klik Nuffnang

Thursday, December 22, 2011

2 in 1; Kuih Serimuka & Kasui



Assalammualaikum
Ada kelapangan ni bolehlah update blog.....ada kerja yg menanti tapi nak buat kemudian sikit. Kalau tengok tajuk entry kali ni...2 in 1...mcm air nescafe pulak tapi sebenarnya.....masa buat kuih serimuka....ada lebihan bhg atasnya...bhg hijau....nak buat serimuka lagi yg sebelumnya masih berbaki sbb anak2 wpun suka pulut tp bila buat kuih manis mrk tak mkn. Dari membazir jadi kukuskan bhg hijau dan gaul dg kelapa jadilah kuih kasui pula....itulah citernya.



Ada lebihan pulut yg ditanak utk sarapan....itu merajinkan diri buat kuih serimuka ni....tanak tak campur santan.Tapi kalau nak lagi sedap rasanya pulut tu tanak dg santan cair...barulah rasa lemak sikit. Bhg atas kuih ni tak begitu lembik...mungkin sbb adunan byk guna tpg gandum dan tiada telur, itu yg senang potong mcm kuih kasui.



Ikut spt tuanresepi kukus serimuka dlm acuan lompang.tk tuanresepi...

Kuih Seri Muka
Sumber; Resepiibu.blogspot.
Oleh;Dapurmamasya

bahan2nya:
1 1/2 cwn tepung gandum
2 sb tepung beras
2 sb tepung kastad
1 cwn gula
1 cwn air pandan- ganti 1 sk pandan paste & 1 cwn air
2 cwn santan
(semua di atas di blender)

(B)Pulut kalau rasa malas nak kukus, boleh masak mcm biasa tp air jgn terlalu banyak, masak dengan api yang kecil, kemudian masukkan sedikit garam.

Cara
~ ikut suka masing2 nk buat dalam loyang atau acuan,jgn lupa sapukan sedikit minyak terlebih dulu..
~ masukkan pulut,tekan2 supaya padat dan rata,kemudian tuangkan adunan tepung
~ kukus selama kira2 15 minit atau sehingga masak
~ klau guna loyang,tunggu sejuk baru boleh di potong..;)



2 in 1...sekali adun dpt 2 kuih..... Kuih Serimuka & Kasui

14 comments:

  1. Salam Mamasya

    next time, kita pun nak buat serimuka pakai acuan comel jer...senang tak yah potong2..kat sini serimuka sure laku!

    ReplyDelete
  2. Mamasya,
    cute nyer serimuka tu,senang nak makan.tul laa kan kat umah akak pun sama suka makan yang atas nyer ajer..akak tak pernah lagi buat kuih nie hehehe....gud idea juga nie buat kaswi gitu..
    Lama dah berangan nak buat kaswi hijau..ni mama dah tayang boleh laa buat..muah muah muah...

    ReplyDelete
  3. assalam mama....
    sy pun buat serimuka ikut resepiibu ni..bestkan mama...pastu wat dlm acuan lompang comey jer...
    kaswi hijau tak penah buat lagi nanti nak try lah...biasa buat yg warna coklat tu..yg ni nampak cun & sodappp jer ...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Mamasya,
    comelnya serimuka mamasya tu..geram tngk..kegemaran yatie kuih2 mcm ni..mlm tadi yatie wat serimuka gak, tapi tak ambek gambor dan n3 sbb kemalasan melanda..nak cepat rasa..hehehehe..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..senang kan kalau nak makan kalau buh dlm acuan lompang tuh :) tak gaduh dh nak potong

    ReplyDelete
  6. Salam Mamasya..apa khabar?

    Comel betul kuih tu pakai acuan lompang. Tak payah potong-potong. Ambil satu, terus dimakan!

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum...

    Wahhh Mama..2in1 yaaaa...

    Emmm serimuka tu cute sangat buh dalam acuan tu..rajin tul...

    ReplyDelete
  8. salam ukhwah kembali,lama betol xbersua,rupanya dah jauh lagi dari brunei:)

    ReplyDelete
  9. Assalam Mamasya,
    wahh senang keje...sekali bancuh dapat 2 jenis sekali...nak tau jugak kalau topping serimuka tak buh telur sedap tak mamasya..

    ReplyDelete
  10. cute nya serimuka mamasya, kreatif sungguh...ada lagi tak?

    ReplyDelete
  11. Senang macam nikan tak yah nak potong2..good idea...lain kali buat cara ni aje.

    ReplyDelete
  12. wahhhhh combination yang sangat2 baik.. nampak amat2 menyelerakan dan comel sangat.. :) sedap ni.. suka suka..

    ReplyDelete
  13. kreatif kuih s seri muka tu... nk try jgk nnt

    ReplyDelete
  14. HAI MAMASYA... BARU AJE WAT KUIH SERI MUKA NI LAST WEEK .. MMG FEVERET .. TP X SEMPAT NAK UPLOAD GAMBO TERUS ABIS DI NGAP TAPI NAK WAT STAIL NI LE KIUT SKET ..., MAMA JEMPUT KE BLOG SAYA EKK..

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2