klik Nuffnang

Saturday, January 26, 2013

Percutian di Hurgada



Asssalammualaikum buat semua dan selamat berhujung minggu
Spt biasa hujung minggu tak da entry resepi dan kali ni nak kongsi gambar semasa percutian di Hurgada pada bulan Nov tahun lepas spt mana yg pernah mama ceritakan di sini. Kami pergi bersama-sama staf pejabat mrhusben.Hurgada merupakan tempat percutian tepi Laut Merah yg terletak di sebelah selatan...bawah dari Cairo, terkenal dgn air lautnya yg biru dan cantik. Ramai pelancong Eropah bercuti di sini sbbnya ada direct flight . Kongsikan catatan perjalanan dan gambar2 semasa di Hurgada utk tatapan dan kenang-kenangan...


Perjalanan darat mengambil masa dlm 7 jam melalui hway yg tidak begitu sibuk dan melepasi bukit-bukau.


berhenti rehat di hentian pertama utk minum pagi


sebahgian jalan melalui sepjg laut Merah.....cantik viewnya...


juga melalui beberapa resort yg terletak di tepi pantai di kws Ain Sohkna


meneruskan perjalanan sambil menikmati pemandangan

ada kincir angin utk menjana letrik


berhenti rehat sekejap ....ada kemudahan toilet dan beberapa restoren di sini

dlm kws tempat rehat...


dah sampai bandar Hurgada...


bilik hotel penginapan kami

dari balkoni bilik boleh nampak waterpark....

waterpark dg swimmming pool yg luas kwsnya...masa ni waterpark tutup sbb dah lewat ptg.


tunggu di lobi hotel utk dinner


antara menu dinner nasi kuning dg daging...


ni pula keesokkan paginya di restoren hotel....


roti2 yg ada..


dalam restoren...awal pg tak begitu ramai lagi...


breakfast yg diambil....fatir bread, sosej, roti, telur rebus , omelet & pancake


menikmati sarapan pagi....


di depan hotel. lepas sarapan ada xtvt...


di sekitar hotel...jln-jln dan jumpa burung...


boy "Syakirah....awak berani tak dengan burung ni". Syakirah " saya takutlah.....burung ni besar !"


Syakirah;" wah...beraninya awak... !"


seronok Syakirah dilayan oleh aunty Arab, staf pej mr husben...


terkekeh-kekeh Syakirah dg kwnnya ketawa tengok auncle Arab ni tergolek.....suka auncle ini melayan Syakirah

posing lagi dpn kws hotel


Syakirah dg kakak-kakak Arab , 3 beradik anak auncle dan auntie yg main dg Syakirah di gambar atas itu.


view dlm kws hotel


Syakirah dpn pool di kws tgh hotel...ada beberapa pool di sini.


depan pool....tp tak sempatpun mandi kws ni sbb mandi dkt waterpark..


dah sampai waktu lunch, antara menu yg sempat diambil gambar; daging blackpepper


grill chicken


spring roll yg sedap...


bahagian salad


masih bgh salad & cheese


ni plate mama.....

dessert pilihan....
lepas lunch barulah xtvt main air.....nanti bersambung lagi....

11 comments:

  1. Cntik view tu kak....:-) seronoknya dpt ddk negara orng...bole jenjalan ye.....

    ReplyDelete
  2. seronoknya tgk..suka dgn pemandangan laut merah tu..

    ReplyDelete
  3. sy mmg suka sgt baca blog mama...keep posting :)

    ReplyDelete
  4. tempat yg cantik makanan pun sodap apa lagi yg nak!! tapi akak masih lapo ni mamasya heeeeee

    ReplyDelete
  5. memang cantikkan laut disanakan...tempoh hari semasa ke mesir kami melawat Alexander, laut mediteranian dia memang cantik sekali, biru tenang sahaja

    ReplyDelete
  6. assalam
    seronok kan jalan2 ,pemandangan yg cantik
    sukernya Syakirah ye

    ReplyDelete
  7. Salam Kak..seronoknya dapat jalan-jalan

    ReplyDelete
  8. beshnyer MamaSya....view yg cantik...makanan yg sedap2....syurga dunia....=)

    ReplyDelete
  9. sronoknye jln2, jao lg tuh..untung syakirah tecik2 da dpt jln jaoo

    ReplyDelete
  10. Assalam mamasya,
    waduh seronoknya..jalan2 kat negeri org arab ni..
    macam best gitu kan..tak susah nak fikirkan makananya..yang sudah pasti halal kan mama..pemandangan pun cantik dan menarik..:)

    ReplyDelete
  11. Grill chicken tu sangat menggoda la mama.

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2