klik Nuffnang

Tuesday, January 8, 2013

Majlis makan buat tetamu di hujung 2012



Assalammualaikum buat semua...moga sihat sejahtera. Tkasih buat semua yg tinggalkan komen dan pengunjung yg bertandang ke blog ni.
Hari ni 7 Jan...merupakan cuti umum di sini, iaitu Coptic Krismas Day, 25 Dis tak cuti krismas di sini cuma sek inter aja yg cuti seminggu. sek keb sek mcm biasa.Dah seminggu baru dpt update blog.....maaf lama sajikan kek salji cheese itu....2-3 hari lepaspun buat lagi kek salji tp versi kek lain pula...maklumlah cuaca sejuk skrg.pagi 11'C...ptg2pun 15'C, pg dan mlm lagi sejuk....dlm rumah rasa beku kaki dan tangan,mama & anak2 pakai stokin dan baju tebal....sejuk sgt...itu yg perasan mcm salji turun...hi...hi...tp yg muncul angin dg debu kuat kelmarin...habis berabuk penuh beranda....hemmm...satu kerja nak kena bersihkan.


Berbalik pd entry hari ni....spt yg ada di ceritakan dlm entry Snow Cheese cake yg dibuat sbg dessert acara makan-makan di rumah...majlis makan-makan ni gabungan beberapa majlis, iaitu majlis anjuran pejabat mrhusben, majlis tahlil dan majlis kesyukuran oleh kami sekeluarga. Oleh kerana tak dpt waktu yg sesuai...maka digabungkan sekali dan diadakan majlis ini dirumah kami pada mlm 30 Dis 2012.Menu pula....utk menu nasi Arab diorder oleh pej mr husben. Manakala lain2 yg dimasak oleh mama ialah laksa penang, sup tulang/bihun sup, mushroom sup dan beberapa jenis dessert. Jom tengok menu yg dihidangkan buat tetamu;


Set Nasi Hadramaut Yemen (kambing)dalam dulang yg ditempah


Set Nasi Kabsa Saudi Arabia (Ayam) juga ditempah


laksa penang, ulam & sambal belacan. laksa penang dah masak ptg sebelum....biar lagi mesra rasa masam kuahnya...mmg enak kuah dimasak awal.


Sup tulang/bihun sup , mushroom sup & pegedil daging. mama masak 1 periuk besar sup tulang....3 kg daging dan campur juga 1 kg gear box...biar sup lagi ummpppp!

Dessert yg dihidangkan buat tetamu...
Semua dessert dan kuih masak pada hari jamuan kecuali karipap buat ptg sebelum.Mula masak belah pagi, iaitu baking 2 biji kek span...1 utk trifles dan 1 utk snow cheese cake.Kemudian buat choc puding & kastad utk puding kastad berkuah.selesai hias snow cheese cake...baking pula cream puff dan dg inti jagung. Biktin mama tlg buatkan sosej roll dan karipap sambil tlg siapkan hidangan. Antara dessert & kuih utk dijamu;
1. Snow cheese cake
2. Rich Choc puding - 2 adunan
3. Puding Kastad berkuah- lupa nak ambil gambar. buat semangkuk besar, licin
4. Triffles puding
5. Cream puff inti jagung- mama buat dlm 2 adunan
6. Karipap
7. Sosej roll



Snow cheese cake...favorit..habis licin..


rich choc pudding- buat 2 adunan....licin juga ramai yg suka


karipap

sosej roll


biskut2 dr bakery


trifles puding dg whipping cream & strawberry


cream puff


minuman teh tarik...baru perasan tea tarik...jadi omputih campur Melayu


puding caramel yg dibawa oleh Nurul, juga Ika yg bawa kuih cara yg comei2 saiznya....lupa nak ambil gambar..tkasih byk Nurul & Ika.


tetamu yg awal dtg...staf dr pej mr husben turut membantu hidangkan makanan.


tolong hidangkan nasi

ada yg tolong hidangkan puding choc...tkasih byk buat semua yg membantu

Tetamu yg hadir


antara tetamu jemputan TYT Dato' Duta & Datin.turut dlm gambar peg negeri








Syakirah meraikan kwn2 yg bertandang ke khemahnya....

dihujung majlis turut diadakan tahlil ringkas.... dihadiri oleh sebhg tetamu yg masih ada


Terimakasih buat semua tetamu yg hadir....

15 comments:

  1. Assalamualaikum kak......:-)
    Meriah btul nmpk makanan yg dihidang....nmpk sedap belaka tu....

    Set2 nasi tu...cam mnrik la....:-)

    ReplyDelete
  2. Salam Mama
    wah mmg meriah sekali la dengan makanan yg lazat2 tu :)

    ReplyDelete
  3. salam Mamasya, ya Allah rajinnya mama buat macam2 jenis makanan untuk tetamu semua tu dah, mmesti diarang puashati dgn hidangan mama kami yg tengok ni pun dah terliur apa lagi kalau ada di depan mata mmg cair semua diet hahaa salute lah akak kat mamasya ni rajinnnn

    ReplyDelete
  4. assalam zila...
    meriahnya jamuan.. dah mcm jamuan raya pulak.. hehe.. seronok kan bila meraikan tetamu.. mcm2 makanan yg terhidang.. semua sedap2.
    tahniah ye utk suami.. lepas ni kena panggil dzila la pulak.. tp rasa cam canggung je sbb dah biasa dok panggil zila... rasa lebih mesra.. kalau ditakdirkan kita berjumpa ratna pasti malu2 kucing dgn dzila yg sgt comel ni.. hehe..

    ReplyDelete
  5. As salam mamasya...meriahnya majlis hehe. Pandai mamasya atur timing membuat segala persiapan. Bertuahnya hb dapat isteri macam awak. Saya pun duk fikir fikir macam mana nak sediakan makanan utk tetamu seramai 20 org untuk bday anak hehe tengah duk buat kertas kerja ,apapun sangat tertarik dengan menu sajian yang terhidang.

    ReplyDelete
  6. As Salam Kak...Setiap kali tanyangan makan-makan saya memang selute kat Akak...Memang akan berderet-deret hidangannya....

    ReplyDelete
  7. Salam tahun baru mama..emm bestnya nasi arab tu & hidangan lain pun best2 je..

    ReplyDelete
  8. Salam tahun baru 2013 MamaSya....meriahnya umah terbuka MamaSya...=)

    ReplyDelete
  9. slm Kak Mamasya...slmt thn bru buat akak skeluarga..

    byknye kak hidangan yg akak masak n sajikn..ni bru betul2 pakar masak memasak ni..klau QH dh binggung dh tu..hihi..semua hidangan yg akak hidangkan tu sedap2 belaka..

    ReplyDelete
  10. Salam mamasya, selamat tahun baru...wah enak-enak sekali hidangan nie, meriah macam jamuan hari raya plak rasanya. Tabik spring kat mamasya yang rajin memasak...

    ReplyDelete
  11. Sedapnya nasi tu & dll menu tu...akak mmg berbakat la masak2 ni...cekap pulak tu...kalau sy nak sediakan ntah bila nak mula...

    ReplyDelete
  12. Mcm mana mama boleh sediakan masakan yg byk begini..saya cuba jgk masak makanan yg byk mcm ni hari raya lepas..penat sgt..letihhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Anon....persiapan buat sikit2 sebelum hr majlis.rancang awal apa yg boleh dimasak dulu...tp penat tetap penat sbb byk yg disediakan..

      Delete
  13. zila paling suka tgok nasi kabsa tue..camne lah rasanya kan...akk mmg pandai masak tau..masakn semua suprb..:) terbaeekk kak

    ReplyDelete
  14. mama x masak sorg kan?mama ada bibik jgk yg tolong?

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2