klik Nuffnang

Sunday, April 20, 2014

Puding Tembikai & Risoles untuk makan2 di office



Assalammualaikum.....selamat berhujung minggu buat semua...
Mamasya nak berkongsi puding tembikai dan risoles yg mamasya buat baru-baru ini utk jamuan makan2 di office.Mcm2 makanan terdapat masa jamuan itu....penyediaan makanan ikut zon, dan zon mama setuju sediakan kuih-muih, jadi mama terlintas nak bawa risoles sahaja pada mulanya, puding itu sebagai tambahan.


Puding tembikai ni sedap pd selera mama...apatah lagi kalau mkn yg dingin..simpan dulu dlm peti ais.Pernah buat dulu masa jamuan di rumah kat Mesir tp kat sana tak da cincau...jadilah tembikai seedless. Untuk resepi bolehlah tengok di sini.


byk keping juga dpt utk 1 resepi. ini utk makan di rumah...


dan satu bekas utk jamuan di pejabat


Risoles juga utk dibawa ke pejabat....
Pernah beberapa kali buat risoles ini. Resepi risoles di sini

Hanya ada beberapa keping gambar jamuan yg dpt dikongsikan utk kenang-kenangan....itupun tak terang sgt,guna hp saja...


mcm2 kuih-muih ada,pakat bawa sebekas seorang...jadi byk.dah mcm tempat jual kuih...tak tahu nak pilih mana satu. selain kuih, ada pizza, sate, spaghetti meat ball.


selain itu nasi lemak dg ayam berempah, nasi impit dg rendang daging dan nasi kerabu.......semua sedap belaka.

Thursday, April 17, 2014

Daging Masak Merah Ala Thai....Simple je..





Assalammualaikum semua....
T.kasih buat pengunjung dan teman2 siber yg datang ke dapurmamasya wpun mamasya dah tak kerap update blog dg entry baru spt dulu tp akn cuba update bila kelapangan.
Untuk entry hari ni nak kongsi resepi masakan daging. Daging masak merah...... selalu juga masak utk hidangan sekeluarga...sbbnya simple bahan2nya. tak pyh susah nak ke gerai masakan Thai kalau nak mkn....di rumahpun boleh masak.


Kalau nak nampak daging merah spt gambar pertama, bolehlah pewarna sedikit semasa merebus. Tapi kalau tak letak pewarnapun tak mengapa.....cukup dg warna sos.Resepi dari MYR , tkasih empunya resepi.......

Daging Merah Ala Thai
Sumber; Jeezy MyR
Oleh; Mamasya

Bahan-bahan ( 4 orang )
1/2 kg daging lembu (direbus sampai empuk)
2 ulas bawang putih diketuk
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 sudu besar cili giling
Sedikit sos tiram
Sedikit sos ikan (thailand mari)
Sedikit sos tomato
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Daun ketumbar/daun sup/daun bawang untuk hiasan (mana2 pun boleh)

Cara-cara
Daging yang dah siap direbus tu potong nipis2 ya.(kalau nak merah campurkan dengan sedikit pewarna masa merebus daging)
Panaskan minyak sikit, goreng daging dulu sampai kuning2 sikit, ketepikan.
Tumis bawang putih sampai naik bau, masukkan cili giling.
Goreng2 sikit agak2 garing tu bolehlah masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
Masukkan daging tadi dan bawang besar yg dihiris kacau2 dan rasa garam dan gula.
Kalau nak kuah lebih bubuh air sikit dan tambah sos tomato.
Dah masak bolehlah diangkat dan hidangkan. Taburlah daun ketumbar yg dihiris tadi biar lawo sket.


kalau tak ada idea daging nak masak apa....bolehlah mencuba resepi daging masak merah....simple je......

Friday, April 11, 2014

Ayam Percik Hidangan Hujung Minggu



Aslmkum...moga semua sihat sejahtera....tkasih berkunjung ke dapurmamasya. Bagi yg berminat nak tengok jubah cotton dari Egypt boleh tengok di bawah atau klik sini.
Dah lama tak kongsi masakan dari dapurmamasya....sejak balik Msia ini, xtvt memasak taklah serancak spt sebelum ini....masa agak terbatas. Utk entry hari ni nak kongsi ayam percik.....inipun resepi ulangan, pernah kongsi resepi sebelum ini. Ayam percik ni masak beberapa minggu lepas sbg hidangan kami sekeluarga di hujung minggu.

Sumber; RASA ON LINE
Oleh; Dapurmamasya

BAHAN PERCIK:
1kg ayam | dipotong kecil
15 biji cili kering - dikisar
3 biji bawang besar - dikisar - saiz sed
3 ulas bawang putih - dikisar
2sm halia l dikisar
2sm kunyit hidup l dikisar
2 batang serai l dikisar
250ml santan pekat - lebihkan santan
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:
Untuk kuah perciknya, campurkan santan bersama bahan kisar dan masak di atas api sederhana.
Kacau rata dan biarkan hingga kuahnya menjadi pekat. Ketepikan.
Celupkan ayam di dalam kuah percik dan panggang hingga masak. -Ketika proses memanggang ayam, pastikan disapukan berulang kali kuah perciknya sehingga ayam masak.

Nota dapurmamasya.
- oleh kerana mama guna santan debu, makan semua bahan kisar mama tumis dulu. kemudian baru masukkan santan, garam dan masak hingga pekat dan sedikit pecah minyak. perlahankan sikit api, masukkan ayam, masak ayam sekejap dlm kuah agar percik meresep dlm ayam. kemudian baru bakar. siram kuah percik atas ayam masa menghidang.


resepi ayam percik dari Rasa on line ini antara kesukaan kami sekeluarga....cukup rasa memikat selera....

Klik Nuffnang2