klik Nuffnang

Sunday, January 13, 2013

Macam-macam makanan....



Assalammualaikum.slmt berhujung minggu buat semua.T.kasih buat semua pengunjung yg bertandang ke blog mamasya dan rakan blogger yg baru dan lama yg tinggalkan komen....t.kasih byk...nanti mama akan buat kunjungan balas.
Tayang dulu gambar anak dara mama...merangkap chef jr mama....suka dia dpt apron baru, bangun pagi2 dah pakai masuk dapur....ni masa mood tengah baik tp biasa bangun pagi dia suka tengok citer kartun esp dora...wpun kartun dlm b.Arab.Kalau masuk dapur dia akan tanya Ida nak tolong apa ni..bagi kacau tepung..kacau adunan....main dough tpg...tumbuk lesung...main sayur...main air disink...itu yg dia paling suka. Apron itu pula mama dah lama cari apron utk budak2 ni....jumpa terus beli apatah lagi corak polkadot merah gini...mmg berkenan.
Utk entry hujung minggu ni...tak da resepi nak dikongsi sekadar gambar2 masakan yg tersimpan dlm folder mama. Ada gambar yg baru dan lama tersimpan....hari-hari masak...kdg2 tak tahu nak masak apa, ulang2 masakan yg sama terutama yg jadi kegemaran anak2. tp biasa kalau hari sek...hari kerja...biasa heavy breakfast dan lunch lewat ptg. sbb anak2 balik pukul 4 ptg....dan malam biasa semuanya jrg dinner. tp kdg2 buat burger...kuih2 goreng utk mlm....nak mkn heavypun masih kenyang.Jemput jamu mata....


mee rebus....kelmarinpun dulupun buat lagi mee kuah udang + ayam...anak2 suka ulang2 mkn


rendang kurang merah.....kurang cili sbb guna cili kering yg pedas...


sambal tempe bilis....dah lama buat..tempe order dg org Indonesia


mee goreng basah....mee kuning, fish ball, sawi diterbangkan jauh dr Msia


kuetiaw goreng mkn dg cili jeruk...enak sekali.kuetiaw juga angkut dr Msia, nak buat sendiri malas...


ketupat pulut buah tangan bonda dr Kelantan.bawa yg separuh masak....frozenkan.nak mkn baru difrost dan rebus.


kerpok lekor import dr Ganu...juga angkut ke mari naik kapal terbang.kerpok lekor skrg ni ada dijual yg vacum pack sesuai utk bawah jauh sbb tahan lama...cuma kena tempah dulu dg kedai.


ayam bakar dlm sos merah.....dah lama masak...sedap tp mama tak puas hati dg rupa sosnya...nak kena cuba lagi....

abg Syazrin tengah makan apa tu....

makan lasagna....yuuummm...lasagna dg white sos yg dicampur telur...itu nampak garing di atas..


pancake yg tembam......sarapan di satu pagi utk anak2...


roti telur goreng....bila tak da idea nak sarapan apa


laksa penang....kegemaran mama.utk buat laksa byk bahan kena angkut dr Msia termasuk laksa kering. bunga kantan dan daun kesum pula bawa yg fresh tp kena frozen utk tahan lama.....tak fresh sgt tp bolehlahkan dr tak da langsung.


sekian dulu nanti kongsi gambar masakan lain pula......

8 comments:

  1. mcm2 mknan yg ada..org yg duk kat malaysia ni pun boleh jd mengidam jugak tgk masakan akak ni...:)

    ReplyDelete
  2. amboiii.. mmg macam macam adaaaa.. semuanya nampak sedap sedap sungguhh.. lapar lapar.. :)

    ReplyDelete
  3. Salam MamaSya....bila tgk gambo2 masakkan ni buat diri fiza meronta2 nak makan...tambahan plak tgk lasagna tu meleleh2 air liur ni...he he he

    Cantik apron Syakirah pakai tu...ingatkan mama yg buatkan...he he he...kat sini pun payah nak carik apron kanak2 ni...

    ReplyDelete
  4. wow.....hebat2 jugak makanan walaupun di perantauan..best laa mama!

    ReplyDelete
  5. Macam2 makanan ada... semuanya sedap2! Tu...rendang tu, rasa teringin pulak nak makan dengan nasi himpit!

    ReplyDelete
  6. aduhaiii klau singgah ke sni leh fengsan tgk menu yg sedap2 tu..semuanya memenuhi citarasa QH..hihi...mgkn sbb chef cilik yg comeii tu kot...hihi

    ReplyDelete
  7. Suka singgag di blog mama ni sbb mknn yg menyelerakan....meleleh air liur...salam perkenalan : suteraungu87.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. Oh...sedapnya nampak semua makanan tu. Sy yg dok sini pun hari tu teringin nak makan ketupat pulut. Tak sangka dapat pulak dapat makan masa ke kenduri kawen saudara...bila cerita kat pak saudara, dia terus bekalkan sikit bawa balik rumah....Buatan org Teganu kita...sedapnya..

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2