klik Nuffnang

Tuesday, December 13, 2011

Jom tengok Fatir Bread di Kampung Singa



Assalammualaikum
Ni kisah Mei lepas, on the way ke Alex...singgah rehat kejap di satu tempat yg dipanggil Kampung Singa....iaitu sebuah mini zoo dgn singa sebagai tarikan utama yg ada di situ....masuk percuma. Selain mini zoo yg ada di situ , ada juga restoren di dalamnya yg menyediakan roti fresh from hot oven.....iaitu Fatir bread...atau flat bread dan sejenis lagi roti Arab. Gambar sekitar zoo akan menyusul.....hari ni mama nak kongsi bagaimana fatir bread diadun. Roti ni dimasak dpn pelanggan dan hanya dibakar bila diorder.... dihidangkan panas2 kepada pelanggan.



kerusi dan meja tempat makan dari kayu dgn siling dari buluh...unik



Rasa fatir bread ni mcm roti canai...kira roti canai Arab ni. hidang yg dah siap potong sbb saiznya besar.makan cicah dg madu....wpun sekeping roti....boleh mkn sekeluarga. cicahnya boleh pilih samada madu atau cheese....cheesenya masam anak2 tak suka.



tgh mengadun roti dlm mesin. yg bekerja membuat roti ada juga anak2 gadis....mungkin bekerja bersama dg ibu mereka di situ.



doh roti fatir yg besar...tunggu seketika sebelum dibentukkan



adunan dileperkan dg digelek guna kayu yg kecil



doh dah siap dicanaikan dan seterusnya adunan tersebut akan digulung dgn kayu yg lebih panjang dan diayunkan perlahan beberapa kali utk bagi lebih lembut. selepas itu adunan akan diserahkan kepada org dihadapannya



dah dapat adunan....elok je adunan mcm kain pula lembut tak koyak...



adunan di ratakan atas meja bulat. 2 org bekerja utk ratakan adunan sbb besar ....ni mcm buat roti canai.... kita sorang yg tarik2 tp ni berdua. kat blkg tu , perempuan pakai baju biru tgh gulung adunan dgn kayu yg lebih panjang dan diayunkan perlahan beberapa kali.



mula lipat



lipat jadikan 4 segi besar dulu...kemudian lagi kecil...dan kecil...



roti2 dah siap dilipat dan masuk dlm bekas besi utk dibakar



tekan doh dlm bekas



menunggu oven panas sebelum roti dimasukkan....oven traditional. selesai prosesnya.lupa nak snap gambar roti masak dlm oven.tiada resepi roti sbb segan nak tanya.



depan tempat buat roti ada kolam ikan....



fatir bread saiz kecil yg siap masak ada dijual di mini market dan supermarket



hero no 3 mama yg cukup suka fatir bread....mkn cicah dgn kari....

12 comments:

  1. Mamsya ,roti canai versi XXL ni.Tapi kalau makan dgn kari kambing mesti sedap ni.

    ReplyDelete
  2. Best tgok live dpn matakan mama. Jadinya roti berlapis2 la bila di lipat gitu ye. Wahh mcm2 jenis rupanya

    ReplyDelete
  3. mama,
    selalu tengok rancangan tv pasal masakan org arab nie.walaaa sedapnyer kan nak2 roti yang bakar guna oven tradisional gini..menyelerakan..

    ReplyDelete
  4. mak2 kat sana mmg ramai badan saiz xl ke mama...
    mesti lembut roti tu...

    ReplyDelete
  5. nikmatnya melancong :)

    Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

    ReplyDelete
  6. menarik yer tgk roti besar gitu....sedapnya mkn panasx2 tu:)

    ReplyDelete
  7. aslmkum mamasya.. mcm2 roti ada.. cara pun tradisional.. selalu tgok kt dokumentari jer.. seronok dpt melihat dgn mata sendiri kan..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum

    wahh sedap nyer roti tuh kalau cicah ngan karii..terbayang-bayangg pulakk..

    ReplyDelete
  9. As'salam mamasya

    Bila melihat wanita2 ni bekerja bersama2 seronok pulak kan. kita ni nak menguli sedikit tepung pun macam tak larat jer...hehehe. Dapat lihat cara2 mereka menebar dan membuat roti seronoknya.

    Tapi kalau dapat merasa yang panas2 tu lagi sedap kan Ma :)

    ReplyDelete
  10. Salam Mamasya
    Bila terbaca title entry ni, saya fikir Mamasya ada di Kota Singa, rupanya bukan..hehe..

    Teratur betul cara wanita2 tu membuat roti. Nampak macam sedap sekali!

    ReplyDelete
  11. Besarnya roti tu kak. mMemang boleh makan satu famili satu roti nya. Sama macam roti canai pula.

    ReplyDelete
  12. HAdouiiiii memang mengecurkanlah.. best betul tengok orang buat roti tu... sangat menarik!! sha memang suka kalau dapat tengok bab2 benda yang pelik2 ni.. suka sangat!! bilalah dapat kesana tu... teringin sangat ni hehee tq sudi berkongsi info ya mamasya..

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2