klik Nuffnang

Wednesday, February 16, 2011

Mushroom Soup



Atas permintaan abg yg sulong, ptg ahad lalu buat mushroom soup...dia dan adik2nya mmg suka mushroom soup.Mushroom soup ni kalau mama sedap mkn dgn garlic bread. Tapi anak2 makan gitu.



Seperiuk ni habis mlm tu jugak...bertambah hero2 mama makan...tanya ada lagi tak , minta mama buat lagi..

Mushroom soup
Sumber ; minami133 Myresepi

Bahan-bahan ( 6 org )
* 1 keping dada ayam
* 1500 ml air
* 500 ml susu segar(susu kotak)
* 1 ketul kiub ayam- guna 2 st serbuk pati ayam
* 1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2)
* garam
* secubit ajinomoto -tak letak tp tambah 1 st lada hitam
* 1 cawan tepung gandum

Cara-cara
1. potong ayam kecil2. masukkan ayam dan air ke dalam periuk. rebus sehingga masak.
2. masukkan susu dan kiub ayam. masak guna api yang perlahan. masukkan mushroom.
3. masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah perisa, garam dan ajinomoto.Siap utk dihidang. sedap dimakan dgn roti.

Tips dr Myresepi utk dpt sup yg elok
1.Utk elakkan tepung berketul; bancuh dgn air dulu @ ambil sebah campuran susu dan air ayam ; blender dg tepung barulah dicurah dlm air rebusan.
2. Perlahankan api supaya sup menjadi pekat dgn sekata.Bila sup nak pekat, terus tutup api.



Mashroom soup ni antara menu kegemaran...bahan mudah..buat senang..rasanya sedappp...

14 comments:

  1. Nampak senang resepi ni. Boleh la cuba nanti. hehe..mesti lg sedap dari yg instant. :D

    ReplyDelete
  2. Salam Mama..
    Mushroom soup ni pun kegemaran anak-anak Naz tp yg sulung tu kalau boleh hari2 dia nak mushroom soup ni.. Nanti boleh try pulaklah resepi ni..Sblm ni pernah buat tapi lain resepinya.. Naz pun suka kalau makan dgn garlic bread..

    ReplyDelete
  3. Anak2 saya pun suka mushroom sup ni tapi saya selalu buat yang segera ajer. Guna serbuk knorr. Nanti nak try buat manually pulak..

    ReplyDelete
  4. maksudnya kiub ayam??

    ReplyDelete
  5. cendawang butang apa??

    ReplyDelete
  6. cendawan butang tu guna cendawan yg kering ke @ yg dlm tin

    ReplyDelete
    Replies
    1. cendawan butang guna cendawan dlm tin.kiub tu kiub ayam....

      Delete
  7. bestnyerrr baru nie buat jugak sup nie tapi xisi ayam pon..lebihkan lada hitam jek.....pepon memang sedap makan panas2....

    ReplyDelete
  8. mmg sedap..dh try..mudah gitu

    ReplyDelete
  9. salam mama,saya nie peminat mama tau..masa tu mama aktif dgn fotopages...saya selalu mengikuti..suka tgk gmbr,suka dgr mama punya coloteh,makanan pon sedap2 belaka hingga terliur,kekadang tu ada yg saya cuba..mmg sedapp!...masak ktfotopages tu saya tk reti nk komen..lah ni kt dapur mama boleh lak..suuuuuka...saya dpt meluahkn...terimakasih mama sbb amik resepi tanpa izin...moga mama terus maju n bebhgia besama suami& anak2 tercinta..zila66

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aslmkum Zila 66. t.kasih suka Fp dan blogmamasya...suka dan terharu pula rasanya...sbb Zila sudi follow dr Fp lagi hingga ke blog.t.kasih atas doa. silakan mencuba mana2 resepi yg berkenan dihati.Zila66 sama nama kwn Fp akk dulu...ke org yg sama...

      Delete
  10. salam mama...t.kasih atas maklum balas suuuuukaaaaaa sgt2....kwn Fb?? tk kot! zila tk ada blog cuma ada Fb jer..zila lbih byk kt myr suka mencuba resepi2 kt myr..baru smlm try cepi mushroom soup cepi minami133 myr,selalu wat tk letk lada hitam tgk mama nya npk sedap..tu yg buat best!!...zila pujilh mama nie raaajin sungguh sekali msk byk!tabik spring!!...ok mama tq2...zila66

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2