klik Nuffnang

Tuesday, May 29, 2012

Banana Choc Rice Cake




Assalammualaikum semua
Hari nak kongsi kek pisang yg dibuat minggu lepas.dah lama tak baking...atau buat kuih berasaskan pisang sbb kalau pisang kejap je licin....abg Syazrin dg Syakirah yg paling suka dg pisang. Tapi kali ni pisang kurang laku jadi dptlah buat kek pisang...lagipun resepinya tak byk guna pisang.


dan komen mama lepas merasa kek pisang ni.....sedap dan lembut sangatttt......mmg harus dicuba oleh peminat kek pisang. Resepinya dari blog Kak Ummi @ Home Sweet Home, nun di Kuantan....terimakasih k.Ummi kongsi kek pisang yg sedapp ni.Harap k.Ummi cayang tak marah sbb ubah sikit resepi tambah serbuk koko nak buat marble tp bila potong marble hilang tak kemana,tinggal 2-3 jalur je.... kek semuanya jadi coklat...
BANANA CHOCOLATE RICE CAKE
Sumber & Terjemahan: Ummi @ Home Sweet Home asal Buku Lovely Butter Cakes oleh Amy Wong & KS Lee
Oleh; Dapurmamasya

Bahan A:-
150 gm marjerin - guna butter
150 gm gula kastor (akak letak 135 gm je) - letak 120 gm je
3 biji telor
100 gm susu segar
100 gm pisang ranum yang dilecek - letak 160 gm (sebiji lebih pisang besar)

Bahan B:-
200 gm tepung berprotein rendah (akak guna tepung naik sendiri)
30 gm chocolate rice - letak 70 gm
1/4 sudu teh soda bikarbonat
- mama tambah 1 1/2 sb serbuk coklat
Hiasan:- tak letak
2 biji pisang ( dipotong nipis bulat)
1/4 cawan hirisan badam (ni akak tambah)
Cara-Cara:-
Pukul marjerin (mentega) dan gula hingga nampak keputihan.
Masukkan telor satu per satu (*pukul telor hingga bercampur rata, baru dimasukkan yang berikutnya.) Pukul hingga sebati.
Secara berselang seli, masukkan bahan B dan susu, adun rata.
Perlahan-lahan masukkan pula pisang lecek dan gaul sebati dengan spatula.
Tuangkan ke dalam loyang saiz 8x3x3 inci yang telah digris dan dialas - k.Ummi guna mangkuk Pyrex , so just gris mentega saja, x perlu alas)- guna loyang bulat 8'
Ratakan adunan dan susun hirisan pisang di atasnya. (akak tabur jugak hirisan badam).
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 40 minit/hingga masak. nota dapur mamasya; asingkan adunan kpd 2 bhg.satu bhg campurkan serbuk koko.tuang selang seli dlm loyang.


tukang kacau kek pisang mama....pantang mama baking diapun sibuk juga...

18 comments:

  1. kita pun dah lama tak membaking.. tp baru ni buat juga kek sbb ada bahan2 yg perlu dihabiskan.. takut membazir.. hehe.. nnt kita update kek apakah ittew.. hehe.. syakirah samalah dgn kakak alin.. rajin sgt nak tolong ibunya kalau ibu nak buat kuih..

    p/s: t.kasih bgtau pasal resepi kat rasa online tu.. kita tak pernah masuk situ & mmg tak tau kalau ziela tak bagitau td.. hehe..

    ReplyDelete
  2. salam mamasya amboi membaking ye hari sedap tu nampak kek pisang + coklat anak2 akak pun suka sama lah dngn mama nya jugak hee hantu pisang...tapi kalau dpt rasa lagiii bestt

    ReplyDelete
  3. Waaahhhh Mamasya...ingat tadi kek pisang mana...dah banyak letak coklatnya nampak lain sikit...hehee.. Tp kalau resepi ni la kan..mmg akak pun terpikat habis... CMG pun kata sedap sangat2...mmg moist, gebusss....kan kan..

    ReplyDelete
  4. Salam Mamasya :)

    amboi2x rajin nyer dia tlg mama dier membaking hehehe
    nmpk gebu jer kek pisang yg bercoklat nie hehehe yummy :P

    ReplyDelete
  5. Salam Mama,
    amboi bestnya ada assistant chef yg comel tu patutlah keknya nampak sedap sangat. nanti nak kena try ni, kek pisang dgn coklat mesti ngam kan? perghh :)

    ReplyDelete
  6. Untung ada assistant chef yg kiut miut tu...

    ReplyDelete
  7. hilang jalur pun xpe kak. yg penting rasanya yg sedap! ;D

    ReplyDelete
  8. kalau apa2 menu berkaitan dngn pisang mmng bestkan, yatie pun suka kek pisang tapi yg ni masih lum berkesempatan lagi nak mencubanya..leh cuba di lain kesempatan...alahaiiiii suka betul tngk wajah Syakirah ni, comel yg amat sangat...

    ReplyDelete
  9. banana cake memang sedap khan, ngga pernah bosen makan nya,lain kali mau coba resep yang ini, di campur dengan coklat pasti anak anak lebih suka . ;)

    ReplyDelete
  10. Salam mamasya...

    Lama tak singgah sini..uihh kiut mit la anak dara akak... emm td pg dapur chah ada cengkerrat..dapur Mamasya pun cengkerrat gak...tang pisang sy leh tewima..tak cengkerrat ni...awat la tekak tak suka...uwaaa wugiii....huhu..

    ReplyDelete
  11. assalam
    he he akak pun wat kek pisang
    jom kita makan kek pisang sama2 ye
    kelainan sikit letak coklat tp nampak sedap, lainkali nak try wat letak coklat camni pulak

    ReplyDelete
  12. Wahhh rajinnya kakak tolong mama buat kek pisang sedap tuuu... nak sikit :)) kecur dah ni..:)) harummm sampai ke Msia hehhee

    ReplyDelete
  13. Salam mama...

    Bagus btl pembantunya tue...:)) mmg nampak gebus keknya...asz beum try lg resepi nie..

    ReplyDelete
  14. kek pisang memang sedap...saya pun suka. rajin betul syakira tolong mamanya msk ya..nanti pandai msk mcm mama jugalah tu.:)

    ReplyDelete
  15. Liana & auntieRoz datang nak rasa kek pisang yg Syakirah buat. Cantik terhidang dah pun dgn set pinggan berbunga ros... walaaa... rasa takmo balik dah...hehe.

    ReplyDelete
  16. As salam mamasya,

    Kek pisang yg comel & cantik spt Syakirah... Dah besar nnt mesti cantik & pandai masak mcm mama jgk..insya'ALLAH :))

    Kak,

    Marya nak kena menuntut ilmu dgn akak lah bab baking membaking ni... tak pandai... hikhikhik ;))

    ReplyDelete
  17. yg tukang kacaunya cute sangat...lum dpt jumpa face2face lagi dgn syakirah...Panjang dah rambut dia..

    ReplyDelete
  18. Mamasya: Nekcik dah cuba buat kek pisang nih..memang kaw kaw.nyer...gebus skali..memang kna buat lagi...cuma Nekcik..tak guna cocoa...tnggu nnti nekcik poskan gambar ajer lah ye....cian dia!! Thanks for sharing..sodaap

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2