klik Nuffnang

Wednesday, January 16, 2013

Bila Musim Strawberry...Crepe Strawberry pula



Assalammualaikum...T.kasih buat semua yg bertandang ke blogmamasya dan terutama yg sudi tinggalkan komen.
Selepas crepe choc....kali ini Crepe Strawberry pula...penangan kehangatan durian crepe kat Msia...yg masih panas hingga skrg......buat mama nak buat crepe lagi dan tak sabar nak kongsi didapurmamasya ini dg semua. tp mimpilahkan nak dpt durian kat sini. balik Msia bulan lepaspun sekejap aja...mana sempat nak mencrepe durian.Dan skrg bila cuaca sejuk disini.....dah musim buah strawberry pula...yg fresh mula byk dijual....itu yg teringin nak merasa crepe strawberry pula.


Crepe strawberry ni buat lewat ptg kelmarin dulu...simpan dlm peti ais biar cream keras sikit,ingat mlmnya boleh anak2 makan tp belah mlmnya mcm2 makanan pula ada....jadi simpan sampai kelmarin lepas anak2 balik sek ptg barulah semua merasa.Mcm crepe choc.....yg paling suka crepe ini adalah abg no1....byk dia mkn. Mamapun suka rasa crepe strawberry ni...masam....manis...sedap!


Bila musim strawberry....byk strawberry fresh dijual dgn harga mmg agak murah...musim panas susah nak dpt, kalau adapun yg frozen. skrg kalau di supermarket 1 pek 11 LE lebih (RM5 lebih) dg berat 700 gm tp kalau kat gerai2 buah lagi murah dlm 9LE (RM4.50) seberat itu.Cuma sayang kat sini tak da kebun yg buat strawberry picking....kalau tidak seronok dpt kutip buah fresh.( gambar strawberry kat atas pernah tayang sebelum ini....belum ada gambar terbaru)


Utk resepi crepe kali ni mama mencuba dari Zila4ever.blogspot asal FB Eyna Haneyna..iaitu resepi crepe durian, t.kasih buat Zila dan Eyna berkongsi resepi. Untuk intinya selain whip cream, nak mudah mama guna jem strwberry saja dgn potongan buah strawberry.

Crepe Strawberry
Sumber; Zila4ever.blogspot Asal FB Eyna Haneyna
Oleh; Dapurmamasya

bahan-bahan
-20gm tpg gandum
-20gm tepung ubi
-10gm tpg kastard
-10gm tpg jagung
-1 biji telur
-1 sdk myk masak
-1 sdb gula halus
-40ml susu cair
-150ml air
-pwrna kuning- letak warna pink
-perisa durian - gantikan dg jem strawberry & buah strawberry

cara-caranya
masuk semua bahan kedalam mangkuk.sebatikan dengan whisk dan tapis.. kalau pekat tambah air sedikit boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kena hilangkan buih-buih itu dahulu.untuk mengelakkan crepe akan berlubang bila banyak buih.. ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yangg dipegang.. layangkan kuali agar adunan sekata
masak atas api kecil.
masak hingga kering angkat tak perlu terbalikkn semasa mengangkat.

filling
-150ml fresh cream diputar hingga kental- guna whipping cream
- jem secukupnya
-letakkan fresh cream letak jem dan buah strawberry dan letak lagi cream di atasnya.
-lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah.


letak whipping cream & jem strawberry


letak strawberry yg dah dipotong, kemudian cream lagi...pastikan cream letak lebih sikit...jadi crepe nampak gemok elok bila dilipat


lipat kemas dan simpan dlm peti ais...biar sejuk dan keras creamnya dulu


barulah sedap dimakan.....bila gigit strawberry tu yg buat rasa enak...kena dg jem dan cream....masam manis.....yummmm..

21 comments:

  1. Sedapnyaaaaaaaaaaa............!!!
    bnyk betul stoberinya....klau kat mlasia...x dpt cmnie kak....hehe...

    ReplyDelete
  2. Salam Mama,
    amboi sedapnya strawberry crepe. agak2 anggur boleh buat mcm tu tak? hehehe :)

    ReplyDelete
  3. waaa...murahnya....kalo faa kat situ, rasa nak makan hari2..

    ReplyDelete
  4. smlm kt blog sape ntah dah lupa..crepe oreo..dtg sini crepe strawbery lak...aduh sedapnyeeeeeee

    ReplyDelete
  5. assalam...wahhh menimbun stroberi tu, cam leh buat mandi ngan jus stroberi...pasni deko kek ngan stroberi, pastu buat tat buah yg ada stroberi, diikuti pavlova...bestttnya

    ReplyDelete
  6. Alamak, terasa2 sedapnya. Durian crepe, saya tak boleh terima sangat sebab durian dengan krim kot. Tapi strawberry yg masam2 dengan cream, mesti marvelous.

    ReplyDelete
  7. sedapnyer dpt beli strawbery dgn harga murah.. puas dpt mkn.. masa ni lah ziela boleh cuba mcm2 resepi berasaskan strawberi.. hehehe... geram tgk strawbery menimbun tu.. crepe strawberi mesti sedap masam2 manis kan..

    ReplyDelete
  8. waduhhhhh sedapnya tngk crepe ni mamasya..mewah dngn stoberinya....

    ReplyDelete
  9. wah kak..ni crepe versi mewah ni..hehe...mesti sedap ni..leh la cuba jugak nti klau ade kerajinan.:)

    ReplyDelete
  10. wow kak, geram sy tengok timbunan stoberi tu...bab crepe2 ni, sy mmg tak jemu kak..lebih2 lg crep durian, macam nak buat lagi

    ReplyDelete
  11. wow...banyaknyer stoberi ituuu...gerammnyer lahh haii....mesti sedapkan....masam manis...yummyyy

    ReplyDelete
  12. meleleh air liur Cm bila nampak timbunan buah strawberry tu dan juga crepe stoberi yg merah menyala tu..sedapnya.Dapat bayangkan rasa masam masam manis crepe tu..yum yum

    ReplyDelete
  13. swalam mamasya..seronok kak tgok stoberi tuuu geramnya..wah sedap niii guna jem dan buah stoberi pula hehehe nak cuba kalu rajen mcm mamasya hehe

    ReplyDelete
  14. mak aihhhh...byknya strawberi...bak cni skilo!...hehe. Pepun mamasya mmg kreatif...klau pjg akal...mmg dgn 1 resepi, mcm2 kita boleh buatkan!

    ReplyDelete
  15. aduyai sedapnye, leleh air liur tgk strawbery besau2 tu
    memang sedap ni masam2 manis kan..issshhh akk ni hantu strawbery takleh nampak tauu..

    ReplyDelete
  16. Wah akak,
    sedapnya
    rajinnya
    bestnya

    wah wahh wahh'
    cik yong?
    malasnya

    ReplyDelete
  17. sy ari tu nak buat crepe sanggup beli pan baru....Tapi memang menggoda la crepe stoberi akak tu...so yummyyyy....

    ReplyDelete
  18. geramnya tgk timbunan strawberry kak! kalau anak2 sya tgk ni sure telan ayaq liuq! hehehehe...

    ReplyDelete
  19. mse nk ltk kt kuali tu,kne letak minyk x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna non stick....sapu sikit sj masa mula nak msk.

      Delete

Klik Nuffnang2