klik Nuffnang
Wednesday, December 21, 2011
Kuih Siput
Assalmmualaikum
Kesibukan melanda beberapa hari ni...tak dpt nak citer panjang.....yg sempat hidangkan kuih siput yg dah lama gentel.....dahpun licin...dihabiskan oleh Syakirah, dia yg paling suka kuih siput ni.Suka ngunyah kuih goreng gini...kuih siput..kerepek....mkn sambil tengok tv.
Kuih Siput
Sumber; Syahmi@MYR
Oleh; Dapurmamasya
Bahan-bahan ( 1 balang sederhana )
5 cawan tepung gandum
1 biji telur
50gm margerine - letak 70 gm utk lebih rangup
1 s.kecil serbuk jintan manis
1 s.kecil serbuk jintan putih
2 sudu kecil serbuk udang kering -x letak ganti 1 kiub ayam
1 sudu kecil garam (ikut rasa)
Sedikit serbuk perasa (optional)
3 sudu besar cili boh/serbuk cili- ganti 2 sb serbuk kari
Daun bawang /daun sup (dihiris )- x letak
Santan secukupnya untuk menguli
Cara-cara
Gaul semua bahan ( kecuali santan ) hingga bercampur semuanya.
Uli dengan santan hingga menjadi doh.
Cubit sedikit adunan, gentel bg bulat dan tenyeh atas papan kuih siput.
Bila semua dah digentel, boleh lah goreng hingga garing.
nota MYR; kalau nak rangup lebihkan margerine....santan tu lebih kurang 250ml...tp jgn tuang semua sekali.....tuang sambil uli hingga jadi doh...
jumpa lagi next entry....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
saya pun suka makan kuih siput tapi malas pulak nak bergentel haha sampai tertidur.
ReplyDeleterajinnya menggentel :-)
ReplyDeletesalam..lama tak ziarah sini..lamanye tak makan kuih siput nih..selalu boli ajeee
ReplyDeleteselalu jumpa masa nk raya je kuih snail ni...
ReplyDeletesalam kak.. lama tak makan kuih siput.. cantik kuih siput akak ni
ReplyDeleteMamasya...akak nak order sebalang beso....:)
ReplyDeleteAssalam Mamasya...rindu lama x bertandang sini...waaah ada kuih siput...sedap wat kudapan hujan2 nih... Mama n anak2 sume sihat? :))
ReplyDeleteAs Salam Mamasya, sedapnya mengunyah kuih siput sambil nonton tv kan....teringin akak (akak ni sume teringin hehehe)
ReplyDeleteAs salam akak...
ReplyDeleteapa khabar? harap2 akak kat sana sihat ye.. :)
wahhhh ini kuih yg mak mertua nani suka wat.. kadang2 balik kg, ade je dia bekalkan balik kat kitorang time nak balik KL.. mak mertua buat banyak2 sesekali ada juga orang order.. memang sedap kuih siput ni.. kadang2 kalau makan leh jadi gila, non stop makan, tup2 balang dah kosong.. eheheheh cantek2 kuih siput akak wat.. pandai lah akak gentel..
Salam
ReplyDeleteDah lama tak nampak kuih siput ni. Nak buat malas. Dulu dulu kalau buat dengan mak masa nak raya, buat 1kg adunan , sejam pertama menyiput, cantiklah..dah lama-lama tu malas, kuih siput dari saiz siput sedut terus jadi siput gondang wakakakakaka...