klik Nuffnang

Thursday, October 21, 2010

Mee Udang&Ketam



Assalammualaikum semua.....dah makan ke? Kalau belum jemput jamu mata dengan mee udang & ketam yg dimasak pagi ni. Maklumlah hari ni Melaka cuti.. 'seronok-seronok boleh xtvt macam2 di rumah' ...

Jadi awal2 pagi tadi dah kelentang kelentung siapkan mee udang&ketam buat sarapan pagi kami sekeluarga.
Masa open houase kat rumah hari tu buat mee udang juga tp tak letak ketam. Masa kat Brunei masak mee udang letak ketam...maklumlah ketam kat senang senang dpt..kat pasar selalu ada jual yg fresh. Cuma kat sini sesekali je ada di pasar....bila jumpa yg segar terus beli...


Mee Udang
Sumber : Che Iza @ Myresepi
(Resepi asal guna udang saja)

Bahan-bahan ( 3-4 org )
* 1/kg mee kuning - lebih 1 kg
* 300 gm udang saiz L@apa2 saiz-campur udang dgn ketam dlm 500 gm
* 4 sb lada boh / lada giling
* *4 ulas bawang merah
* *3 ulas bawang putih
* *1 sb udang kering- letak 2 sb
* *1/2 inci halia
* 1 sb petis
* 3 sb sos tomato-lebihkan sos
* 1 sb sos cili
* keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)-letak 1 ketul ubi keledek
* gula n garam
* taugeh n sawi
* daun bawang n bawang goreng,
**tambah telur rebus,tauhu goreng & limau nipis

Cara-cara
1. Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
**ketam direbus juga dan asingkan air rebusan.
2. Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda **... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
3. Masukkan air rebusan udang&ketam biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
4. Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama sedap....
5. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos.
6. Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.....
**tambah sikit step 5; bila dah letak ubi keledek rebus lagi kuah till mendidih. perlahankan api masukkan terus udang dan ketam...biar rasa kuah lagi mesra dgn rasa udang dan ketam...reneh sekejap aja.boleh dihidang.

Nota dapur mama;
1.Kalau ubi keledek berketul2 dlm kuah,ceduk ubi keledek dgn kuah dan masukkan dlm blender.blender sampai ubi dah hancur.
2. Udang dan ketam yg dah direbus, mama letak je dlm kuah bila kuah dah pekat dan hampir masak..senang ceduk sekali dgn kuah bila nak makan.


Kuah mee udang pekat sikit sbb letak ubi keledek....

Tuesday, October 19, 2010

Puding Triffles

Sebab patah hati dengan kek lapis (spt entry kat bawah), maka ubahsuai kek tersebut...tarrar..nilah hasil nya...bertukar rupa jadi Puding Triffles. Kek lapis menggantikan kek gulung.
'
Apa-apapun triffles ni sedap, apatah lagi mkn sejuk-sejuk....' pujuk hati yg kecewa dek kek lapis tak menjadi'....





Sebenarnya dah lama nak buat triffles bukannya susah sgt tp asyik bertangguh....
Cari resepi yang mudah ..bahan2 dah ada di rumah..

Puding trifle
Sumber ;MYR

Bahan-bahan ( 5-7 )

* 1 tin susu cair
* 1 sd besar gula
* 4 sd besar tepung kastard
* 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard - (400 ml)
* ½ biji kek gulung sederhana saiznya - guna kek lapis
* 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
* 1 peket agar-agar jeli kristal Nona
* 1 mangkuk air panas

Cara-cara

1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis.-guna 1/3 buah2 shj
5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
6. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.

Nota dapur;
mama buat step 5 baru step 4. letak kastad dulu barulah buah atas kastad.



Selain makan di rumah....bagi triffles ni kat sepupu semasa pergi jumpa beliau di bandar dan bawa juga beberapa potong untuk kawan ofis merasa.

Melapis



Satu hari...bila kerajinan melanda..semangat berkobar2 nak baking kek..mulalah mengodek bahan-bahan....konon2 nak cuba buat kek lapis tembikai...nengok gambar dlm resepi cun sgt...

Sudah beberapa ketika...mengadap oven...selapis demi selapis kek dibakar..tabur pula coklat chips.., 2/3 bakar dalam loyang sederhana saiz...1/3 lagi bakar dlm loyang kecik..rancangnya nak buat 2 corak. tak terasa masa berlalu.....bila kek siap..tak sabar nak potong.....kena tunggu dulu kek sejuk.




Tapi bila dipotong...bila dimakan...kek tak menepati citarasa ...kek tak lembut sangat seperti yang sepatutnya dan kek tak berapa cun rupa parasnya......nasib baik resepi guna 10 biji telur. kalau 20 biji telur mahu nangis dibuatnya.....

Resepi dah betul... mungkin kesilapan masa mengodek ....nampaknya kena cuba lagi...tapi tunggulah bila kerajinan melanda semula.......skrg tengah patah hati dengan kek lapis ni....



loyang 1/3 nilah hasilnya...



Bila kek tak menepati kehendak hati, mulalah ubahsuai jadi makanan lain...

Sunday, October 17, 2010

Iklan Jap...Homestay di K.Trg

Iklan jap...nak promote homestay adik ipar yang terletak di Jalan Kamaruddin, bandar Kuala Trengganu. Rumah teres 2 tingkat yg luas ini sesuai untuk dijadikan penginapan beramai-ramai semasa bercuti mahupun menghadiri kenduri di Trengganu kerana hanya ;

1 km dari Pantai Batu Buruk
1 km dari Hospital Besar Nur Zahirah
5 km dari Pasar Kedai Payang
5 km dari Taman Tamadun Islam /Masjid Kristal
5 km Masjid Terapung Kuala Ibai

Rumah ini baru dengan deco moden amat selesa kerana ruang tamu dan porch yg luas. Ada 4 bilik tidur dan 3 tandas. Bilik utama ada air-cond.
Kadar sewaan sebuah rumah utk 2 hari 1 mlm adalah RM350.
Jika berminta sila hubungi pemilik homestay ini;

Pn Rina ; 019-9522975
En Suzaiman ; 019-6508616




Porch yang luas...



Ruang tamu moden ..
.


bilik tidur utama yang luas...



suka langsir dan lampu tu..



bilik tidur ke 2..



bilik tidur 3..



bilik tidur 4..



dining area



model sambilan ....



posing ramai-ramai...

Pemilik homestay juga memiliki butik pengantin ; Drs Anggun Butik Pengantin yg terletak di dlm bandar K.Trg. Bagi yg berminat utk buat facial dan make-up juga boleh hubungi beliau.
Kat bawah ni gambar Drs Anggun Butik Pengantin . Nanti ada kesempatan bila balik cuti ambil gambar terkini butik beliau. Letak dulu gambar yg pernah di tayang kat dapur lama.









Friday, October 15, 2010

Roti John Mama




Roti John ni buat masa bulan Syawal yg baru berlalu utk bawa ke office...jamu kawan2. Masa open house di rumah, beli roti utk buat roti john tp tak sempat nak buat...jadi buat juga selepas open house dan bawa ke office.
Anak2 pula mmg suka roti John..tapi jarang beli..nak mkn buat aje sendiri sbb mudah. Bila buat sendiri letaklah macam-macam....sosej, salad dan tomato...ikut citarasa...



Roti John Mama

bahan;
Roti hot dog secukupnya/roti burgerpun boleh-belah tgh
3 keping daging burger dicincang/daging cincang
2 btg sosej-potong tipis
1/3 labu bawang besar
5 biji telur - boleh tambah
1 btg daun bawang-potong pendek
serbuk lada hitam,garam, minyak
sos tomato/cili , mayonis
Jika suka boleh letak salad,timun dan buah tomato

Cara
1.Tumis bawang besar, bila bawang layu masukkan daging. Goreng sampai separuh masak, masukkan sosej.
2. Masukkan lada hitam (anggaran 1/2 st) dan garam secukup rasa.Goreng lagi sampai masak.tutup api dan ketepikan.
3.Pukul telur, campur dgn sikit garam,1/3 st lada hitam dan daun bawang...campur semuanya dlm bekas yg lain.
4. Masukkan daging dlm campuran telur tadi, kacau.
5.Panaskan kuali, letak sikit minyak. curahkan adunan daging dgn telur memanjang ikut bentuk roti. biarkan sekejap...baru letak roti yg bah bawah.
6.Goreng telur sampai masak. angkat roti yg dah bersalut telur...
7.Paipkan sos tomato/cili dan mayonis .Jika suka letakkan sayur2 .



siap paipkan mayonis dan sos...

Wednesday, October 13, 2010

Kuih Siput



Ada lagi citer raya tp ni ttg kuih siput yg buat sebelum raya dan selepas raya.Buat sebelum raya habis utk mkn2 di rumah dan bawa balik kg. Buat lagi lepas balik beraya dari kg utk mkn2 di rumah...sedap ngunyah sambil nengok tv.
Kali akhir buat kuih siput masak zaman sekolah dulu2...pakat dgn kwn kat kg buat sama2 masa bulan Ramadan utk kuih raya.Teringat masa tu punyalah lama nak siapkan sbb tak pandai gentel siput...kwn pulak nak buat siput kecik2....seharian dok gentel siput ...kenangan betul....

Resepi kuih siput ni copy dari dapur SL...terimakasih SL.

Kuih Siput
sumber; Blog sweetlillykitchen

Bahan-bahan:
1kg tepung gandum
250gm butter - campur marjerin
1 biji telur
segenggam udang kering }
*1 sudu makan jintan } di kisar
*1/2 sudu makan ketumbar }
*2 ulas bawang putih }
*2 sudu makan serbuk kari daging
1 sudu makan serbuk lada - kalau suka pedas tambah lagi
secubit garam + pak Aji (x letak)
1 kotak santan
beberapa tangkai daun kari

*** nota dapur;
bahan2 ni mamasya tambah 2x ganda nak bagi rasa lebih rempah

Cara membuatnya:
- Satukan butter dan tepung. buat seperti serbuk roti. kemudian masukkan telur. gaul lagi.
- Masuk kesemua bahan kecuali santan dan daun kari. gaul rata.
- Kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
- Kalau tak jadi doh jugak... Tambah lagi sedikit air.. Yang penting sampai jadi doh. jangan terlalu lembik
- Kemudian ambil secubit adunan.. lenyekkan di papan kuih siput.
- Buat sampai habis.. kemudian goreng bersama daun kari hingga keperang perangan.
- Angkat dan Sejukkan. Kemudian simpan di dalam bekas kedap udara.

Tuesday, October 12, 2010

Laksa Penang



Untuk pot luck raya di opis Jumaat yg baru lepas...spt entry di bawah,bawa laksa penang.Masak sebelah mlmnya...buat sarapan kami sekeluarga sebelah paginya dan sebahagian utk jamuan raya di opis.
Buat laksa penang sbb kebanyakan bahan mmg dah ada di rumah kecuali bunga kantan... ptg rabu sebelumnya ke pasar mlm berdekatan rumah cari bunga kantan..kebetulan ada dijual...segar2...jadilah masak laksa penang.

Laksa Penang

Bahan-Bahan:
1 pkt laksa -(kalau guna laksa kering seeloknya rendam laksa satu malam dan dicelur esoknya . laksa akan mudah lembut)
1/2 kg ikan kembung/selayang - kuah lagi sedap jika guna ikan selayang
6 biji bawang merah
1 batang bunga kantan (dibelah empat)
3-4 keping asam gelugur
1 sudu makan belacan yg telah dibakar/goreng tanpa minyak
4-5 sudu makan cili kering (buang biji) yg telah siap dimesin (boleh tambah kalau mahu pedas)/boleh campur dengan cili boh utk bagi kuah lebih merah
1 tangkai daun kesum
1/2 labu bawang besar (dihiris)
air secukupnya
Garam secukup rasa

Ulam
1 biji timun (dihiris)
sedikit daun salad (dihiris)/kubispun boleh
1/2 labu bawang besar (dihiris)
4 biji telur rebus
5 biji limau
cili besar/cili padi


Cara:

Rebus ikan dengan sedikit garam dan asam keping hingga masak. asingkan tulangnya dgn ikan.simpan tulang ikan; kisar dan tapis. Blender ikan dengan belacan dan bawang merah hingga halus.Masukkan bahan kisar dlm periuk,air tulang ikan, asam keping dan cili kering tadi, masak hingga mendidih. Tambahkan air dan biarkan mendidih, masukkan bawang besar, bunga kantan, daun kesum dan garam. Biarkan mendidih dgn api sed perlahan selama 30 minit. Lagi lama dipanaskan lagi sedap..sbb bahan2 mesra. Masukkan laksa ke dalam mangkuk & tuangkan kuah panas2 , letakkan ulam-ulaman.dah siap utk dimakan..






Laksa penang utk pot luck raya opis...

Sunday, October 10, 2010

Pot Luck Raya Opis 2010

Masih ada entry makan-makan raya...kali ni pot luck raya opis yg diadakan jumaat..hari terakhir bulan Syawal... nak meraikan kejayaan kami dpt hadiah masa jamuan raya antara pejabat....tp yg penting xtvt makan2 dgn kawan2...menambahkan kemesraan..menambahkan timbangan...!

Bila pot luck, macam2 makanan yg dibawa....maklumlah staf kat pejabatpun dah ramai ..65 org lebih...jadi juadahpun byk yg dibawa. Antara juadah yg berat nasi impit , rendang daging, rendang ayam, ayam tumbuk,nasi lemak,sate, nasi goreng,spaghetti,roti jala...mama bawak laksa penang.

Manakala lain2 juadah...puding,sago,pelbagai kek,kuih-muih,kek lapis , muffin , apam,buah-buahan,dadih, agar2, sandwich, biskut raya dll...tak tersenarai...bykk tul.
Kelab Pejabat menyediakan ayam bbq...otak2..bakar kat situ dan sediakan minuman.
Konsep pot luck raya ni...santai..makan diluar ..bentang tikar atas rumput cam berkelah kat taman...apatah lagi ngadap tasik dan dusun menghijau. Wpun cuaca panas tp tetap ceria sbb makan beramai2.. makanan pun byk..sampai tak tahu nak ambil yg mana satu..semua nampak sedap...selain dpt makan..dpt jugak tapau..

Jom lihat gambar yg diambil....



Bergambar beramai-ramai....



Lagi posing beramai-ramai....



barisan jelitawan dan jelitawati pejabat..



barisan jejaka pejabat...



bangunan tempat kerja(belah tepi)...ngadap tasik dan dusun ..



View dari tempat hidang makanan....menghadap tasik dan dusun menghijau



antara juadah pot luck yg dibawa oleh kawan2...sate....



air yg disediakan...air tebu dan sirap selasih...




staf yg bertungkus lumus bakar ayam..sedap ayam bakar..



hasil yg dibakar..ayam bbq siap terhidang...



bahagian bakar otak-otak...



model kek lapis...!



Semua senyum manis..semanis tembikai !...



bersantai sambil makan-makan di bawah pokok...



bentang tikar atas rumput menghijau....makan beramai2...



Sebahagian makanan yang baru sampai....byk lagi yg dibawa oleh staf spt gambar kat bawah..



penuh tikar makanan..kuih-muih, kek , puding, dadih dan macam2..banyak betul...semuanya sedap belaka..

Thursday, October 7, 2010

Yong Tau Foo

Masa jamuan raya antara pejabat, mama dgn bantuan kwn-kwn masak sos yong taufu. Resepi sama spt yg pernah buat dulu. Tp ni masak byk jadi sukatannya pakai agak2.

Gambar ytf ni import dari dapur lama...masak dulu masa di Brunei.Ytf boleh makan dgn fishball,crabstick,kangkong celur dll,ikut citarasa masing2.



Sos Yong Taufu
Sumber;Minami; My Resepi

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
* 10 tangkai cili kering- guna 3 sb cili kering yg dah blender .
* gula melaka atau kurozato
* bijan goreng
* gula(kalau kurang manis)
* 1 s.k garam
* 3 cm belacan
* 300 ml air
* 1 sudu besar minyak
* 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
* sedikit ajinomoto- tak letak
tambah 1 sb sos tiram

Cara-cara

1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
4. setelah mendidih , masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
5. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.
**nota dr dapur mamasya;(boleh campur dgn cili boh kalau takut pedas sgt . kalau buat banyak pastikan bahan2 direbus agak lama sehingga hilang bau cilinya.boleh simpan dlm peti ais)



Untuk jamuan raya ytf mkn dgn sos dan sup. Utk resepi supnya ambil dari MYR tp dah diubahsuai ;

Kerangka ayam, kiub stok ayam, beberapa ulas bawang putih (tumbuk),sedikit lada hitam ditumbuk (guna serbukpun boleh), garam dan sikit gula. kalau buat byk kuah sup boleh tambah rempah sup bonjut dgn bunga lawang dan kulit kayu manis.Kalau nak byk kuah sup ,letak byk air .
Rebus seketika kesemuanya, biarkan mesra bahannya.Sebelum hidang , taburkan bawang goreng dan daun sup/bawang.Kuah sup boleh digunakan utk mencelur bahan2 sampingan ytf.



Siap terhidang....

Klik Nuffnang2