klik Nuffnang

Thursday, February 2, 2012

Apam polkadot lagi....



Assalammualaikum...
Terimakasih buat teman2 yg sudi komen dientry apam strawberry. Ada kesempatan akan buat kunjungan balas. Entry hari nipun ttg kisah apam .....kali ini buat apam polkadot atas permintaan utk jamuan dinner pada 30.1.2012 di Rumah Duta @ Rumah Msia bagi meraikan tetamu dan rombongan dari Msia.



Di mana apam ni buat sekali dg apam strawberry. tak bykpun buat utk jamuan iaitu 30 biji...buat 1 1/2 adunan sj sekali dg apam strawberry.



Apam polkadot ni kalau menjadi mmg seronok...sbb bulat2...montok rupa parasnya. Sekadar berkongsi pengalaman mama yg tak seberapa dlm buat apam .....pernah juga tak jadi sebelum ni. Caranya perlu pukul adunan dg kelajuan tinggi dlm 6-8 min spt dlm resepi,dah cukup jgn lama sgt.Yg utamanya kena sesuaikan suhu api masa mengukus, seeloknya test kukus dg sebiji apam je dulu utk dptkan api yg sesuai dan masa kukus tu dlm 15 min...seeloknya jgn kurang takut bhg bawah tak masak...nanti apam tak gebu. tudung kukus kena balut tuala dan bhg dlm loyang kukus kena lap sebelum letak apam yg baru.



pilihan warna pula, suka buat dot2 dgn warna putih.



mcm biasa apam pink pasti ada...warna favorit mama



Selain apam, mama juga diminta masak daging utk dinner....kali ni pun masak daging rendang hitam , rendang tanpa santan tp guna kerisik. Resepi dari MadihaA, tkasih byk2 Ratna berkongsi resepi rendang yg sedap ni.... rendang ni dah menjadi favorit kami sekeluarga.

10 comments:

  1. Apam dot2 ni tak cukup makan sebiji. Liana sekali gap pun 5-6 biji, senang2.

    ReplyDelete
  2. Salam kak (kejap panggil mama kejap panggil kak).. rajin tu masak apam ye.. suka yg kaler purple tu..hehe

    ReplyDelete
  3. rajin la mama mengapam...comel! terliur tgk rendang hitam tuh..

    ReplyDelete
  4. Assallamualaikum kak..
    wahh.. mmg kencang betul ni projek di dapur.. Apam dot2 lak dah kuar.. Cantik la kak. Sweet jer kaler dia..

    ReplyDelete
  5. salam - apam ni mmg sedap tapi nak buatnya alahai malas betul :-) tambah2 ramai dah yg menjual kat KL ni. beli saja ... :-)

    ReplyDelete
  6. cantik kejadian apam tu..wane pun cantik..kalau akak buat sayang nak makan kan..

    ReplyDelete
  7. makan apam (kosong) cicah dgn rendang pun sodap mama...ucu selalu makan mcm tu...

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Mamasya,
    Comel dan lembut sangat nampak apam mamasya, warnanya pun sejuk mata memandang. Selamat tahun baru ya, dah bulan Feb baru sempat nak ucap sbb selalu mai tapi tak boleh letak komen....

    ReplyDelete
  9. salam mamasya..cantik la apam polka dot mama nih..nampak bulat n membumbung je...comel.. dah boleh amik order ni :)

    ReplyDelete
  10. rajinnnya mama....byk lak tuh, yg tak tahan bila tgk rendang tuhh..sedapnyer

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2