klik Nuffnang

Saturday, February 4, 2012

Ayam Golek Trengganu & Xtvt hujung minggu



Assalammualaikum semua dan Selamat Menyambut Maulidur Rasul.
Hari ni hari minggu tentu kawan2 sibuk dg pelbagai xtvtkan.Mama pula anak2 dah mula cuti sek....semlm dah bawa mrk ke pameran buku...hari ni xtvt di rumah saja.Berbalik pada entry hari ni nak kongsi ayam golek Trengganu, bukan baru buat tp copy dr dapur lama.....boleh buat rujukan di sini.Sbb dapur lama kejap boleh buka...kejap tak boleh buka. Ayam ni lebih kurang mcm ayam percik cuma tambah jintan.Dah nama ayam golek kena masak sekor2 barulah nampak tergolekkan.....atau tukang masaknya tergolek penat masak dan kekenyangan..hi...hi..

Ayam Golek Trengganu
Sumber; Majalah Keluarga Sept 2007
Oleh; Dapurmamasya

Bahan
Seekor ayam belah 4 - seekor ayam tak potongpun
1/2 liter santan - tambah lagi santan sekiranya mahu lebih kuah
*6 ulas bawang putih
*3 btg serai
*7.5 cm halia
2 sb lada sulah, garam
*1 sb jintan putih
*1/2 sb jintan manis
* blender semua bahan hingga lumat

Cara
1. Perap ayam dgn semua bahan selama sejam
2.Panggang ayam pd suhu 170 C selama 25 minit dan sehingga masak

Nota dapurmamasya
1.perap ayam dgn separuh bahan.
2.1/2 bahan lagi dimasak dlm kuali hingga mendidih seketika....tambah santan sed pekat sekiranya nak byk kuahnya.
3.bakar dlm oven selama 1/2 jam. then grill sampai masak. angkat
4. masukkan ayam dlm kuah yg ada dlm kuali tadi. kuah terus dipanaskan dgn api sederhana....siram ayam dgn kuah dan balik2kan ayam sehingga ayam mesra.Dah boleh makan...

Xtvt hujung minggu

Ni gambar semlm...bawa anak2 ke pameran buku antarabangsa.besar jugak kws pameran ada indoor dan outdoor/khemah...ada jual buku baru dan buku 2nd hand. Pergi tak lama sbb anak2 penat nak jalan.



Syakirah yg ceria bersama abg Ayin



Syakirah diapit oleh dua bodyguard...posing sebelum keluar



kws pameran...dlm khemah jual buku baru



kws jual buku&majalah 2nd hand dan buku lama.beli juga majalah masakan dari UK keluaran thn lepas....masih elok dan murah sgt.


lagi view kws pameran

8 comments:

  1. Assalamualaikum mamasya cayaang...
    Ayam golek mmg fav anak2 diana... Tp biasanya p beli jer.. Tgk ayam golek mama tu mmg mengoda btl.... Nampak sedap!

    ReplyDelete
  2. salam mamasya....betul cakap diana tu, meggoda betul tgk ayam tu dok posing...mmg selera betul mkn nasi kalau ada lauk cenggini kan...

    ReplyDelete
  3. Dah besar Syakirah..sebijik cam muka abang dia yang pakai topi pink tu,mama..biasa tempat kenduri kita leh namapak ayam golek ni kan..hehe..sedap.samalah di Kelantan..dulu2 kenduri akan berhidang,ayam golek xleh tambah !!

    ReplyDelete
  4. Ziela,
    Salam Maulidur Rasul juga buat ziela sekeluarga,mesti meriah sambutan tu kat sini...
    dtg jenguk sebab nampak ayam golek..anak2 akak kalau ayam tergolek2 nih mmg suka..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...
    hehehe ingatkan mama dah sampai terengganu tadi.

    ReplyDelete
  6. assalam Mamasya
    sukenya Syakirah ngan Abangnya...makin besar anak dara Mamasya yg comel ni
    ada ayam golek bertambah sedap ni he he

    ReplyDelete
  7. salam. Apa kabar? lama bundo tak ke mari. banyak resepi yang bundo termiss.

    ReplyDelete
  8. Salam Maulidur Rasul..

    makin besar tambah comel anak dara Mamasya sorang ni he he
    sukanya dia kan bersama abang2nya
    ada ayam golek pulak tu....sedap ni

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2