klik Nuffnang

Wednesday, January 23, 2013

Ayam blackpepper utk Potluck



Assalammualaikum buat semua....slmt bercuti dan Selamat Menyambut Maulidur Rasul 1434 H. Moga semua sihat walafiat dan bahgia ceria bersama keluarga.
Dari entry baking Snow Walnut Carrot Cheese Cake, mama nak kongsi kisah potluck yg berlaku hujung Nov 2012 lagi tp baru sampai giliran entry di blog. Hanya beberapa famili yg dijemput hadir termasuk mama sekeluarga utk majlis tahlil tersebut, jadi masak sorang serba sikit.... mama masak ayam blackpepper, sambal telur dan risoles.


Syakirah pula awal-awal lagi dah bersiap....mmg tak sabar dia nak pergi kalau ada majlis ....boleh jumpa kawan...kakak-kakak.Sebelum itu tengok gambar yg mama masak utk potluck;



Sambal telur.....mama tak campur sekali telur dg sambal sbb suka tengok telur putih bersih itu yg sambal letak kat bawah telur.bila nak mkn ceduk sekali sambal.


Risoles .....anak2pun suka itu buat sekali mkn di rumah dan utk dibawa. resepi boleh tengok sini.


Utk resepi ayam bakar sama spt sebelum ini....saja mama rajin copy balik di sini;

Ayam Bakar Blackpepper
Oleh; Dapurmamasya

Bahan
1 ekor ayam - potong 4/ 4 chicken leg- ayam jgn potong kecil
5 ulas bawang putih- tumbuk
1 inci halia - tumbuk
1 sb lada hitam - tumbuk
1 sb sos lada hitam
1 sb sos tiram
1 1/2 sb madu
1 sb gula
1 1/2 sb garam atau secukup rasa
butter / minyak zaiton
note; sudu makan = sudu besar

Cara
1.Campurkan semua bahan dgn bahan yg ditumbuk dlm satu bekas, kacau rata.
2.Perapkan ayam dgn bahan yg dicampur lebih kurang 2 jam.
3.Bakar ayam selama 1-1 jam 20 min atau hingga masak dlm oven 200'C api atas bawah (bergantung kpd oven masing2). Bila ayam separuh masak, sapu dg butter/minyak zaitun
4.Balikkan ayam semasa membakar


Jumpa lagi dlm next entry....

16 comments:

  1. sedapnya..ayam blackpepper tu.Kalau ratah pun sodp tu..
    Err..model jubah yg cute hihi

    ReplyDelete
  2. mamasya...hehe ayam blackpaper tu menguirkan makan tak pernah jemu. Cantik gak hias sambal telur camnie nampak teratur .

    ReplyDelete
  3. selamat menyambut maulidur rasul

    memang sedappp ni

    ReplyDelete
  4. Sedapnya ayam black pepper...nak

    ReplyDelete
  5. sedap2 menu tu...makan sampai kenyang..hehe

    ReplyDelete
  6. Salam Maulidur Rasul Mamasya..
    Masya Allah... sedapnya ayam black pepper tu, terliur tengok warnanya & kilat berkilatnya tuuuuh!

    ReplyDelete
  7. bestnya..risoles tu mcam sedap sangat...


    come lah anak dara awak yg sorang tuuuu...berabaya yee..

    ReplyDelete
  8. cantiknyer syakirah dengan jubahnya tu... hehe..
    ratna dah copy resepi ayam tu... nak cuba masak dgn pemanggang ajaib yg baru sampai minggu lepas.. t.kasih ye ziela...

    ReplyDelete
  9. akak saya mmg suka apa aje masakan yg berkaitan dengan pepper.....

    ReplyDelete
  10. bestnya...sll jer ada jmuan mkn2...eratkan silaturrahim dperantauan...;)

    ReplyDelete
  11. salam Kak...emmmm sedapnya ayam tu...simpan resipi dulu...Saya suka idea sambal telur akak tu..saya selalu klu buat sambal ni mesti buh sebiji2 sebab klu belah bila bergaul sambal, mesti kuning dia hancur...Tapi tak bestnya bila buh sebiji2 time menghidang terpaksa gak ambil sebiji, nak ambil separuh mcm tak elok plak tinggalkan sebelah lagi kat pinggan hidang..len kali saya nak cuba cara nilah.... ^____^....

    ReplyDelete
  12. nampak menyelerakan la ayam tu...berkilat tu yg nampak sedap tu kan...bila nak cuba ni...

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2