klik Nuffnang

Friday, March 9, 2012

Cuti Istanbul (Pt.1).Salji memutih



Assalammualaikum...moga semua sihat ceria.
Alhamdullilah kami selamat sampai dr Msia pada 6 Mac yg lalu. Penatpun dah hilang barulah ambil mood nak update blog yg dah cuti sebulan. Syukur juga kerana percutian kami berjalan dgn baik....anak2 semuanya sihat dan ceria dan yg penting selamat pulang bercuti ke Msia berjumpa keluarga tersayang. Di Msiapun pula penuh xtvt jln2....penat juga tp seronok.



Manakala percutian kami di Istanbul selama 6 h 5 mlm (8-13 Feb 2012), satu pengalaman yg cukup menarik bagi kami sekeluarga wpun cuaca sejuk 2'C masa kami di sana... sbbnya salji turun sebaik saja kami sampai di bumi Istanbul pada ptg 8 Feb setelah 2 jam 20 min menaiki pesawat dari Cairo.



Sepjg 2 hari pertama di sana dan hari kami sampai, salji turun sepjg masa.Sebelum pergi bercuti dah baca ramalan cuaca di internet yg menyatakan salji akan turun masa kami di sana tp tak jangka pula yg betul2 salji turun.



rupanya ada hikmah kenapa kami delay bercuti tempoh hari....dpt peluang anak2 merasa salji....



Syafiq, Syazrin & Syakirah....semua berbungkus .....pakai baju berlapis2 dan siap sarung tangan&kaki dan topi sbb cuaca mmg sejuk sgt...



Syakim dan Syazrin di kws Sultanahmet



Bergambar dpn Hippodrome/tugu yg terletak kawasan bersebelahan masjid biru iaitu di dataran Sultanahmet. Ianya telah dibina oleh Maharaja Roman satu ketika dahulu dan kemudiannya dijadikan sebagai pusat politikal dan rekreasi semasa pemerintahan kerajaan Uthmaniyah (Ottoman).



ni juga di kws Sultanahmet...yg cukup terkenal kws tumpuan pelancong



ceria dpt main salji...



Syakirah tengok abgnya main salji ....



wpun dlm cuaca sejuk burung merpati tetap hinggap di sini.Syakirah pegang ketulan salji....main ball katanya...



playground yg ditutupi salji.... Syakirah tanya nak main kat situ boleh tak.. ....sejuklah Syakirah



Syafiq dg mat turki..



deretan pokok ....tinggal batang ... daun2 dah gugur semunya

Memutih.....kebanyakkan view kws Sultanahmet dan sekitar Istanbul masa kami naik bas city tour.




















last gambar selingan, Syakirah dlm flight MAS dari Istanbul ke KLIA. 9 jam 20 min dlm flight. jumpa lagi Syakirah di Cuti Istanbul (Pt.2) pula....

Entry Cuti Istanbul,boleh klik link dibawah;

Cuti Istanbul Pt 2 -Hotel penginapan dan sekitarnya
Cuti Istanbul Pt 3 - Grand Bazaar & Beyazit
Cuti Istanbul(Pt.4).- Blue Mosque & Makan-makan
Cuti Istanbul(Pt.5) Laut Marmara & Kumkapi Fish Mkt
Cuti Istanbul(Pt.6)City Sightseeing&Spice Bazaar
Cuti Istanbul(Pt.7)Menyusuri Selat Bosphorus&Butik Jaket
Cuti Istanbul(Pt.8). Makan-makan di restoren Turki

15 comments:

  1. Salam Mamasya....selamat kembali.
    Cantik permandangan di sana...wah anak anak dah besar dan handsome pulak tu.Shahirah pun cute sangat.

    ReplyDelete
  2. Salam Mamasya...akak memang teringin sangat hendak ke Istanbul...dulu ada peluang Company hendak anta tapi akak kena operations fabriot...sampai hari ini masih belum ada rezeki.....cantiknya tempat nya...so enjoy your trip

    ReplyDelete
  3. Wahhhhh... terbang ke Istanbul rupenyeee... patut lama tak nampak blog diupdate... selamat pulang ke tanah air...

    ReplyDelete
  4. Salam Ziela...

    alhamdulillah... dah selamat kembali semula ke rumah yer...

    seronoknyer dpt tengok salji betul2.... mesti tak terkata sejuknya tu kan? happy budak2 tu dpt merasa main salji kan... kitorang dulu tgk salji palsu kat taman pertanian bukit cahaya tu pun dah tak tahan dok dlm tu baru 5 minit.. maklum masuk dengan baju yg nipis jer... hihihi... cantiklah pemandangan bila ada salji tu kann...

    ReplyDelete
  5. salam Mamasya...
    tringinnya nk buat bola-bola salji..peh tu main baling-baling ! bestnya...bertuahnya family Mamasya! jauh perjlnn luas pemandangan.
    .mesti dh lepas gian mkn roti canai mesia..

    ReplyDelete
  6. syiokkknya pegi jengjalan..dpt main salji lagi..
    Beh..beh...alhamdulillah..murah rejeki dapat bawak family jengjalan..

    ReplyDelete
  7. mama...kite teringin sgt nk pg turki tp nasib baik kt dubai ni ade global village ade booth turki jual brg2 die...terubat sikit semangat ni....aihhh xsaba rs nk pg

    ReplyDelete
  8. assalam kak, apa khabar? wahh best la ke Turki tu kan.kalau pi time winter sejuk juga nk jln tu. saya pergi dulu time hujan jer.tapi best tgk bunga tulip kat sana. kat sini winter belum abis juga lagi salji pun menimbun jer dpn umah ni.tapi cuaca dah cerah tak sabar nk tunggu summer ni.

    ReplyDelete
  9. aslkmum mamasya.. bila la saya nk merasa semua ni.. hihihi.. seronok nmpk anak2 tu.. bertuahnya..

    ReplyDelete
  10. Sejuknya...seronok budak2 dapat main snow...wonderful experience for children.

    ReplyDelete
  11. salam mama mcm tebal jgk saljinyee yer......ade makan baklava tak? alahai knp kite susah betol nk telan baklava ni...manis sgt22

    ReplyDelete
  12. Salam Yong,

    Memang bertuah Yong sekeluarga sampai jer dpt bersalji!

    ReplyDelete
  13. As salam pn mamasya..sy baru baca ur entri ni...bestnye main salji dekat istanbul..insyaallah me & hubby akan ke istanbul end of jan2013 to celebrating our anniversary & my buff..hihi.. tu lah selpas tgk semua pics u ni...adus tak sabar rasanya nak pergi...agak2nya time we all pergi tu salji tak? Huhu..hopefully adalah...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummusalam Nigella , slmt bercuti ke Istanbul. cuba check weather forecast b4 pergi...kalau salji turun mmg best tp sejukk amat kena bawa baju tebal dan kasut yg sesuai.

      Delete
  14. Nigella sativa,u p bila? I pon akan p 26-30/1 ni..sy,hubby n ank..1st time nk smp sana ni..xcited sgt..sy travel sdr je,xguna agen pon. Pon xsbr nk main salji ni..hehe

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2