klik Nuffnang

Thursday, October 21, 2010

Mee Udang&Ketam



Assalammualaikum semua.....dah makan ke? Kalau belum jemput jamu mata dengan mee udang & ketam yg dimasak pagi ni. Maklumlah hari ni Melaka cuti.. 'seronok-seronok boleh xtvt macam2 di rumah' ...

Jadi awal2 pagi tadi dah kelentang kelentung siapkan mee udang&ketam buat sarapan pagi kami sekeluarga.
Masa open houase kat rumah hari tu buat mee udang juga tp tak letak ketam. Masa kat Brunei masak mee udang letak ketam...maklumlah ketam kat senang senang dpt..kat pasar selalu ada jual yg fresh. Cuma kat sini sesekali je ada di pasar....bila jumpa yg segar terus beli...


Mee Udang
Sumber : Che Iza @ Myresepi
(Resepi asal guna udang saja)

Bahan-bahan ( 3-4 org )
* 1/kg mee kuning - lebih 1 kg
* 300 gm udang saiz L@apa2 saiz-campur udang dgn ketam dlm 500 gm
* 4 sb lada boh / lada giling
* *4 ulas bawang merah
* *3 ulas bawang putih
* *1 sb udang kering- letak 2 sb
* *1/2 inci halia
* 1 sb petis
* 3 sb sos tomato-lebihkan sos
* 1 sb sos cili
* keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)-letak 1 ketul ubi keledek
* gula n garam
* taugeh n sawi
* daun bawang n bawang goreng,
**tambah telur rebus,tauhu goreng & limau nipis

Cara-cara
1. Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
**ketam direbus juga dan asingkan air rebusan.
2. Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda **... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
3. Masukkan air rebusan udang&ketam biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
4. Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama sedap....
5. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos.
6. Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.....
**tambah sikit step 5; bila dah letak ubi keledek rebus lagi kuah till mendidih. perlahankan api masukkan terus udang dan ketam...biar rasa kuah lagi mesra dgn rasa udang dan ketam...reneh sekejap aja.boleh dihidang.

Nota dapur mama;
1.Kalau ubi keledek berketul2 dlm kuah,ceduk ubi keledek dgn kuah dan masukkan dlm blender.blender sampai ubi dah hancur.
2. Udang dan ketam yg dah direbus, mama letak je dlm kuah bila kuah dah pekat dan hampir masak..senang ceduk sekali dgn kuah bila nak makan.


Kuah mee udang pekat sikit sbb letak ubi keledek....

3 comments:

  1. salam.. perhh.. sedap tu..
    tgk ni tingat mee ketam pulau sayak pantai merdeka lah ...hehe..

    ReplyDelete
  2. Salam Mama....Baru Semalam Kak Lin Jalan2 Cari Makan...Ada Sebuah Rumah Jumpa Mee Udang....Hari Ni Kat Umah Mama Lak...Sedapnya!

    ReplyDelete
  3. mama,sedapnye mee udang mama tu!!! meleleh nengoknye...mau mintak semnagkuk ni,boleh???hehhhehe....

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2