klik Nuffnang

Tuesday, February 1, 2011

Rich Double Chocolate Brownies



Assalammualaikum semua.....seminggu tak da citer ttg makanan, hanya kisah Syakirah....hari ni baru sempat update. Balik dr KL mlm Jumaat lalu , yg paling happy sudah tentu Syakirah...terjerit2 dia kegirangan bila tengok mama...terus nak dukung. Bila cakap mama beli baju untuk dia...dia cakap nanak...nak mama!Biasanya Syakirah kalau beli baju...dia yang paling tak sabar2 nak pakai.

Ok dah habis kisah anak dara mama...kali ni nak kongsi resepi Rich Double Chocolate Brownies yang dibuat minggu lepas sebelum ke kursus. Suka buat brownies sbb mudah.. godek2...bakar tak payah pakai mixer.



Resepi Brownies ni copy dari blog Ayu dari S'pore . Terimakasih Ayu kongsi resepi.

Rich Double Chocolate Brownies
sumber; blog Ayu dari S'pore

Ingredients:-
237g melted butter -(237g mentega cair)
11/4 cups white sugar- guna 3/4 cawan gula
1/2 cup brown sugar-(1/2 cawan gula brown)
3/4 cup quality cocoa powder-(3/4 cawan serbuk koko)
2 eggs-(2 telur)
1 tsp vanilla -(1 sudu kecil vanilla)
1/2 tsp salt-(1/2 sudu kecil garam)
11/4 cups flour-(11/4cawan tepung)
1/2 tsp baking powder-(1/2 sudu kecil baking powder)
1 cup semi sweet chocolate chips-(1 cawan chocolate chips)
1/2 cup chopped pecans-I didnt add this-(1/2 cawan kacang pikan-saya tak letak ni)

Method:-
Preheat oven to 175C. Grease 9x9 inch cake pan. Other sized cake pan can be substituted, but a larger pan will result in thinner brownies, so reduce the heat to 160C.
Melt butter in a medium saucepan. Stir in sugars, coca powder, eggs and vanilla. Once fully incorporated, add salt, flour and baking powder. Mix. Last add chocolate chips and nuts(if desired).
Bake for about 25-30 minutes, or until a knife inserted into centre comes out almost clean. Top should be crusty and sides should be separated from the pan.
Sources:-From recipezaar.com



Brownies ni guna sikit telur dan padat teksurnya...mmg terasa coklatnya....

6 comments:

  1. assalam mama, wah dah abis kursus dh yer...sian syakirah sure rindu kat mama tu...btw menarik tgk brownise mama ni...sedapnya tgk coklat tu..rasa nk ngap jer..hehe

    ReplyDelete
  2. ish terliur plak pagi2 tengok brownies

    ReplyDelete
  3. This brownies looks sooooooo delicious! Very chocolatey...;)

    ReplyDelete
  4. Assalam mamasya,
    wah!!!..dah lama kita tak kemari, adu du duuu...shakirah cutenya..tolong mama kat dapur ya..senanglah mama nanti kan.dah ada orang tolong2 buat kerja..dah boleh harap dah anak dara sorang niya..hehe..

    mama dah cuba brownies ya..kita pun suka buat brownies sebab senang godek2 aje tak payah pakai mixer..nampak dah adjust gulanya tu..3/4 cup ok tak ma?..kita punya 1 cawan manis ler..tak tahu lah pada orang lain, tapi lepas letak chocolate chips lagilah manis..heeh..apa2 thanks ya sudi cuba recipe brownies ni..

    ReplyDelete
  5. salam mamasya,mesti anak2 happy sgt2 bila tgk mama dia dah balik kan....sedap sgt tgk brownies akak nih,mmg nmpk coklat dia yg rich tuh..:)

    ReplyDelete
  6. Salam Mamasya..
    Uiiihhhh..Betul2 kaya brownies tu dengan double chocolate nye yer..Jelas kelihatan dgn kegelapan brownies tueee..
    Comel sungguh anak dara sorang Mamasya tu..Tu yg buat mama dia rindu-rinduan bila berjauhan..

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2