klik Nuffnang

Thursday, January 10, 2013

Cream puff jagung lagi.....




Assalammualaikum buat semua....moga sihat sejahtera.. Cuaca minggu ni makin sejuk...dg semalam pula hujan...tengok suhu belah mlm 9 'C...grrr. Anak merungut sejuk di sek wpun pakai 2 lapis baju + jaket, jadi hr ni mrk pakai 3 lapis baju dg 2 lapis seluar utk abg no 4, no 3 pula pakai 3 lapis baju + 1 sweater + 1 jaket....sejuk katanya. Dan utk entry hr ni.....kongsi lagi kuih cream puff...antara kuih yg dihidangkan buat tetamu masa makan-makan di rumah. Kebetulan gambar cream puff ni dah siap dipilih ada dlm folder....terus je update diblog. Dah buat beberapa kali sebelum ini sbb ada kwn tempah.


Jgn risau kalau cream puff yg baru masak...masa panas agak keras sbb bila sejuk akan lembut. Satu lagi masa pipe adunan di dulang, jika adunan terus turun ....adunan itu terlembik....mungkin saiz telur besar, mama guna saiz sed. Nak mudah masa pipe...tak payah guna noozle, masukkan adunan dlm plastik bag, gunting bucu dan pipe bentuk bulat di atas dulang. Resepi pernah ada di blog sebelum ini....tp mama kongsikan semula.

Cream Puff Jagung
Sumber , Zaliana, My Resepi
Oleh ; Dapurmamasya

Bahan-bahan ( untuk 28 biji cream puff )
* 125 gm self raising flour @ tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
* 100 gm butter
* 250 ml air
* 1/2 sudu teh gula
* 3 biji telur

* Bahan-bahan untuk inti jagung
* 1 cawan air
* 1/2 cawan susu cair
* 1 cawan jagung dalam tin
* 1/2 cawan tepung kastad
* 5 sudu besar gula

Cara-cara
Cara-cara untuk puff
1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih. Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Sejukkan.
2.Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer
3. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
4. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit. *- tak spray hanya renjis dgn air.pre heat oven, bakar selama 25-30min min; 180'C (api atas bawah)
5. Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan inti jagung

Cara-cara untuk inti
1. Kacau tepung kastad dan air.Masukkan ke dalam periuk bersama susu cair dan gula.Kacau hingga naik wap
2.Masukkan jagung dalam tin dan kacau sebentar hingga masak.Biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam puff


inti kastad jagung.....kekuningan sbb tpg kastad sini kuning terang warnannya.

siap pek utk kwn yg tempah...

tempahan baru-baru ini..

cream puff mmg tak puas mkn....tambah inti jagung mmg sedappp. Slmt mencuba!

17 comments:

  1. MAmasya,
    teringin sungguh nak buat tapi tak berani lagi,ada sekali buat hancur tak jadi..nak makan pun sedih hihihihi..tengok mamasya punya sedap tingat aritu Azita zain bagi sedapnya..
    nanti nak try laa buat..

    ReplyDelete
  2. Nnti weken nak try buatla....nmpk sedap....:-)

    ReplyDelete
  3. cream puff ni mmg feveret...tp xpenah cuba buat sdiri...nti nk cuba la...cream puff mamasya nmpak gebu skali...ermmmm sedapnya...tu baru tgk xcuba lagi...;)

    ReplyDelete
  4. Salam Mama,
    nampak menarik dan sedaplah cream puff ni. Time nak buat nanti umi refer sinilah ya :)

    ReplyDelete
  5. wah creampuf jagung sedap nampak tu mamasya, lama gak akak tak buat mesti nak kena try lagi nnti heee

    ReplyDelete
  6. As salam mamasya...hari nie ada cream puff pula..aritu saya sempat makan inti durian haha sedap juga tapi inti jagung belum lagi. Nak kena cuba lah nanti. Itulah Mamasya bila kita lihat entri makanan yang banyak tu terfikir mestilah awak pandai planning baru dapat buat semua. Hehe saya rasa semput juga jika nak buat sorang sorang. Tapi saya dah masuk list puding tu,kek dan beberapa lagi. Insyallah ada seminggu lagi masih sempat.

    ReplyDelete
  7. Salam Mamasya...kalau ada masa lapang nanti nak try buat puff jagung ni...dah terbayang2 rasa kastard jagung tu..sure sedap banget..ambik resepi dulu ye,tq.

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum...
    sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaa... org dlm pantang tak leh tengok makanan banyak2.. kang teringin plak.. hihihi...

    ReplyDelete
  9. tak pernah try inti jagung...kene try ni..

    bestnye sejuk mamasya, kat malaysia paling penting kat melaka ni panas je..hehehe..tapi bersyukur..

    ReplyDelete
  10. kak, kita malu nak ngaku, tapi ngaku jugalah.."kita tak pernah makan cream puff lg sebenarnya"..teringin sangat buat ni dari 2 tahun lepas, tapi tak tercapai lagi..

    ReplyDelete
  11. Salam mamasya..saya ada try buat semalam..tapi x berapa nak menjadi le..sedihnya..tp yang penting rasanya dah ada..bentuknya je yg kurang,sebab letak dalam paper cup..hehe..next time bleh try buat lg guna resipi yg ni pula..

    ReplyDelete
  12. saya memang nak buat CP ni, dah pernah buat, tapi lately ni rasa nak makan, cuma masa tak izinkan lagi. cantik je tgk CP akak ni

    ReplyDelete
  13. sedap nampak.. lama dah tanam cita cita nak membuatnya.. tah bila laa terbuatnya tu..

    ReplyDelete
  14. assalam
    kita pun buat baru minggu leps utk sarapan he he tp krim kastad lum try yg berjagung, rasanya jagung lg bestkan

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum mamasya..
    Tak pernah lg diana buat nie... Teringin nk buat nnt... Boleh try resipi nie nnt... Nmpk sedaaap...

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum Zila,

    wah lama betul Nur tk dpt singgah sini....rindu ngan abang Syazrin dn Syakirah....kdg2 aja Nur ternampak Syakirah di FB...bukan main lagi
    dgn posing mengancam dier tu...hehehe.

    Wah byk nya puff tu...kalau dekat boleh Nur ngendeng sikit...Nur pernah buat tapi dari resepi yg berbeza...rasanya tawar walaupun dikatakan sedap...huhuhu.Lainkali blh cuba resepi mamasaya ini.

    ReplyDelete
  17. Salam kenal dari kakak.

    masuk-masuk dah nampak cream-puff. Selalu kakak beli si season aje sebab tak pernah buat. Baca di sini macam mudah tapi entah boleh jadi macam ini ke tak. Nampak menggebu betul - terliur kakak dibuatnya:)

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2