Assalammualaikum dan slmt menjalani ibadah puasa buat semua
Untuk entry hari ni nak kongsi masakan daging yg dimasak pada 6 Ramadan yg lepas iaitu Bamia Daging atau bamya(Meat and Okra Stew)...daging yg dimasak dlm sos tomato bersama dg bendi/okra dan kacang peas. Masakan ni sebenarnya dah lama teringin nak mencuba setelah pertama kali mkn beberapa bulan lepas...dimana lauk daging ini dibeli di sebuah C4 di Alex semasa ke sana ;C4 dan sesetgh supermarket di sini ada section yg menjual nasi dan pelbagai lauk utk tapau sahaja. Bila mkn ...rasa sedap pula....kena dg selera tp sayang tak bertanya apa nama masakan dan bila pergi kali ke2 dah tukar menu yg lain. Cuba cari resepi daging dalam google dgn berbekalkan perkataan recipe meat and okra...dpt beberapa resepi.Berkenan dg resepi dari sumber blog pelancongan Egypt sbb tengok bahan2nya semua ada di rumah. Menurut info di blog itu, masakan ni terkenal di Timur Tengah dan boleh digantikan daging dg kambing.
Dan bila dah siap masak...tak sabar tunggu waktu berbuka utk merasanya... dan hasilnya sedappp..mmg sama rasanya spt yg pernah beli sebelum ini....puas hati sbb dah jumpa resepi yg dicari.Rasanya sikit2 masam sbb ada perahan lemon dan tomato. Bahan2 utk masak bamia daging ni simple je tp suka dengan rasanya. Anak2 pun suka sbb tak pedas....sesuai utk budak2.Resepi asal tak letak kacang peas tp letak sbb nak sama dg yg dibeli dan cara masak pula ikut resepi asal masak dlm oven atau slow cooker. Mama masak atas slow cooker pada mulanya tp sbb slow cooker mcm ada problem pindah atas dapur . Masak agak berkuah sikit sbb anak2 suka kuah. Resepi asal dlm BI dan kongsi sini dlm BM .
Bamya (Meat and Okra Stew)
Sumber; Www.touregypt.net
Oleh; Dapurmamasya
Bahan
1 kg daging kambing atau lembu,potong kiub 1 inci
2 biji bawang besar- cincang halus
2 ulas bawang putih- tumbuk
1 teaspoon(s) jintan manis - tumbuk
tambah 1 teaspoon(s) jintan putih - tumbuk
1 teaspoon(s) ketumbar - tumbuk
2 biji tomato - bunga kulit dan cincang
3 tablespoon(s) tomato paste/puri- letak 4 sb
1 cup(s) stok daging / air/ air + kiub daging, sbyk mana yg diperlukan - tambah air lebih & tambah 4 sbb sos tomato lagi
2 tablespoons daun pudina dicincang(optional)
garam dan lada hitam
750 gm okra/bendi - letak dlm 1/2 kg
juice dari sebiji lemon
tambah 1 cwn green peas
Cara
1. Dalam kuali, panaskan 2-3 sb minyak masak/butter dgn api sederhana panas.
2. Masukkan daging sikit demi sikit dan goreng dlm 10 min atau hingga daging agak kekuningan . tapis daging dan biarkan minyak dlm kuali. Daging dimasukkan dlm periuk.
3. Dalam minyak yg sama masukkan bawang , tambah minyak jika perlu.goreng bawang dalam 8-10 min atau hingga kekuningan.
4. Tambah bawang putih, jintan , ketumbar, tomato cincang, tomato paste/puri dan air/stok. tuang dlm periuk daging.
5. Tutup periuk dan masak hingga daging hampir empuk dgn api yg sed besar. letak garam dan lada sulah.
6. Sementara itu letak sikit minyak dlm kuali. masukkan bendi dan kacau dlm 3 min.
7. Masukkan bendi dan kacang dlm periuk daging.Perahkan lemon dlm periuk,kacau rata.tutup dan biarkan masak.
8. Masak dlm 35 min lagi atau hingga bendi agak empuk.tambah air jika perlu
9. Siap hidangkan panas.
Inilah rupa paras bendi/okra yg dijual di sini.saiznya comei2...dan ada yg sedikit kemerahan.hanya byk dijual pada musim panas. waktu lain kena beli yg frozen.
kena cuba dulu baru tahu rasanya....
TIPS UNTUK BERPUASA DIBULAN RAMADHAN
1)untuk mengurangkan rasa haus,kurangkanlah pengambilan garam dan makanan pedas ketika sahur
2)untuk mengurangkan rasa lapar,elakkan makanan berlemak ketika sahur
3)perbanyakkan memakan makanan yang mengandungi kandungan fiber yang tinggi dan juga sayur-sayuran untuk menahan diri dari berasa lapar sepanjang hari
4)amalkan memakan kurma kerana ia mengandungi nutrien yang penting. jika tidak ambillah sumber makanan tambahan seperti vitamin
5)banyakkan minum air sewktu sahur dan berbuka untuk mengembalikan kehilangan air semasa berpuasa. kekurangan air yang banyak akan menjejaskan kesihatan. Sumber; di sini