klik Nuffnang

Thursday, May 10, 2012

Bila Tukang Masak Bercuti




Assalammualaikum. moga semua sihat ceria.
Asyik tayang apa yg dimasak kat rumah, sesekali tukang masak nak ambil cuti...gantung periuk dan disamping itu nak juga tukar selera.Jadi kali ni nak tayang sebahgian makanan yg sempat posing sebelum licin dr bekas. Cuti masakpun hanya utk lunch, sarapan tetap kena masak tp kalau kat Msia confirm week end, pagi2 dah pergi cari roti canai dan nasi lemak atau lontong. Tapi biasa tapau je makanan....sbbnya bila tanya anak2 nak mkn kat luar atau kat rumah, anak2 akan pilih mkn di rumah. Bukan saja di sini tp di Msiapun jarang sgt mkn kat luar...kdg2 tapau je...sbb anak2 lebih suka mkn di rumah.tp sesekali  mkn juga diluar.Jom tengok koleksi makanan yg diorder pada hari-hari yg tukang masak bercuti...


Antara menu yg paling disukai adalah ayam mandy....sekeluarga dah suka nasi ni.ada beberapa restoren tak jauh dr rumah jual nasi ni...kalau malas keluar, boleh call je minta restoren delivery dg caj cukup murah sekali delivery baru 5-6 Le/RM2.5- RM3.hampir semua restoren di sini boleh delivery makanan ke rumah, tinggal call je dan bayar waktu hantar.

order juga kambing mandy


Makaroni bakar...satu mana cukup...kena beli 4 pack,sbb anak2 suka makaroni.


set nasi beli di restoren fastfood Arab, yg ni ada nasi seafood, bun, makaroni dgn tuna, udang salut tpg dan crab stick goreng.


set nasi yg dicampur dgn bihun, roti Arab, salad, ayam bakar yg terentung....


thin pizza saiz xxl


ikan keli bakar makan dgn nasi,sekali tengok tak da rupa ikan keli kan....


nasi seafood , ada ketam, sotong dan udang. beli di bhg makanan panas di supermarket,makanan dah siap masak,kita hanya cakap nak berapa kg. harga ikut timbangan yg kita order.ni beli nus kg@1/2 kg...lupa pula harganya.oklah rasanya mcm nasi goreng tp mr husben cakap nasi goreng masak di rumah lagi sedap.


nasi sekali dg daging.juga beli timbang, rubok kg@suku kg je.


nasi seafood lagi...ni beli hari lain.kali ni udang je timbul, ketam entah merayap ke mana...


ni nasi letak kismis dan gajus je.abg no3 yg suka, rasa mcm nasi beriani.


ikan talapia bakar...disalut dg tpg khas utk bakar.juga jual ikut berat....timbang


ikan salut tepung....nipun jual timbang beli 1/2 kg.


ayam bakar, bawahnya ada letak kentang goreng...mmg setnya gitu.ni jual sekor2 tak timbang. murah je...28 LE/14 sekor.ok je mama mkn tp anak2 komen sedap lagi mama masak ayam bakar, alahai bang mkn je....sesekali mama nak rasa ayam bakar kat kedai,lagipun mama nak juga cuti masak....

16 comments:

  1. haa tgk bile sesekali gantung periuk belanga...tu la tu...kemain byk mknan atas meja...semua sedap pulak tu...lapo terus kak tgknye...hihi

    ReplyDelete
  2. Sexynya peha ayam kat pic pertama atas tu...berkenan la..hehe

    ReplyDelete
  3. Kak Ziela, wahhhhh...bestnyeee.. Nasi tu pun boleh diorder dan boleh dihantar ke rumah.. Suka Naz baca cerita akak.. Kalau cam ni, nak malas masak hari2lah..hehehehe..

    Semua menu menggoda keimanan untuk kekal berdiet ni..hehehehe...

    ReplyDelete
  4. Salam Mamasya...cantik beras basmathi dia...panjang-panjang betul...memang best ni. Mamasya sementara ada sana tolong check kat akak...masa akak di sana selalu makan kuih macam masolodeh tetapi dibuat dengan kacang peas...akak tanya Chef kat JW Marriot Cairo di explain sikit pas tu akak try tapi tak berapa nak menjadi..akak suka banget kuih tu kalau Mamasya jumpa atau ada kekawan kat sana minta tolong tanya ya

    ReplyDelete
  5. oo Mamasya....kalau nekcik dok sana memang tak masak lah..main oder jer...Nekcik mmg suka makanan arab niii

    ReplyDelete
  6. Salam Mamasya,

    CIk Yong selalu gak gantung periuk nie bukan setakat gantung kekdg terus berkunci dlm lemari.
    Salam Sayang dari CIk Yong (jiran sebelah jea K.O.B)

    ReplyDelete
  7. salam mamasya..
    paling best nasi mandhi..sy dh jatuh cinta ngan ns mandhi..aritu mkn kt kedai br buka...mmg rasa cam nk pg tiap2 hr...hahaha

    ReplyDelete
  8. salam mamasya
    entah yg mana satu nk di grab nie..he he ehee melampau2 sedapnya tue..klu dekat kita pun nk call jgkkkk..:)

    ReplyDelete
  9. ooo..sedapnya makanan2 yang ditapow..
    Ayam nasi mandy tu berkilat2 nampak..looks really delicious.
    Bestnya kan.. dpt makan nasi mandy original arab..

    ReplyDelete
  10. banyaknya order, best ni Mamasya he he
    sekali sekala Mama kenalah cuti kan

    ReplyDelete
  11. ya Allah sedap2nyerrrr... kiter suka makanan ala2 arab tuuhh... rindu bangettt

    ReplyDelete
  12. macam kenduri. ;)

    mamasya, ni sekali makan atau 2-3kali punya makan..?

    ReplyDelete
  13. memang menyelerakan semua makanan tu kak....saya masa dok Dhaka dulu memang suka tapau nasi mcm ni seba sana senang sgt nk beli mkn semua halal..sini susah juga tak byk pilihan.

    ReplyDelete
  14. ya allah banyaknye makanan.. mana nak min nie?

    ReplyDelete
  15. Aduhai meleleh air liur ni. Rasa tak sabar nak ke sana ni. Jangan lupa mendapatkan resepi dari orang Arab ya, baru pure. Ajak mereka memasak di rumah mamasya ke

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2