klik Nuffnang

Monday, December 5, 2011

Kek Carrot Walnut



Assalammualaikum....moga semua sihat ceria....

Week end minggu lepas masa on the way balik rumah dari satu tempat , singgah beli karot tepi di jalan....byk juga beli. Dah ada karot byk...selain utk masak2...teringin nak mkn karot kek...dah lama tak mkn.....kebetulan ada lagi baki cream cheese topping kek red velvet.Jadi hari selasa lepas godek kek karot ni......





















Cakap dgn anak2 kalau nak kek ada dalam peti ais...keknya dah siap potong....tp tak cakap kek apa...sbb pernah buat sebelum ini, bila cakap kek karot terus tak laku,hanya abg no 3 je yg mkn....sbb bila cakap kek karot mrk ingat rasa mcm sayur...anak2 mmg tak suka sayur. Jadi kali ni tak nak cakap biar mrk rasa dulu. Bila mkn...sedap tak bang ? mrk cakap sedap cuma ada kacang.....walnut yg buat kurang sikit. Dlm kurang sikit rasanya...abg no 1 mkn 3 kpg sekaligus....ada sekpg terakhir dlm peti ais...mama nak habiskan , tengok dah licin tinggal bekas saja.....dihabiskan oleh abg no 2.


Untuk resepi kali ni cuba resepi dari MYR.Tkasih empunya resepi...

Kek Carrot Walnut
Sumber; Newbie123 @ MYR
oleh: Dapurmamasya


Bahan-bahan ( 1 biji kek )

2 1/2 cawan parutan carrot (lebih kurang 3 batang carrot)
4 biji telur
1 cawan minyak sayuran
1 1/2 cawan gula putih
2 cawan tepung
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis - letak 1 st
1 sudu teh serbuk buah pala (nutmeg)- tak letak
1 sudu teh vanilla
1/2 sudu teh garam
1 cawan kacang pecan atau walnut yang dicincang

Cara-cara
Panaskan oven 185 C. Sapukan sedikit minyak pada tin kek.
Campurkan tepung,baking soda, baking powder, serbuk kayu manis, serbuk nutmeg, garam dan ayak.
Pukul telur dan gula sehingga sebati (tak payah pakai mesinl, pakai senduk kayu jer sebab tak payah nak pukul lama lama). Setelah sebati, masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati.
Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit kedalam adunan telur dan kacau sebati
Masukkan vanilla, parutan carrot, dan kacang cincang. Kacau sebati, lepas tu tuang dalam tin kek, bakar lebih kurang 40 minit ke satu jam...ikut saiz tin kek jugak...tebal atau nipis kek ni. Lepas 40 minit tu test la sekali sekala, cucuk ngan lidi.



kek dah masak....

Karot masih fresh dg daun2 masih ada....itu yg geram nak beli. Bila tanya berapa sekg....penjual terus ambil karot...buangkan sikit2 kulit dan hulurkan pada kami suruh rasa.....suruh rasa karot...pelik juga suruh rasa karot....kalau buah2an tu lainlah. ...nak juga rasa manis ke masam...ni karot....nak rasa apa. Bagitau tak nak cuba....hanya nak tahu harga saja. Harga karot ditimbang sekali dgn daun 3.50 Le sekg.(RM1.75 se kg)....ikatan pertama beratnya 7 kg....byk sgt, minta cari yg kecil sikit...timbang...5 kg beratnya...oklah jadi beli. Penjual potongkan daun...mudah nak bawa balik...bila timbang semula di rumah, berat karot dlm 4.2 kg....daunnya berat dkt 1 kg.....





Komen ttg kek karot ni...moist dan mmg sedap sgt....patutlah anak2 suka...tak rugi mencuba....boleh buat lagi sbb laku....

15 comments:

  1. salam pagi mamasya. sungguh menggoda kek carrot ini.. Dan tengok carrot yang masih dengan daun-daun tu.. alamak hai, turut menggoda.

    ReplyDelete
  2. aslmkum mamasya.. klau kt msia tak prnh saya tgok karot dijual camni.. lepas ni boleh buat jus carot pulak.. berangan jugak nk buat kek carot.. tak sempt2 lagi .. dah mcm2 versi rspi kek carot yg di copy...

    ReplyDelete
  3. Salam Ma

    kita amik resepi ek..tak pernah wat carrot cake..tapi tgk kek ni teruja plak nak wat :)
    U guna loyang braper inci Ma? nanti bitaw ek..macehhh

    ReplyDelete
  4. Salam Mama, sedap tu...bawa balik dgn pinggan sekali ya.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum mamasya cayang..
    kek carrot mmg sedap... suka sgt makan kek nie... kek tu nampak cantik n sedap ler mamasya.. ermm.. wah kat sana jual n timbang ngan daun carrot sekali yer akak.. wah.. ^_^

    ReplyDelete
  6. wah banyaknya carrot tu kak fresh lagi sukanya,sy pun asyik bertanguh je nak buat carrot cake

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum wbt....
    geram nya tengok carot tu...
    anak2 ucu pun mcm tu kalau dikata kek carot terus tak sentuh...last2 maknye yg mengabiskan..

    ReplyDelete
  8. Singgah dapur mamasya... wahhhh kek carrot sekali pandang dah macam mamakeri la plak... ehehehe mesti sedap ni...

    ReplyDelete
  9. sedapnya tp ank2 saya krg lak yg ada zat2 nih..haha..nnt omaknye yg terlebih zat lak

    ReplyDelete
  10. sedapnya tgk kek carrot ni kak hari tu ada juga terfikir nak buat tapi terasa malas la pulak..hehe

    best tgk carrot org jual tu...masa dok kat Dhaka dulu selalu juga tgk diorang jual carrot dan siap mkn mcm mkn buah gitu jer.

    ReplyDelete
  11. sedapnya.. dah tu cantek and sweet plak deco atas kek karot ni.. wane pink2 tu.. i like so much.. ehehehe..

    ReplyDelete
  12. hehe... kalau tak cakap kek sayur suka pulak diorang makan ye... bagus jugak trick mama tu boleh dipraktikkan nanti. hehe
    Ijan

    ReplyDelete
  13. kek ni nak bakar dlm loyang baper inci ni ma

    ReplyDelete
  14. Kak saya buat kek ini tp dia mendap kat tengah.Kenapa ya??

    ReplyDelete
  15. kek carrot mmg sedap dgn cream dia tu..jeles tgk orang buat kek sedap 2 nih..huhu..slm kenal dr saya ya n done follow sini:)

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2