klik Nuffnang

Thursday, May 17, 2012

Baked Makaroni with extra cheese & Pizza.


Assalammualaikum
Bersua kembali....2-3 hari ni ada hal sikit tak sempat nak bw rumah kawan, nanti ada kesempatan akan buat kunjungan balas. Entry ringkas hari ni sebelum keluar ke majlis perpisahan buat teman2 yg akan pulang ke Msia adalah entry Baked Makaroni & Pizza. Ni dah lama buat dan kira ulangtayang sbb dah ada sebelum ni. Anak2 mmg suka menu omputih tambah2 letak cheese gini.


tengok cheesenya....yummmy....mmg letak lebih cheesenya iaitu dlm sos putihpun letak juga, ikut resepi dari Blog K.Mon.Manakala untuk resepi sos daging dan caranya2 boleh klik sini.

Sos Putih
1 1/2 cawan susu segar
1/2 - 3/4 cawan tepung serbaguna
1/2 cawan mentega
1 cawan keju parmesan - ganti mozarella
1 cawan keju mozarella
1 s.t italian mixed herbs

Cara
Ambil saucepan, panaskan mentega dengan api yg sangat perlahan.
Masukan tepung dan kacau hingga rata dan tidak berketul.
Masukan susu segar sedikit-sedikit dan kacau lagi. Masak dalam 2minit.
Masukan keju parmesan dan gaul rata. Angkat.bolehlah diletak atas sos daging.
nota dapurmamasya; tambah garam dan lada hitam secukup rasa

tabur banyak2 cheese...yummm

bakar...

siap utk dihidangkan...tergaring sikit atasnya tp tetap licin....


Manakala pizza buat hari lain.mama buat simple je...malas nak nguli basenya.beli ready mada pizza base yg cukup murah kat sini.....


untuk toppingnya kdg2 letak je lebihan sos spaghetti ataupun lebihan sos baked makaroni.pastu tabur cheese....


siap utk dimakan.....

21 comments:

  1. kesemua menu dia ats tu QH suka...semuanya sedap nmpknye tu...tpaksa telan liur...hihi

    ReplyDelete
  2. Wah meriahnya dengan cheese.

    ReplyDelete
  3. salam mamasya,wah hebatlah sedap ni banyak cheese tu yg buat tarikan besar tu untuk makan ni telan air liur dulu esuk2 nak buatlah hehe

    ReplyDelete
  4. pengsan tengok topping kejunya...sedap hingga tak cukup..

    ReplyDelete
  5. salam kak. lama tak singgah sini sbb selalu terserempak @FB (hehe). btw aduhaiiii favourite anak2 ros gak ni tapi lama dah pending sbb xde oven lagi. btw byknye letak cheese, jenuh le nak beli

    ReplyDelete
  6. bestnya letak bnyak2 cheese ni, bkn anak2 je yg suka, mak anak pun suka jgak ni....hihihihihi

    ReplyDelete
  7. nyummmy..sedappnya kak..mcm jew kita potong..he heherajin akk kan:)

    ReplyDelete
  8. wauuu,bergetah tgk tgk cheese tu,leleh nengok

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum kak...
    sodapnya macaroni bakar... meleleh cheese dia tu..
    nani copy resepi ye.. nak masuk dlm album resepi... ehehe

    ReplyDelete
  10. Assalam mamasya,
    baked macaroni ni memang favourite kat rumah kita..
    lagi2 kalau letak cheese banayk2..(mozarella cheese)..suka tarik2 bila cheesenya chair tu..kecur betul kita tengok ni mamasya..aiyohhh..

    ReplyDelete
  11. Salam mamasya....wow, sedapnya resepi ni, saya blm pernah lagi masak menu mcm ni, kena try ni...mmg membangkitkan selera sungguh : )

    ReplyDelete
  12. Salam Mamasya...eemmm sedap nampak macaroni n cheese nie makanan omputih cepat di sediakan saya pun suka makan gini. Apapun nak ucap terima kasih lah pada Mamasya dengan resepi ayam ranggup tu saya dah cuba dua tiga versi memang best sangat adunan tepung yang di adun.

    ReplyDelete
  13. Salam Mamasya...

    sedap nyer nampal baked macaroni tuh..
    yg pasti anak2 mengemari nyer :P

    ReplyDelete
  14. Assalammualaikum kak, sedapnya tgk bake mac ni..saya kalau buat memang suka bubuh topping cheese tu banyakx2...memang suka lah:)

    ReplyDelete
  15. assalam
    terliur rgknya...limpahan cheese tu sedapnye aiiii

    ReplyDelete
  16. Baked mac dan pizza betul betul mengancam dear! Yang ada cheese lebih2 tu yang sedap kan. Loving them totally!!!

    How's your lil girl doing?

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum MamaSya,
    alahaiiiii wat terliur je tngk bake mac ni..lama betul tak buat..kegemaran anak2 ni, lebih2 lagi letak cheese banyak2..mmng asyikk gitewww..

    ReplyDelete
  18. Adehh,,,tak ku tahan melihat gambarnya....

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2