dulu penghantaran jubah yg dipesan utk bulan ni....rezki mendatang ......syukur Alhamdullilah.
Dan minggu ni anak2 mula cuti sek....spring holiday selama 2 minggu lebih, tak rancang nak pergi bercuti ke mana2 sbb abg sulong ada exam lepas ni, hanya xtvt di rumah. Bila masuk musim spring di sini...cuacapun sedang elok sederhana panas. Waktu subuhpun awal 3.44 pagi, syuruk 5.17 pg...belum pukul 5.30 pg cuaca dah terang benderang.


Syakirah pula bila dah cepat siang, terbangun awal, dia dah tak nak tidur semula, dah siang katanya....mmg nampak terang Syakirah tp masih awal pagi. Ni gambar beberapa minggu lepas...Syakirah tlg mama buat kek batik.


Berbalik pada entry hari ni....ada sapa2 yg pernah mkn ayam belanda tak ? mama pun ni baru pertama kali rasa....teringin nak mencuba.Mudah nak dpt ayam belanda di sini...di C4 ada jual, nak beli bhg isi saja, peha, seekor yg dijual big size (kalau tak silap dkt RM275LE/RM135 seekor), kepak, hati...semua ada. kdg2 disupermarket selain dari ayam & ayam belanda ada juga jual itik, burung merpati yg dah siap pek. Biasa kalau bawa anak2 ke supermarket tunjukkan mereka ayam belanda yg dijual seekor.....saja bgtau anak2 ni ayam gergasi...suka mereka dpt tengok ayam gergasi.
Mama hanya beli beberapa kpg bgh turkey breast ...beli sedikit sekadar nak merasa. Dari segi rasa mmg mcm ayam...dah namapun ayam belanda cuma menurut info dr sini, bgh Turkey breast ni bagus utk diet yg sihat sbb rendah lemak dan protein tinggi. dimana kandungannya lemaknya lebih rendah dr ayam wpun saiznya besar.


Tak tahu nak masak apa sbb beli bgh isi saja, jadu masak blackpepper mcm masak daging....nanti resepinya akn menyusul...


selain masak ayam belanda...utk lunch hari tu masak juga ayam bakar....bakar seekor...puas anak2 makan.


Telur ni tak da kaitan dg ayam belanda....saja mama kongsikan telur yg dijual di sini...telur putih itu bukan telur itik tp telur ayam organik.sama saja dg telur ayam yg biasa. Sengaja beli telur yg campur gini....ada juga telur ayam organik yg dijual dlm satu papan mcm telur ayam biasa. Satu lagi telur ayam yg dijual disini dlm 1 papan ada pelbagai saiz....telur ayam tak diasingkan mengikut saiz. Kalau nak baking...mama akan pilih dan asingkan siap2 telur yg sama saiz..agak2 saiz yg sesuai utk digunakan.
Kalau telur, teringat masa pergi bercuti di Indonesia dulu, singgah satu supermarket nak beli telur ayam. tak tahu berapa harganya sbb tak nampak ditulis berapa harga sebiji, bila dah dkt kaunter baru tahu yg telur kena timbang berat...harga ikut berat...masa tu tak tahu nak cakap apa, nak gelak pun ada sbb lucu bila telur kena timbang mcm nak beli sayur pula.patutlah dkt tempat telur...telur dicampur dlm satu bekas..kecil besar...pilih sendiri nak yg mana, tak dijual dlm peket, rupanya kena timbang.


bukan Syakirah sorang saja tlg mama buat kek batik hari itu tp abg Syazrin juga. Buat abg Syazrin Happy 8 th birthday abg Syazrin bday abg Syazrin pada 25.4. Mama doakan abg Syazrin sentiasa sihat ceria dan menjadi anak yg soleh...begitu juga abg Syafiq dan Syakim yg baru saja lepas bday bulan April juga, mama belum sempat buat kek lagi.

14 comments:

  1. Selamat pagi Mamasya...
    pernah 2 kali makan ayam belanda di rumah MIL... tapi tak ingat dimasak apa.

    ReplyDelete
  2. salam mamasya.....wah byk info N3 akak harini. menarik sgt pasal ayam turkey & telur organik putih tu sbb ros xpernah try kedua-duanya pun. yg telur organik kat sini mcm biasa je colornya. btw happy 8th birthday utk abg syazrin. semoga menjadi anak yg soleh, amin3x.....

    ReplyDelete
  3. assalam... sihat ke mamasya... :) syok nye tengok kerjasama anak2 kat dapor... ayam masak blackpaper tu pun mengancam sangat... yang pasal telor ayam kat indonesia tu.. bape sekilo.. tergelak gak saya dengar... kena timbang pulak kan... mcm kita kat malaysia ni biasa la.. ikut berapa biji dan size..

    ReplyDelete
  4. Salam Zila...

    tak pernah mkn ayam belanda ni.. tapi pernah nampak ayam belanda hidup sebab jiran pernah bela dulu... ayam belanda ni nakal sikit suka kejar budak2 kalau budak2 dok dekat dorang.. hehehe.. budak2 panggil ayam keluk-keluk sebab bunyinya tu kot... hehehe.. bila terbayangkan ayam belanda sekor yg siap proses tu mesti teringat ayam belanda yang Mr. Bean nak masak terserkup kepala tu.. hhehehe.. kelakar..

    happy besday buat abg Sazrin, Syafik & Syakeem... teringat dulu2 bulan april berderet2 Zila buat kek besday anak2... sy pun selalu buat kek besday anak2 terdelay dari tarikh sebenar... biasalah ibunya ni sibuk manjang.. hee..

    p/s: ratna nak order sehelai lagi jubah design sama mcm yg ratna order mula2 tu... tp nnt ratna confirm saiz dulu ye..

    ReplyDelete
  5. Salam mamasya,ha..yang masal macam ni tak pernah makan.Tapi kalau xmas rumah kak ros pun ada ayam belanda sebab belah hubby kak ros sambut Xmas. maka nya ipar kak ros akan order la baked turkey tu dari hotel. Anak2 kak Ros suka makan turkey dengan sos dan jam dan salad.

    ReplyDelete
  6. mama sya dap nye ayam belanda tu..ada zila makan sekali..suka tengok dua beradik tu comel rajin tlg mama kan..nanti mama bg upah makan sedap..

    ReplyDelete
  7. wahhh ayam belanda sedap ker mama...azue x pernah try makan lagi....rajin anak dara tlg mama masak2...

    ReplyDelete
  8. assalam mamasya
    tak penah makan ayam belanda
    rajinnya ank dara sorang mama ni, mesti sedap kek batik shakirah

    ReplyDelete
  9. Salam MamaSya...sedapnya tgk ayam belanda blackpapper ni...fiza pun x pernah lagi makan ayam belanda...rasa cam x gamak pulak nak makan...ha ha ha...hepi besday buat Syazrin...Syafiq dan Syakim...moga jd anak2 yg soleh dan berjaya hidup di dunia dan akhirat...amin...=)

    ReplyDelete
  10. Memang nampak sedap ayam belanda masak black pepper ni...

    ReplyDelete
  11. nampak sedapla...kat jusco ada jugak...tapi belum teringin nak makan...

    ReplyDelete
  12. Tak pernah rasa ayam belanda kak...kat mesia tak ada jual kan...klu ada mesti nk rasa juga

    ReplyDelete
  13. Wah Rajinnya anak-anak Ummi ;-)

    ps: telur colour coklat kat sini mahal sungguh

    ReplyDelete
  14. Salam Mamasya..

    duhhh buat ngences je tengok pic ayam belanda tu..apa ekk rasa ayam belanda?? sedap dak mama? kalo dekat harus sy mintak skit nak rasa..hehehe

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2