Assalammualaikum semua
Terimakasih buat semua pengunjung blog ni terutama yg sudi tinggalkan komen...juga celoteh...nanti mama akan buat kunjungan balas, harap semuanya sihat dan ceria. Jika sebelum ni ada entry gulai kawah daging unta mkn dg nasi beriani masala , kali ni nak kongsi pula rendang kurma kambing mkn dg pulut kuning.Pulut dan rendang ni masak bulan lepas lagi masa bday abg2 bertiga....mama masak pulut kuning dan buat kek bday utk mereka sbb abg no 3 dan 4 mmg suka pulut kuning.
Untuk rendang ni mama guna daging kambing tp yg bagusnya sbb daging kambing di sini tak bau langsung...tak da bau hamis kambing. Dan resepi rendang cuba resepi MYR yg menggunakan rempah kurma. Tengok dlm MYR...dah ramai kawan2 yg mencuba....sedapkan rendang ni.....
Rendang Kurma Kambing
Sumber; MYR @ Melati
Oleh; Dapurmamasya
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
1kg daging- potong kecik-kecik
2 peket kecik rempah kurma
1/4 cawan kerisik
1 biji kelapa-ambik santannya
garam
gula melaka / gula
sedikit air asam jawa
****BAHAN KISAR**
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang serai
1-1/2cm halia
1-1/2cm lengkuas
15-20 biji cili kering - letak 1/2 je
***BAHAN MAYANG ***
3 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit - tak da
Cara-cara
Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.
Masukkan rempah kurma. Tumis lagi sehingga berbau.
Masukkan daging, kacau rata. Biarkan 2-3 minit. Kemudian masukkan santan.
Bila agak-agak daging dah lembut, masukkan air asam jawa, garam dan gula.
Bila daging dah betul lembut, masukkan pula kerisik dan gaul rata.
Akhir sekali masukkan daun yang dimayang, biarkan sehingga kuah agak pekat.
PERHATIAN: Masak dengan api perlahan.
Resepi pulut kuning boleh klik sini.Wpun pulut kuning utk bday boys tp mama hias juga dg bunga ros sekuntum....biar nampak berseri....
Kalau rendang biasa mama buat rendang yg tak kering sgt....masak kuah pekat sikit sbbnya kalau buat rendang kering anak2 tak berapa mkn...diorg nak jugak kuah barulah sedap nak cicah pulut atau mkn dg nasi...mamapun suka rendang gini. lain org lain selerakan...yg penting kita masak mengikut citarasa keluarga kitakan....barulah laku juadah yg terhidang.