klik Nuffnang

Tuesday, March 5, 2013

Lunch atas kapal menyusuri Sg Nil




Assalammualaikum buat semua. Alfatihah buat para pejuang yg terkorban menjaga keamanan negara....begitu besar pengorbanan dan jasa mereka untuk melindungi tanah air tercinta. Sayunya hati apabila melihat gambar anak...juga isteri dan keluarga yg ditinggalkan...hilang sudah tempat bergantung dan insan tersayang. moga mereka dikurniakan Allah dg kekuatan dan ketabahan menempuh dugaan ini, takziah buat keluarga mereka.

Berbalik pada entry hari ni...citernya minggu lepas sibuk sikit dg pelbagai xtvt....week end baru nipun kami sekeluarga travel jauh...jadi tak sempat nak update blog dan bw....maaf byk2 jika mama belum sempat buat kunjungan balas ke blog. dan bila beberapa hari tak ngadap blog...dah mula rasa kurang rajin.tp hari ni cuba juga merajinkan diri nak kongsi cerita lunch bersama ladies di sini atas kapal menyusuri Sg Nil pada Dis 2012....lambat update tp nak kongsi juga diblog sbg catatan kisah sepjg di sini. Bila dah balik Msia nanti...semua ini akn jadi kenangan manis dan takkan berulang kembali.
kami menaiki sebuah kapal kecil yg disewa dan memuatkan kami sahaja iaitu hampir 30 org. naik di jeti sebuah restoren iaitu Nile City spt gambar diatas. Nile city perupakan sebuah restoren atas kapal besar dipinggiran Sg Nil tapi kapal ini tak berlayar, jadi kalau nak berlayar boleh tempah bot dr sini.


kapal yg disewa utk kami sahaja, tiada penumpang lain sbb sewa satu kapal. berlayar tepat 12 tgh hari...boleh pilih nak naik kapal saja atau sekali dg lunch.


pihak restoren sdg setting meja dan hidang makanan


sesi bergambar beramai2 dlm kapal


view dr kapal...nelayan dg perahu


sembang dulu sambil menunggu hidangan. sebaik saja kapal berlayar, hidangan siap dihidangkan.


dah lupa apa menu ini kalau tak silap fish fillet dg kentang goreng


sayur


daging digoreng dg bwg yg byk..


spaghetti


yg nipun daging sama spt yg diatas tadi


salad dgn seafood salad, mushroom sup


sotong goreng tpg, coleslaw. ada juga menu lain tp gambar tak jelas.


menikmati hidangan atas kapal


menarik view sepjg Sg Nil...


di sepjg Sg Nil byk restoren sbb viewnya yg cantik.


restoren Nile City di pinggir Sg Nil


lepas makan naik atas dek kapal...nyaman terasa


bergambar kenangan beramai2 sebelum pelayaran tamat..


lagi view sekitar


jambatan merentasi Sg Nil


hampir 2 jam berlayar dah tiba semula di restoren...


Nile City dr luar


view sekitar...

18 comments:

  1. mesti makan berselera sambil dihembus bayu laut

    ReplyDelete
  2. Salam Mamasya....aduhai dah ketagih pulak tengok kapal kapal ni....harap harap satu hari nanti dapatlah rasa belayar di sg. nil ni..biler yek??? insya Allah

    ReplyDelete
  3. Salam... memang jika ada peluang saya ingin naik lagi kapal ni..dulu naik time diner siap ada tarian gelek lagi..memang tak puas lawatan ke sana... sungai nil memang bersihkan Mamasya...

    ReplyDelete
  4. As salam kak,
    Wah...makan atas kapal + hidangan yg mengancam tu.....! Sedap belaka nmpk smuanya....teruja menengoknya.....:-)

    ReplyDelete
  5. salam MamaSya...sedapnyer tgk menu atas tu...pemandangan pun shantek2 belaka...bestnyer....

    ReplyDelete
  6. bestnya mamasya...menikmati keindahan alam dlm kapal layar sambil menikmati hidangan yg nampak sedap skali...pulak2 dgn ramai teman...mesti meriahkan...:)

    ReplyDelete
  7. seronoknyerrr... mesti best kan sambil mkn ditiup angin sepoi2... waktu dibawa belayar...

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum..Wahhhh seronoknya lunch sambil belayar..Tapi belayar di sungai sama tak ngan atas laut? Klu yang jenis mabuk laut rugilah tak dapat menikmati sepenuhnya kannnn..Eh..Iya ke.... (Mood xde pengalaman)

    ReplyDelete
  9. teringinlah.pulak...best kann..dpt naik.kapal n.sambil.makan2 lagi.

    ReplyDelete
  10. tiap x baca entry mamasya mesti rasa laparrrrr :) hihi..besnye mamasya mkn2 smbil belayar :) :) :)

    ReplyDelete
  11. Dis 2012... kenangan pd mama qs juga sbb ada di cairo pada ,25,26,27 dis 2012

    ReplyDelete
  12. Mamasya,
    bestnya lunch atas cruise tu!
    bila cik yong boleh singgah minum kopi kat sana yea?

    ReplyDelete
  13. Salam mama...waaaa bestnya blayar ditmpat yg pnuh dgn sjarah islam...mkn plak smbil blayar...tu yg lgi best kan mama....

    ReplyDelete
  14. salam syg mama,
    kenangan terindah nie...bestnya..hidangan pun sedap2 tue..dgr ada salad tu yg best..:)

    ReplyDelete
  15. assalam mamasya...berapa ye harga berlayar n lunch atas kapal tu?memang teringin sangat nak naik waktu siang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wlkmslm Ummi khalish....kalau kapal yg ini harga mkn dikira asing dgn bot sbb bot sewa khas. kalau yg pakej sekali lunch atas kapal besar tak silap harga 150 @ 200 LE per person.

      Delete

Klik Nuffnang2