klik Nuffnang

Tuesday, November 29, 2011

Cuti Dubai (Pt 2); Burj Al-Arab & Dubai City



Assalammualaikum dan Selamat Menyambut Maal Hijrah buat semua. Moga tahun baru 1433 Hijrah membawa kita kesejahteraan dan keberkatan dalam apa jua yg kita lakukan.
Bila baca tajuk entry hari ni...mcm kami baru bercuti...tp sebenarnya ni percutian pada bulan Mei 2011 yg lepas...transit di Dubai masa nak ke sini.Lama gambar2 terperap baru ada mood nak update.Sbb gambarnya byk...wpun singgah 2 hari 1 mlm sahaja. Kisah cuti Dubai sebelum ini, boleh baca di sini...Cuti Dubai PT 1 .
Masa transit di Dubai tak plan sgt nak kemana kecuali nak tengok Burj Al-Arab sbb masa terhad di sana dan sbbnya juga tak sempatpun nak survey tempat2 menarik sebelum singgah Dubai krn sibuk packing barang sebelum bertolak. Tapi nasib baik sbb driver yg kami book sekali dgn transport ni orgnya peramah, dia merangkap pemandu pelancong kami.... bercerita ttg Dubai dan membawa kami tempat2 yg menarik yg biasa dikunjungi pelancong.Wpun masa yg singkat dptlah kami pergi beberapa tempat.Oleh krn pada masa itu dah masuk musim panas, jadi dia bawa kami ronda2 bandar Dubai dulu sebelum cuaca semakin panas.Destinasi kami yg pertama ke Burj Al-Arab....



melalui Jumeira Road untuk ke Burj Al-Arab.



Masjid di Jumeira Road....



Burj al Arab Dubai....dari jauh dah nampak.



dah menghampiri Burj al Arab Dubai...terletak di Jumeirah Beach Road, Umm Suqeim, Dubai.



melepasi Jumeirah Beach Hotel...hotel 26 tingkat berbentuk melengkung spt ombak.



kereta parking di The Wild Wadi Water Park yg terletak next to Jumeirah Beach Hotel dan depan Burj Al-Arab. Water park masa ni belum buka....para pengunjung sedang tungu di luar.



Wild Wadi Waterpark Dubai ni nampak luas jugak. yg terletak dkt dgn Burj Al-Arab.
Info dari mr google ; The Wild Wadi Water Park is next to Jumeirah Beach Hotel and the biggest Water Park outside the United States. The attractions are an 18 metre water fall, heated/cooled wave pool, multiple water slides and two artificial surfing machines. Wild Wadi has two gift shops, three restaurants and two snack stands.



posing dpn Wild Wadi Waterpark Dubai.



akhirnya...tercapai juga hasrat....dpt melihat sendiri Burj Al-Arab...

info dari mr goggle ttg hotel 7 bintang ni ; Burj Al Arab hotel is located on its own island only about one thousand feet offshore from Dubai.It costs $150 U.S. just to get in the gate to look at this place!The Burj Al Arab is the tallest hotel in the world at over 1,000 feet. Every room is 2 stories high and 1800+ sq. ft. and comes with your own private butler on call 24/7. A one night stay ranges from $2,000 - $25,000 or more ....mahalnya!



dah habis posing di Burj Arab...tak lamapun di situ sbb cuaca panas.Kemudian pemandu bawa kami ke Al Qasr Madinat Jumeirah Resort Dubai yg terletak tak jauh dari situ. pertama kali nampak bila masuk kws ni adalah Golden Horses..



beautifully sculpted Arabian horses



lalu je depan Al Qasr Madinat Jumeirah Resort Hotel.....tak boleh berhenti kws ni kecuali yg nak menginap. Al Qasr maknanya 'The Palace'.



keluar dr kws hotel nampak bas pjg ....2 buah bas jadi satu bas panjang....



bus double decker...Dubai Tour



ni pula bus stop ada aircond...sana panas terik...bus stop kena ada aircond...



cantikkan bunga2 tepi jalan ni...



view Dubai City...



kemudian ke The Palm Jumeirah...



sini adalah pulau buatan yg telah dibina bangunan dan kediaman baru



bangunan di kws Palm Jumeirah...



kws Palm Jumeirah...



view Palm Jumeirah...
info dari mr google; The Palm Islands in Dubai are the three largest artificial islands in the world. The Palm Jumeirah is the world's largest man-made island. It associates the dream of living on the beach, in the sunny weather and owning an exclusive property designed in all possible modern techniques.The island is 5.5 kilometers wide and goes deep into the sea by 6 kilometers.



menghala ke Atlantis The Palm Hotel, Dubai



Atlantis The Palm Hotel , Dubai terletak di Palm Jumeirah Island...setentang dgn Teluk Parsi merupakan salah sebuah hotel terkenal di sana....



Atlantis The Palm Hotel



Dubai metro...



view Dubai City...



Dubai City......kota moden...



bangunan mencakar langit..



lagi Dubai City......



dah nampak Burj Dubai Tower

destinasi seterusnya; Burj Dubai Tower & Dubai Mall

8 comments:

  1. assalam..bestnya tengok picas ni suma, walaupun transit sat saja tp sempat gak jenjalan tuh..
    Thanks ya mama kongsikan gambo ni..blehlah kami menjamu mata

    ReplyDelete
  2. akak! bestnya dapat tengok live! teringin jugak nk menyampai ke sana. hehe..

    ReplyDelete
  3. Salam Mamasya,
    Best nye jalan2. Suka saya tengok bus stop dengan aircond tu. Kalaulah kat sini ada pulak bus stop dengan heater bila musim sejuk. kan best. ehhehe... :)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum kak...
    suka tengok bus stop ada aircond tu...
    pemandangan yg sangat2 menarik..kota metropolitan yg bersih dan antara termahal didunia..

    ReplyDelete
  5. Salam Mamasya...Bestnya kalau dpt gi shopping kat Dubai ye :-)

    ReplyDelete
  6. Salam Maal Hijrah tuk Mamasya n family....
    Dtg singgah sini..bestnya tg org p bercuti...kak cek cuci2 mata dulu la ya..nak sampai kesini ntah bila tahunnya kan....
    Mamasya...alahai! comelnya si kecik berposing ngan muffin2 tu...model comel...muffin gebu...serasi sgt....cute....:)

    ReplyDelete
  7. Salam maal hijrah juga buat akak sekeluarga. bestnyer tgk gambar percutian dubai ni kak teringat kembali kenangan masa saya dan suami ke sana thn 2007 dulu..seronok sgt dpt tgk permandangan dubai yg cantik tu tapi masa pi tu time musim panas nk jln pun susah panas sgt..sabar jer la..hehe

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Ziela,

    Salam Maal Hijrah dan selamat pagi buat mamasya sekeluarga....

    amboi seronoknya bercuti2 di Dubai...Nur berangan nak ke Dubai tapi tak tau bila dpt jejak...heheh...cantik sungguh pemandangan disana...beruntung anak2 mamasya tu...nie auntie Nur jeles tau ngan Syazrin....napa tk ajak auntie erk?? Tk der Syazrin boleh bawak auntie ronda2 kat sana....makanan dorang sedap2 tk??

    ReplyDelete

Klik Nuffnang2