klik Nuffnang
Thursday, December 22, 2011
2 in 1; Kuih Serimuka & Kasui
Assalammualaikum
Ada kelapangan ni bolehlah update blog.....ada kerja yg menanti tapi nak buat kemudian sikit. Kalau tengok tajuk entry kali ni...2 in 1...mcm air nescafe pulak tapi sebenarnya.....masa buat kuih serimuka....ada lebihan bhg atasnya...bhg hijau....nak buat serimuka lagi yg sebelumnya masih berbaki sbb anak2 wpun suka pulut tp bila buat kuih manis mrk tak mkn. Dari membazir jadi kukuskan bhg hijau dan gaul dg kelapa jadilah kuih kasui pula....itulah citernya.
Ada lebihan pulut yg ditanak utk sarapan....itu merajinkan diri buat kuih serimuka ni....tanak tak campur santan.Tapi kalau nak lagi sedap rasanya pulut tu tanak dg santan cair...barulah rasa lemak sikit. Bhg atas kuih ni tak begitu lembik...mungkin sbb adunan byk guna tpg gandum dan tiada telur, itu yg senang potong mcm kuih kasui.
Ikut spt tuanresepi kukus serimuka dlm acuan lompang.tk tuanresepi...
Kuih Seri Muka
Sumber; Resepiibu.blogspot.
Oleh;Dapurmamasya
bahan2nya:
1 1/2 cwn tepung gandum
2 sb tepung beras
2 sb tepung kastad
1 cwn gula
1 cwn air pandan- ganti 1 sk pandan paste & 1 cwn air
2 cwn santan
(semua di atas di blender)
(B)Pulut kalau rasa malas nak kukus, boleh masak mcm biasa tp air jgn terlalu banyak, masak dengan api yang kecil, kemudian masukkan sedikit garam.
Cara
~ ikut suka masing2 nk buat dalam loyang atau acuan,jgn lupa sapukan sedikit minyak terlebih dulu..
~ masukkan pulut,tekan2 supaya padat dan rata,kemudian tuangkan adunan tepung
~ kukus selama kira2 15 minit atau sehingga masak
~ klau guna loyang,tunggu sejuk baru boleh di potong..;)
2 in 1...sekali adun dpt 2 kuih..... Kuih Serimuka & Kasui
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam Mamasya
ReplyDeletenext time, kita pun nak buat serimuka pakai acuan comel jer...senang tak yah potong2..kat sini serimuka sure laku!
Mamasya,
ReplyDeletecute nyer serimuka tu,senang nak makan.tul laa kan kat umah akak pun sama suka makan yang atas nyer ajer..akak tak pernah lagi buat kuih nie hehehe....gud idea juga nie buat kaswi gitu..
Lama dah berangan nak buat kaswi hijau..ni mama dah tayang boleh laa buat..muah muah muah...
assalam mama....
ReplyDeletesy pun buat serimuka ikut resepiibu ni..bestkan mama...pastu wat dlm acuan lompang comey jer...
kaswi hijau tak penah buat lagi nanti nak try lah...biasa buat yg warna coklat tu..yg ni nampak cun & sodappp jer ...
Assalamualaikum Mamasya,
ReplyDeletecomelnya serimuka mamasya tu..geram tngk..kegemaran yatie kuih2 mcm ni..mlm tadi yatie wat serimuka gak, tapi tak ambek gambor dan n3 sbb kemalasan melanda..nak cepat rasa..hehehehe..
Assalamualaikum..senang kan kalau nak makan kalau buh dlm acuan lompang tuh :) tak gaduh dh nak potong
ReplyDeleteSalam Mamasya..apa khabar?
ReplyDeleteComel betul kuih tu pakai acuan lompang. Tak payah potong-potong. Ambil satu, terus dimakan!
Assalamualaikum...
ReplyDeleteWahhh Mama..2in1 yaaaa...
Emmm serimuka tu cute sangat buh dalam acuan tu..rajin tul...
salam ukhwah kembali,lama betol xbersua,rupanya dah jauh lagi dari brunei:)
ReplyDeleteAssalam Mamasya,
ReplyDeletewahh senang keje...sekali bancuh dapat 2 jenis sekali...nak tau jugak kalau topping serimuka tak buh telur sedap tak mamasya..
cute nya serimuka mamasya, kreatif sungguh...ada lagi tak?
ReplyDeleteSenang macam nikan tak yah nak potong2..good idea...lain kali buat cara ni aje.
ReplyDeletewahhhhh combination yang sangat2 baik.. nampak amat2 menyelerakan dan comel sangat.. :) sedap ni.. suka suka..
ReplyDeletekreatif kuih s seri muka tu... nk try jgk nnt
ReplyDeleteHAI MAMASYA... BARU AJE WAT KUIH SERI MUKA NI LAST WEEK .. MMG FEVERET .. TP X SEMPAT NAK UPLOAD GAMBO TERUS ABIS DI NGAP TAPI NAK WAT STAIL NI LE KIUT SKET ..., MAMA JEMPUT KE BLOG SAYA EKK..
ReplyDelete