klik Nuffnang

Wednesday, March 21, 2012

Cuti Istanbul(Pt.4).Blue Mosque & Makan-makan


Assalammualaikum
Dah beberapa hari blog tak update...tak sibuk mana cuma abg no3 demam...hari ni baru sihat sikit,barulah mama ada mood nak update blog.Masih kisah Cuti Istanbul kali ni kisah Blue Mosque & Makan-makan.harap tak ada yg bosan dgn entry Istanbul ni sbb byk lagi entry akan dtg,entry masak2 berehat seketika.



Beberapa kali juga kami melalui dpn kws Masjid Biru sepjg di sana.jadi ada gambar ambil masa salji dan masa cuaca dah terang elok.Sbbnya Masjid Biru terletak di tgh kws Sultanahmet.



Masjid Biru atau Sultan Ahmed Mosque (Turkish: Sultanahmet Camii) juga dikenali sbg Blue Mosque kerana tile yg biru utk dindingnya dan dalamnya. Dibina pada dr 1609 to 1616 semasa pemerintahan Sultan Ahmed I. Masih digunakan sbg masjid dan menjadi tumpuan pelancong...antara tempat yg terkenal di Istanbul.



view dpn masjid biru masa salji turun...



courtyard dpn pintu masuk masjid.Masjid nampak luas dr jauh tp sebahgiaannya kws courtyard Masjid...



pintu masuk masjid . masuk percuma. dipintu masuk setiap pengunjung akan diberi plastik utk isikan kasut dan kasut dipegang bawa masuk.



tempat wuduk di masjid biru.....terletak di bgh luar..

View dlm masjid....



pelancong hanya dibenarkan masuk hingga sini.....bgh dlm utk org solat.



ramai pelancong mengambil gambar dlm masjid



kubah biru....dikenali sbg Blue Mosque kerana tile yg biru dibgh dindingnya dan dalamnya.



cantikkan...



lagi view kubah...



posing dpn masjid Biru...



lagi view Blue mosque....gambar tak terang sgt sbb salji turun.dari jauh dah jelas kelihatan tersergam megah.



burung merpati berdekatan dgn pintu menghala blue Mosque.ada kedai2 jual souvenir dkt pintu masuk kws Masjid...kedai yg 1st tu murah harganya.



burung merpati terbang berterbangan...

Sekitar Sultanahmet...



Sultanahmet ni kws tumpuan pelancong sbb byk yg menarik di sini spt Blue Mosque, Hagia Sofia, Topkapi Place, Grand Bazaar, Arasta Bazaar, kedai , restoren dan mcm2 lagi.



view Sultanahmet....masa ni cuaca dah terang...



kalau sesiapa yg nak bercuti di Istanbul dicadangkan elok cari hotel sekitar Sultanahmet.nak ke mana2 pun senang sbb ada tram.laluan tram tgh bandar...



byk kedai kat Sultanahmet ni...antaranya kedai Turkish Delight.tingginya baklava disusun...



lagi kedai jual manisan..



Turkish Baklava...dah siap dlm kotak..



kedai jual pashmina dan lampu



kedai kasut boot sulaman dan perhiasan.kat Istanbul ni byk kedai jual hiasan perak...



turkish bath....mandi wap yg cukup terkenal di Turki.
info dr mr google; Turkish bath is the Turkish variant of a steam bath, sauna or Russian Bath, distinguished by a focus on water, as distinct from ambient steam.In Western Europe, the 'Turkish bath' as a method of cleansing and relaxation became popular during the Victorian era. The process involved in taking a Turkish bath is similar to that of a sauna, but is more closely related to ancient Greek and ancient Roman bathing practices.



menuju tram station Sultanahmet



di tram Sultanahmet



tunggu tram nak balik

Makan-makan di Istanbul....



pintu gate no 2 .sebelum nak keluar dr Grand Bazaar menghala Masjid biru, kami tapau turkish pide dan pizza.



Fahri Pizza and Pide...berdekatan pintu gate no 2 Grand Bazaar.



tgh masukkan adunan dlm oven



bahan2 yg digunakan.



tgh sediakan pizza dan turkish pide.org2 Turki ni peramah...masa sibuk2 klik gambar,wpun kedainya kecil tp dia suruh kami masuk...ambil gambar dr dekat dia tgh buat kerja...sporting betul



Turkish pide....yg ni hanya letak cheese...mcm2 pilihan ada,kalau tambah daging lagi sedap..



tgh keluarkan pide yg dah masak



lepas jln2 seketika, singgah kedai kebab pula...



dlm kedai...kedai kecil je...meja bulat kecik dan kerusipun kecik...



roti utk kebab yg fresh from oven...yg bestnya masak di situ langsung dpn pelanggan



kebab dg roti yg sedap sungguh sbb roti fresh dr oven. teh yg comei je saiz gelasnya dg harga teh segelas 2 lira. kebab tu 2 ke 3 lira...lupa harganya...



jus buah delima dan oren yg fresh tanpa campuran lain2....



mesin utk jus....



mudah nak cari tempat makan kalau di Istanbul....



sbbnya byk deretan restoren di sepjg jalan.pekedai akan menunggu di pintu restoren mempelawa org lalu lalang masuk ke restoren mereka.
Slmt bercuti di Istanbul buat Ijan sekeluarga @Blogresepi....moga ceria sepjg bercuti di sana.Jumpa di Cuti Istanbul(Pt.5)...

15 comments:

  1. Assalamualaikum Ziela,

    apa khabar mamasya sekeluarga?? Lama Nur tk dengar khabar dn byk cerita yg dh tertinggal nie...nk kena kayuh pelan2 baca....hehehe...

    wah seronoknya tengok pak arab nie...hehe...nampak besar masjid tu...cantik!!

    ReplyDelete
  2. wahhhh!!! 2 benda yg menarik for me dlm part 4 akak ni. satu jus delima+oren tu. slurrp!!sedut air liur tgk. mesti best tu. yg lagi satu, cantikkkkknye boot sulam2 tu. x beli ke satu kak? hehe

    ReplyDelete
  3. too many interesting things! The food, the view..the shop. Mmg nak sgt g Turki one day. Enjoy tgok all those photos..Turkish pide tu looks really delicious!!!

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Mama

    Seronoknya dapat pergi ke Istanbul...lebih2 lagi bila dapat melihat masjid biru tu...Kak Lin suka tengok buah delima tu...sebab Kak Lin suka makan buah delima...bestnya tengok isi buah delima tu merah2...

    ReplyDelete
  5. Assalam mamasya..
    wah..makin menguap2 kita tengok gambr2 ni semua tau..heheh
    rsa sekarang juga kita nak terbang..hahah..
    kita pernah dengaa turkish baah tu ..tak salah tengok anthony boudain kena urut ..sampai dia tak boleh ..hehe..seronoknya mamasya..

    ReplyDelete
  6. assalam Mamasya
    cantiknya view disini
    pizzanya pun nampak sedap, ada fresh air buah-buahan emmmm bestnya kalu dpt cuti2 disini he he

    ReplyDelete
  7. assalam kak, semua gambar ni buatkan saya rindu sangat nk ke Istanbul lagi..best sgt.masjid biru tu cantik kan.kalau pergi masa musim bunga tulip tu memang lagi giler dibuatnya asyik dok ambik gambar tulip jer..saya la tu..hehe turkish pide tu memang sedap...saya cuba buat sendiri tapi tak sesedap mcm mkn kat sana.

    ReplyDelete
  8. uwaaaaaa......jeles jeles...semalam tengok ijan tayang pic cantik2,makanan sedap2..hehehehe tengok pic pun tak puas..untung laa ziela..biler laaa akak nye turn kan..

    ReplyDelete
  9. Salam Mamasya...Istanbul memang cantik especially wanitanya....aduhai bilala nak sampai sana ya

    ReplyDelete
  10. salam mamasya... wahh sama ngan ijan jenjalan turki.. best kan kan kan kak... kiter g dulu musim tulip. cantik sgt! yg paling best bab makan2 diorg.. bab makan ajer kita nih! hahahaha.. salam rindu buat mama skluarga.. baru tau mama dah makin jauh rupanya...bestnyer byk merantau

    ReplyDelete
  11. salam mama...kite berangan nk p turkey dr skolah lg....waaa nk cek tiket....harap2 boleh pg dgn baby sekali nnti..

    ReplyDelete
  12. seronok kan. teringin nak pergi jugak satu hari nnti. :D

    ReplyDelete
  13. askm mamasya..nekcik tngok entri ni..rasa tak puasnya 3 mlm di situ...ikut pakej ni...tak sepuas kita jalan sendiri...slalu nekcik tak pernah ikut pakej..so terasa lah kurang thrill adventurousnya...nekcik ingat jugak nak gi sendiri naik tram tu..tapi malam tu sejuuk sangat...insyaaallah ..kalau Allah izinkan smuga sampai lagi...as backpacker!!!!

    ReplyDelete
  14. Salam Yong,

    Waahh bagus tu dpt merasa pide, tapi you missed lamahcun!

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2