klik Nuffnang

Friday, October 29, 2010

Brownies utk class party Syazrin



Hari ni kelas tadika Syazrin ada class party sbb baru habis exam.Minggu lepas lagi cikgu bagitau boleh bawa apa2 untuk class party.
Jadi semalam baking yg paling mudah..iaitu buat brownies..tak yah pakai mixer dan tak timbangpun, sukat pakai cwn..godek-godek..bakar...siap.
Dah siap sapu topping coklat..pakaikan make-up sikit ...biar nampak comeiii.



Resepi ni resepi ulangan sbb pernah buat di dapur Fp sebelum ini.

Brownies
Source : diella; copy dr dapur lama ; Fp Mak Lang .

Ingredients :
250gm butter
1 1/2 cup of sugar - guna caster sugar
4 eggs
2 tsps of vanilla essence
1/2 tsp of baking powder
1 cup of plain flour
3/4 cup of cocoa powder
1/2 cup of chopped nuts- ganti cho chips

Method

1) Melt butter over slow fire, turn off the fire and add sugar. Mix with whisk.
2) Add in the eggs and vanilla, continue whisking.
3) Add in flour together with baking powder and cocoa and mix well.
4) Add in nuts ( you can also add in chocolate chips into the batter or sprinkle sliced almonds on top of the batter before baking )
5) Pour into a lined tray ( 12" x10") and bake in a preheated oven for 25 - 30 minutes at 180degrees celcius. - guna loyang 10" x 10" ,

1 comment:

  1. Salam ziela,

    Apa khabar? Mcm lama nur tak singgah sini...maaf ya..dah beberapa hari ni tak sedap badan.Tadi nur post msg kat shoutbox mcm ada problem...terus lari kesini pulak...hihi..

    Wah syazrin dah habis exam ya? Mmg tau mamasya suker buat brownies sejak zaman fotopage...mesti kawan2 syazrin suka ni.

    re: egg tart tu yg telur kastard tu adalah isian untuk tart tu.

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2