klik Nuffnang

Friday, February 11, 2011

Moist Choc Cake



Jemput jamu mata dulu....nanti kita sembang. Sorry lambat sambung entry...tuan rumah busy sikit beberapa harini ni, nak buat lawatan balas ke blog kawan2pun tak sempat.
Ttg choc cake ni, buat 2 minggu lepas...tp resepi cake ni dah lama kiv sampai terlupa... hinggalah belek2 koleksi resepi dlm simpanan...tertengok resepi ni yg belum pernah dicuba. Padahal mudah kek cho ni...sukatan pakai cawan..bahan2nyapun biasa dah ada stok di rumah.



Kalau kek coklat mmg menduduki carta no 1 kat rumah...kek lain tu kurang dpt sambutan oleh anak-anak. Itu lah yg kek coklat selalu muncul di blog. Buat kek untuk makan-makan sambil nak bagi pada anak jiran yg juga kawan anak2 yang baru keluar hospital...suka dia dapat kek coklat.



T.kasih buat mak lang yg sudi kongsi resepi kek choc ni.

MOIST CHOC. CAKE
Sumber, Dapur mak Lang

BHN A - diayak
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1st bpowder
1st soda bicarbonate

4 biji telur
2 cwn gula halus
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak
1½ cwn air panas mendidih

Cara
Pukul gula + telur = kembang (high speed)
Masukkan susu pekat }
Masukkan minyak }low speed
Masukkan bhn A sedikit demi sedikit }
Masukkan air panas dlm adunan tadi (part ni tak perlu pukul just ratakan ngan senduk kayu)
Bakar 40-45’ - bakar dkt sejam(bergantung kpd oven masing2)

**nota dapur mamasya
adunan kek ni cair sbb byk guna air dan susu pekat sbb tu moist.bakar hampir sejam baru kek masak...



Suka abg Syazrin dpt jadi model kek kali ni sbb dah lama mama tak minta dia jadi model. Kalau di Brunei dulu, selalu mama lantik dia jadi model tetap mama....ni dah jarang...Syakirah pula ambil alih!



Mmg moist choc cake ni...sedapppp...jemput jamu mata.....

14 comments:

  1. slm kenal dr ida mamasya..kek itu nmpk sedap sgt!...ida follow k

    ReplyDelete
  2. WOW...cake looks super moist la kak! Am bookmarking this for sure! ;)

    ReplyDelete
  3. Kalau kek coklat memang tak tolak punya. macam2 resepi semua sedap2! :D

    ReplyDelete
  4. Assalam mamasya,
    terliur nya kita tengok kek coklat nii...
    terasa kecoklatannya melalui anak tekak ..sedappppp

    ReplyDelete
  5. wahhh..sana sinun buat kek ceklat nih..harus rosak diet gue..baru tgk gamba tuh..hihi..nak sepotongggg...terliur2

    ReplyDelete
  6. assalam mamasya...sedapnya nengok kek coklat tu..memang suka...harus cuba ni...model pun hencem..comel2 la anak mama.:)

    ReplyDelete
  7. Salam mamasya. Memang marbeles nampak kek ni siap dgn ganache mmg bebudak kalau dapat tak cukup. Syakirah makan juga ke? Liana tak leh makan ceklet...

    ReplyDelete
  8. BAKAR PADA SUHU 45 DARJAH? BETUL KER? SLALU TGK RESIPI LAIN 180 DARJAH?

    ReplyDelete
  9. Salam Mamamirul. kek ni bakar selama 40-45 min, suhu 170-180 darjah bergantung pada suhu oven masing-masing.

    ReplyDelete
  10. Bakar kena api atas dan bawah sama2kah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aslmkum Rose.bakar guna api bawah saja.

      Delete
  11. Sedapnya,resepi ni simple dan mudah. TQ.
    Feel free to visit http://cocoapinky.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. Susu pekat macam mana tu ? Susu manis tin ke ?

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2