klik Nuffnang

Monday, August 26, 2013

Syawal Yang Kurang Ceria



Assalammualaikum buat semua pengunjung Dapurmamasya dan rakan2 blog, moga semuanya sihat dan dikurniakan Allah kesejahteraan sepanjang masa.
Dah 3 minggu mama tak update blog.bukannya sibuk tapi kurang ceria dan hati dok risau apa yg berlaku di sini. Maaf juga sbb dah lama tak ke blog kwn2. Terimakasih semua yg bertanya khabar dan mendoakan keselamatan kami di sini. Alhamdullilah mamasya sekeluarga sihat dan slmt dan kami masih di bumi Anbia ni dan belum pulang ke Msia. Belum ada perancangan utk kami pulang ke Msia dlm masa terdekat.Bukan mudah utk kami terus pulang ke Msia sbb keperluan tugas mr husben skrg.kecuali jika keadaan sudah tidak mengizinkan lagi kami berada di sini.
Kami hanya sempat beraya beberapa hari Syawal saja.Mlm sebelum kejadian 14 Ogos, sempat keluar beraya di rumah kawan, keadaan macam biasa dan tak jangka esok paginya berlaku. Selepas itu, semua jemputan open house dibatal/ditangguh demi keselamatan. Tambahan dgn perintah berkurung selama sebulan dengan semua org sibuk menguruskan pelbagai perkara.
Alhamdullilah kws rumah skrg kembali spt biasa tp kenderaan agak sibuk sbb ada jln2 yg masih ditutup dan masih dikawal oleh pihak keselamatan. Kedaipun byk yg dah buka. Bekalan makanan tiada masalah sbb kedai2 runcit, minimarket sekitar masih beroperasi, begitu juga hypermarket. Cuma belah mlm tak pasti buka ke tidak dlm perintah berkurung skrg 9 mlm- 6 pg , sebelum ini 7 mlm-6 pg. Talian internet dan tel masih beroperasi mcm biasa.
Mlm agak sunyi sbb kedai sekitar semua tutup semasa perintah berkurung, keretapun hanya sesekali lalu. yg riuh anak2 penjaga bgn dan parking....berani main bola dan berkejaran di jln raya. jika tidak kws dpn rumah mama mlmpun sibuk.
Itu saja citer dari mama kali ni. maaf tak nak ulas pjg ttg apa yg terjadi. cukuplah apa yg dah tengok di tv dan internet.mmg sedih melihat apa yg berlaku...hanya mampu berdoa agar bumi Anbia' ini segera aman damai....moga Allah selamatkan semua umat Islam di sini..... Aminn.

Tuesday, August 6, 2013

Salam Lebaran dari Mamasya



Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri buat semua....keluarga, sahabat handai dan rakan maya, juga pengunjung dapurmamasya dan tidak lupa pelanggan mamasya. Mohon maaf andai ada salah silap terkasar bicara dan ketidakpuasan hati.....10 jari disusun..kemaafan di pohon.
Kami beraya di perantauan lagi thn ini....thn ke 3 disini. Terasa kerinduan utk beraya bersama sanak saudara di Msia....namun jarak dan keperluan tugas membataskan. Wpun jauh di mata sentiasa dekat di hati. Moga lebaran tetap ceria di sambut.

Salam Lebaran...Salam Mesra dari Mamasya sekeluarga.Cairo, Egypt.

Monday, August 5, 2013

Kuih Siput...enak ngunyah.



Assalammualaikum buat semua.
Pasti semua mulai sibuk dg persiapan raya....biskut raya, pakaian dan ada yg dah pulang ke kg halaman. Mama di sini....jauh di perantauan tidak merasai sangat sehangatan suasana raya. Persiapanpun sederhana saja, lagipun tak perlu fikir dlm rumah serba nak tukar baru...tiada langsir baru... tiada sarung kusyen baru, sbb semua tuan rumah punya.
Kuih raya pula belum buat lagi , baru siap kuih siput. Antara kuih yg tak miss bila raya.suka kuih goreng gini termasuklah rempenyek, kerepek dan kacang.


Kuih siput pernah buat sebelum ni. boleh tengok sini. Cuma kali ni mama lebihkan jintan manis sbb jintan putih tak da, mmg di sini tak da jintan putih. Resepi asal dari MYR, tkasih empunya resepi. tapi mama oleh sikit spt dibawah.

Kuih Siput
Sumber ; Syahmi@MYR
Olehan ; Dapurmamasya

Bahan-bahan ( 1 balang sederhana )
5 cawan tepung gandum
1 biji telur
50gm margerine - letak 70 gm utk lebih rangup (potong kecil2)
1 s.kecil serbuk jintan manis - 1 1/2 sb jintan manis
1 s.kecil serbuk jintan putih - tak letak
2 sudu kecil serbuk udang kering - ganti 1 kiub ayam
1 sudu kecil garam (ikut rasa)
Sedikit serbuk perasa (optional)
3 sudu besar cili boh/serbuk cili- ganti 2 1/2 sb serbuk kari
Daun bawang /daun sup (dihiris )- x letak tp goreng dg daun kari
Santan secukupnya untuk menguli

Cara-cara
Gaul semua bahan ( kecuali santan ) hingga bercampur semuanya.
Uli dengan santan hingga menjadi doh.
Cubit sedikit adunan, gentel bg bulat dan tenyeh atas papan kuih siput.
Bila semua dah digentel, boleh lah goreng hingga garing.

nota MYR; kalau nak rangup lebihkan margerine.santan tu lebih kurang 250ml...tp jgn tuang semua sekali.tuang sambil uli hingga jadi doh.


Enak kunyah kudapan goreng gini....tak sedap licin sebekas.

Saturday, August 3, 2013

Iftar di Restoren Arab



Assalammualaikum buat semua....
Ptg kelmarin 23 Ramadan mama sekeluarga dpt jemputan dari rakan mr husben utk iftar bersama di salah sebuah restoren berdekatan dg rumah....dlm 5 min driving. Kami sampai awal dlm pukul 6 ptg tp tempat duduk dan makanan dah tempah dan order awal, sbb bulan puasa ramai juga berbuka di restoren.


Kami berbuka di sini. Abol Adel Restoren....restorennya sederhana saja tp ada beberapa pilihan tempat duduk. dlm bilik tertutup, ruang terbuka dan di luar restoren. tak sempat nak ambil gambar restoren.


Syakirah tanya...kita tunggu apa ni....napa tak mkn....tunggu Azan Maghrib lah Syakirah..kan semua puasa ...dia lupa semua org berpuasa kecuali dia sorang.


roti arab dihidangkan sbg starter....roti ni free.mmg kebanyakkan restoren bg free roti Arab sbg starter wpun tak order.


salad dan tahina....nipun utk starter mkn dg roti juga restoren bg free....mmg siap terhidang atas setiap meja.


lagi salad...siap cili hijau, bawang merah dan limau

Spt kebanyakkan restoren makanan Arab di sini, pilihan menu adalah grill...dah mmg boleh agak menu apa yg ada. Yang menariknya lauk grill di restoren ini di hidang atas daun ketumbar, bau semerbak daun ketumbar daun bila ambil lauk.Jom tengok menu apa yg dipesan.


pilihan menu yg ada.


nasi beras Egypt dg topping daging hancur yg dimasak dlm sos.(nasi beras Egypt - butiran berasnya bulat rasanya mcm pulut sikit)


nasi...juga beras Egypt dg hati ayam goreng kering.


okra tanjin dg lamb....masak dlm periuk tanah.tak habis tapaw bawa balik....dg bekasnya dibagi bawa balik.berbeza dg tanjin Marocco yg dimasak dlm periuk unik siap bertutup.


burung merpati bakar....tergaring sikit.


1/2 ekor chicken grilled yg dibakar dg arang/charcoal grilled chicken


grilled lamb...sedap lembut.juga dihidangkan atas daun ketumbar....semerbak bau daun ketumbar.


ayam bakar juga tp siap potong kecil


kofta...lembut dan sedap...biasa mkn kena yg agak keras...padat koftanya.


merpati sumbat dg nasi/stuffed pigeon with mix rice...antara makanan terkenal di Egypt.


Licin abg no 2 mkn.makaronipun order juga tp lupa nak ambil gambar, org dah berbuka makan, mama sibuk nak ambil gambar.komen ttg makanan, sedap..anak2pun suka..lauknya cukup rasa. mama bagi 9/10. boleh dtg lagi.

Thursday, August 1, 2013

Puding Tembikai.....desert yg menarik!



Assalammualaikum buat semua....
Hari ini nak kongsi puding tembikai.......dari jauh nampak spt tembikai betulkan? mmg kreatifkan org yg cipta puding ni. puding tembikai ni dah lama ada....seingat mama masa sek rendah dulu dah ada. pertama kali tengok ada sorang makcik tu buat, mmg kagum masa itu tengok puding tembikai sbb hampir sama rupa dg buah tembikai.Dulu ada juga yg buat hantaran kahwin sbb puding tembikai mmg menarik.
Beberapa hari lepas mama kongsi biskut tembikai, ni kongsi puding tembikai pula. Semua ini pengaruh musim tembakai skrg di sini.Setiap hari pasti ada buah tembikai sbg pencuci mulut, yg abg sulong...satu bekas dia mkn sorang.bila musim panas byk tembikai dijual. tp kalau musim sejuk mmg tak da.
Dan puding tembikai ni antara desert yg femes dijual di Kelantan kalau bulan puasa. bulan2 lain susah sikit nak jumpa org jual. Antara desert yg mama suka. Rasa puding ni mcm puding buih sbb guna putih telur. tp dah lama tak mkn...dok teringat nak makan,nak buat kurang rajin skrg. . bulan puasa inipun baru 2-3 kali buat kuih....sbb mama sorang je yg suka kuih...yg lain2 tak suka, itu yg malas nak buat.


Berbalik pada puding tembikai, bukan baru buat sebenarnya....mama import dari Fotopagesmamasya . Entry bertarikh Sunday, 5-Aug-2007, 6 thn lepas,lama dulu, itu ada gambar yg tak jelas...guna kamera kocik je masa itu. Saja kongsi semula di dapurmamasya utk tambah koleksi dessert.


Utk resepi mamasya ambil dari MYR. tkasih empunya resepi. nanti mama cari link asal. Utk resepi ini dah 2 bekas puding, jadi kalau famili kecil atau baru nak mencuba...boleh buat 1/2 adunan.

Puding Tembikai
Sumber; Myr
Oleh; Dapurmamsya

Bahan-bahan ( 2 bekas besar yg bulat )
* 20 gm agar² panjang (direndam )
* 1-1½ cawan gula pasir (ikut citarasa)- boleh kurangkan
* 4 1/2 - 5 cawan kecil air
* 4 biji putih telur - jgn guna telur saiz kecil
* sedikit pewarna hijau utk kulit
* sedikit perwarna merah/kuning utk isi
* sedikit kismis utk biji
* sedikit essence rose (jika suka)/ guna daun pandan saja

Cara-cara
1. pukul putih telur hingga kembang.
2. sementara itu, masak agar² bersama gula dan air sehingga agar² larut. Masukkan esen rose
3. tapis agar² yg larut tu kedalam putih telur yg telah dipukul dan pukul lagi hingga betul2 sejuk dan kedua2nya betul2 bercampur(pastikan dipukul hingga bahagian dasar bekas,seelok2 bekas yg agar lebar)
4. tuangkan kedalam bekas bulat besar.
5. Letakkan sedikit pewarna merah/kuning di tengah agar² dan kacau dgn chopstick (atau lidi satay) dgn segera sebelum membeku. jgn kacau sehingga terkena dasar bekas.
6. letakkan kismis di permukaan agar² tadi. dan masukkan di dlm fridge.
7. bila agar² sudah sejuk dan beku, keluarkan dari bekas dan terbalikkan lalu disapu dgn pewarna hijau sbg kulit.Gunakan berus utk menyapu bahagian kulit(kalau guna pewarna yg cair tak perlu dicampur lagi dgn air)

Tip membuat puding tembikai
a. Perlu pukul segera campuran agar2 dgn putih telur sehingga betul2 sejuk.
b. Memukul adunan dg mixer hingga sampai ke bahagian bawah agar2


4. tuangkan kedalam bekas bulat besar. 5. Letakkan sedikit pewarna merah/kuning di tengah agar² dan kacau dgn chopstick (atau lidi satay) dgn segera sebelum membeku. jgn kacau semua bgh sehingga terkena dasar bekas dan tepi, biarkan bhg tepi bekas warna asal putih dlm anggaran 1 in.


6. letakkan kismis di permukaan agar² tadi. dan masukkan di dlm fridge.


7. bila agar² sudah sejuk dan beku, keluarkan dari bekas dan terbalikkan


lalu disapu dgn pewarna hijau sbg kulit.Gunakan berus utk menyapu bahagian kulit(kalau guna pewarna yg cair tak perlu dicampur lagi dgn air) . biarkan seketika hingga pewarna kering.dan simpan semula dlm peti ais.


tembikai siap dipotong....

Klik Nuffnang2