klik Nuffnang

Tuesday, December 27, 2011

Cuti dan Moist Date Cake



Assalammualaikum. apa kabar acik-acik semua, Syakirah baru balik dari cuti-cuti...cuti di mana....



di tepian laut Mediterranean.....Syakirah tak da mood nak senyum sbb sejuk sgt masa ni.nanti Syakirah citer ttg cuti ni....



Sbb hari ni mama nak tayang dulu kek kurma yg dah lama buat ni. Pertama kali makan di rumah seorg kakak masa hari raya Aidiladha lalu, terus mama suka kek ni.....kebetulan empunya resepipun ada....teruslah minta resepinya. Lagipun buah kurma byk di rumah, lepas bulan puasa yg lalu pun ada lagi org bagi buah kurma....dari simpan baik baking kek.



bila hidangkan kek kurma ni...semua tak dpt teka ni kek apa sbb cincang halus kurmanya.....dah tak nampak isi kurma dlm kek.mama suka rasa kek kurma ni.ingat nak buat lagi sbb godek2 je tak payah pakai mixer. Tkasih byk2 buat Mas yg sudi berkongsi resepi.

Kek Lembap Kurma
Sumber; Fb Mastura Yusop@Cairo
Oleh; Dapurmamasya

bahan2
320 gm buah kurma (buang biji dan cincang)
150gm gula kastor - guna 110 gm gula biasa
150gm mentega
150gm tepung naik sendiri
75 gm tepung gandum
250ml air - ganti fresh milk
3 bj telur
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila

Cara
1. Satukan kurma,soda,air,gula dalam periuk. Jerang hingga didih. Tutup api,tutup periuk dan biar selama 30 min.
2. Tuang campuran kurma dalam mangkuk besar.
3.Masukkan telur,mentega,vanila,tepung naik sendiri dan tepung gandum. Kacau hinggga sebati- guna senduk kayu je.
4. Tuang adunan ke dalam tin bulat berukuran 22cm yang dialas kertas kuih.
5. Bakar pada suhu 180 selama 30 min@ sehingga masak.


abg2 tgh cuti sekolah minggu ni....jadi mama tak dpt dok lama2 dpn PC..hu..hu....pakat berebut nak sorang satu main game...Syakirahpun berebut sama nak tengok movie kartun dora...

12 comments:

  1. salam mama...
    amboi...jelingan syakirah mencucuk2 hati ucu tau...
    mesti sedap kek tu...nanti balik nak cari2 kot2 ada lagi kurma kt dlm peti ais...

    ReplyDelete
  2. salam mamasya
    mala ambik resepi ni ya. susah juga nak jumpa resepi kek kurma. kat rumah stok kurma mmg selalu ada. boleh cuba nanti.

    ReplyDelete
  3. Syakirah pegi cuti2 tepi laut yer.. bestnya.. acik pulak baru ni bawak kakak Alin gi jenjalan Zoo Melaka... hehe.. mesti Syakirah rindukan Melaka jugak kan.. masa acik kat Melaka dok teringat kat mama Syakirah dengan acik Jie Jie aje...

    ReplyDelete
  4. assalam kak, wahh bestnyer bercuti tu..hujung thn ni ramai yg bercuti kan. menarik kek kurma ni kak dulu pernah buat tapi dah lupa resepi simpan mana masa zaman tak ada blog tu memang susahla nk simpan resepi. ada stok buah kurma juga ni nanti boleh cuba resepi ni pula:)

    ReplyDelete
  5. Salam Kak..bestnya menghirup udara sedar dari laut..
    Kek Kurma ni pun nampak sedappppp sangat....

    ReplyDelete
  6. salam mamasya...best nmpk kek kurma tu, moist lagi...

    ReplyDelete
  7. sy pun byk kurma...mmg ada hati nak buat kek...tapi tak sempat2 lagi....sejak2 2 menjak ni malas pulak update blog...sibuk buat persiapan anak sekolah...

    ReplyDelete
  8. mmemang nampak moist kek kurma tu... sedapnye mkn time2 ujan kat sini..kekeke... amboi suke syakirah gi bercuti ye..x ajak aunty pun :)

    ReplyDelete
  9. salam...best2 la tgk resipi kt blog ni...terima kasih, dh cuba pun resipi kek ni...sedap alhamdulillah...ni la hasilnye...http://www.qierakamil.blogspot.com/2013/05/save-date.html
    hehe...(^_^)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum..nampak sedap sangat kurma ni nanti nak try buat jugalah..kurma ada je kat rumah sebab saya memang buat bisnes kurma ni..sesiapa yang nak try resepi ni kurma pula tiada di rumah boleh la follow blog saya http://zulliarabica.blogspot.com/ tq <3

    ReplyDelete
  11. terima kasih......sedapnya kek ni, I dah try dah

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2